W roli głównej - CZEKOLADA
Historia czekolady sięga swoimi korzeniami do VII w n.e. Jako pierwsi drzewo kakaowca zaczeli uprawiać Majowie. Jak głosi legenda, to bóg wszelkiego stworzenia Quetzalcoatl podarował im to drzewo osobiście. W czasach starożytnych ziarna kakaowca były stosowane nawet jako środek płatniczy. Do Europy trafiły w 1502 roku z Krzysztofem Kolumbem. Niedługo po tym, hiszpańscy konkwistadorzy po raz pierwszy pili xocolatl, wówczas jeszcze gorzki napój. Pod koniec XVII w "gorąca czekolada" podbiła zarówno Stary Kontynent, jak i resztę świata. Obecną postać czekolady (tabliczki) zawdzięczamy XIX-wiecznemu holenderskiemu chemikowi. To Coenraad Van Houten opracował metodę produkcji kakao i wytłaczania masła kakaowego z miazgi kakaowej uzyskiwanej ze zmielonych ziaren.
Obecnie możemy wyróżnić 3 podstawowe rodzaje czekolad:
gorzką - zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej, składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, z niewielką domieszką wanilii
mleczną - zawartość kakao nie przekracza 50%, w jej skład wchodzi również mleko lub proszek mleczny i wanilia
białą - bez zawartości proszku kakaowego, w najlepszych czekoladach tego rodzaju jest tylko do 33% masła kakaowego
Czekolada ma wysoką wartość energetyczną - 100g tego wyrobu to 500-600 kcal.
Wśród wielu składników czekolady możemy też znaleźć takie, które uzależniają np:
kofeina - w czekoladzie występuje w niewielkich ilościach
fenyloetyloamina - pochodna amfetaminy
teobromina - główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
W dzisiejszych czasach czekoladę wykorzystuje się w kuchni na nieskończenie wiele sposobów. Czekolada wzbogaca smak wielu deserów, ciast, ciasteczek, lodów itp.
W mojej kuchni jest ona bardzo często głównym składnikiem deserów. Oto kilka moich propozycji na wykorzystanie czekolady:
PRALINKI NADZIEWANE MASĄ KRÓWKOWĄ I MASCARPONE
2 tabliczki mlecznej czekolady
100g śmietany kremówki
125g mascarpone
1/2 puszki masy krówkowej
20 sztuk małych papilotek
!,5 tabliczki czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka wysmarować nią w środku papilotki (tak, żeby każdy skrawek papierka był pokryty czekoladą). Odstawić na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie do pralinek nałożyć po 1 łyżeczce masy krówkowej. Pozostałą czekoladę roztopić ze śmietaną. Dodać mascarpone i dokładnie rozmieszać. Masę schłodzić, a następnie przełożyć do szprycy do ozdabiania tortów. Masę wyciskać do pralinek. Pralinki wstawić na ok. 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie delikatnie usunąć papierki.
CZEKOLADOWA ROZKOSZ
2 tabliczki mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
100g masła
2/3 szklanki brązowego cukru
2 jajka
1 szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/4 szklanki mąki
Czekoladę mleczną roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ubić, dosypać cukier i ubijać, aż masa zgęstnieje, a cukier się rozpuści. Roztopioną, przestudzoną czekoladę dodać do jajek i mieszać, aż wszystko się połączy. Czekoladę białą drobno pokroić. Do masy jajeczno- czekoladowej dodać sól, proszek do pieczenia, mąkę i białą czekoladę, dokładnie wymieszać. Na wysmarowaną blaszkę kłaść za pomocą łyżeczki porcje ciasta. Piec w 180 stopniach ok. 15 minut.
Życzę niezapomnianych doznań smakowych!
Smacznego!