W rolach głównych schab

Schab- mięsko , które zarówno nadaje się do smażenia , do duszenia jak wędzenia. Schab można przygotować tradycyjnie w postaci kotletów schabowych , różnego rodzaju roladek czy nawet wędzone mięsko schabu nadaje się zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Pomysł na przygotowanie schabu jest tak dużo , że nie można tego zliczyć ani wymienić.
Zapraszam na moje propozycje z schabem w roli głównej
Roladki schabowe z papryką
Składniki
• schab bez kości 5 większych plastrów
• papryka czerwona 5 pasków
• szynka wieprzowa 5 plastrów
• musztarda delikatesowa 5 łyżek
• słodka papryka Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK
Wykonanie :
Schab płuczemy w wodzie i osuszamy. Następnie kroimy w plastry nasze mięsko. Dobrze rozbijamy na cieniutkie kotlety. Kotlety oprószamy przyprawy . Smarujemy musztardą i nakładamy na każdy kotlet po jednym plasterku szynki wieprzowej. Paprykę myjemy , osuszamy. Po osuszeniu paprykę kroimy w plastry i nakładamy na szynkę . Po nałożeniu zwijamy roladki w rulonik. Gotowe roladki oprószamy pieprzem, solą ziołową oraz papryką słodką. Gotowe roladki dajemy na rozgrzaną patelnię. Roladki smażymy z każdej strony do miękkości mięsa . Czas smażenia około 15-25 minut.
Schabik po skandynawsku
Składniki
• schab bez kości 2 kg
• tymianek 1 łyżeczka
• imbir mielony 1/2 łyżeczki
• rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
• olej 2 łyżki
• wino białe wytrawne 3 łyżki
• sól do smaku 2 łyżeczki
• czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka
Wykonanie :
Na samym początku opłukujemy i osuszamy mięso . Po osuszeniu mięsa oczyszczamy mięso . Olejem mieszamy z winem oraz z wszystkimi przyprawami .Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jedną godzinę przed nacieraniem mięsa. Po wyciągnięciu marynaty z lodówki nacieramy dokładnie mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego. I odstawiamy na godzinę przed pieczeniem. Po wyciągnięciu mięsa wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 minut.
Schab w sosiku z cebulką i papryką
Składniki
- schab bez kości 2 plastry
- papryka czerwona 1 średnia
- cebula 1 średnia
- słodka papryka Prymat
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- woda 1 szklanka
Składniki na sos
- mąka pszenna 1 łyżka
- woda 75 ml
- musztarda delikatesowa 2 łyżeczki
- przyprawy