Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

W roli głównej - CUKINIA

To warzywo z rodziny dyniowatych podbiło Polskę, mimo że w naszym kraju jest dostępna dopiero od kilkunastu lat.

Cukinię wyhodowali Włosi z kabaczka w XIX wieku. To nowe warzywo nazwali "zucchini". Słowo to było zdrobnieniem słowa dynia, czyli cukinia to "mała dynia".

Cukinia, w przeciwieństwie do dyni, ma pokrój krzaczasty. Łatwo się ją uprawia, ale wymaga dobrego nawożenia i dużo wody.

Cukinia ma bardzo niską wartość energetyczną i dlatego polecana jest w dietach odchudzających. Poza tym zawiera mnóstwo witamin (C, A, K, wit. z grupy B) i składników mineralnych (m.in.potas, żelazo, magnez). Związki zasadowe zawarte w cukinii mają korzystny wpływ na proces trawienia i cały układ pokarmowy, ma działanie odkwaszające. Pozytywnie wpływa też na układ krążeniowy. Ponad to w jej owocach nie odkładają się metale ciężkie, co przy coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku jest niezmiernie ważne. Jest ona też jednym z niewielu warzyw, którego również kwiaty są jadalne.

                                                                        (Źródło:www.foody.pl)

 

W sklepach możemy cukinię kupić przez cały rok. Ja jednak wolę tę, która latem rośnie w moim ogródku. Radość daje mi jej posadzenie, pielęgnowanie i patrzenie jak pięknie rośnie. I może nie różni się smakiem od tej kupnej, ale dla mnie i tak jest lepsza.

 

Cukinię można podawać na wiele różnych sposobów. Ja chciałabym pokazać kilka wybranych:

 

ROLADKI SCHABOWE Z SOSEM CUKINIOWO-POMIDOROWYM

 

Na porcje dla 4 osób potrzebujemy:

4 plastry schabu bez kości

4 plastry boczku wędzonego

kawałek sera wędzonego topionego

pół czerwonej cebuli

1 białą cebulę

1 duży ząbek czosnku

sól i pieprz do smaku

olej do smażenia

pół łyżeczki mielonej kolendry

pół łyżeczki curry

1,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

szczyptę chili

30 dkg cukinii

1 puszkę pomidorów w zalewie pomidorowej

2 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny Prymat

pół łyżeczki tymianku

1 łyżeczkę oregano

 

Plastry schabu cienko rozbijamy tłuczkiem, oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym układamy po 1 plasterku boczku, kawałku czerwonejcebuli i kawałku sera. Zwijamy roladki, zabezpieczamy wykałaczkami, posypujemy przyprawą do wieprzowiny i smażymy na oleju na rumiano z każdej strony.

Białą cebulę kroimy w kostkę i smażymy razem z posiekanym czosnkiem na patelni po smażeniu mięsa. Dodajemy przyprawy, zioła i obraną,pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy, aż cukinia zmięknie. Dodajemy pomidory razem z zalewą i smażymy dalej, aż sos wyraźnie zgęstnieje.

Podajemy np. z ryżem.

 

W roli głównej - CUKINIA

 

CUKINIOWE KIESZONKI Z KURKAMI

 

W roli głównej - CUKINIA

 

CUKINIOWA ZEBRA

 

W roli głównej - CUKINIA

 

GYROS W CUKINII

 

W roli głównej - CUKINIA

 

Więcej przepisów z cukinią w roli głównej znajdziecie w mojej księdze. Zapraszam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak