Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W rolach głównych schab

Schab soczyste i pyszne mięsko , które można przygotować na wiele wariacji smakowych. Zapraszam serdecznie na wpis o schabie.

Schab-  mięsko , które zarówno nadaje się do smażenia , do duszenia jak wędzenia.  Schab można przygotować tradycyjnie w postaci kotletów schabowych , różnego rodzaju roladek czy nawet wędzone mięsko schabu nadaje się zarówno do obiadu jak i na kanapkę. Pomysł na przygotowanie schabu jest tak dużo , że nie można tego zliczyć ani wymienić.                           

                                      Zapraszam na moje propozycje z schabem w roli głównej

Roladki schabowe z papryką

W rolach głównych schab

Składniki

• schab bez kości 5 większych plastrów
• papryka czerwona 5 pasków
• szynka wieprzowa 5 plastrów
• musztarda delikatesowa 5 łyżek
• słodka papryka Prymat
• sól
• Pieprz czarny- MŁYNEK
• Sól ziołowa- MŁYNEK

Wykonanie :

Schab płuczemy w wodzie i osuszamy. Następnie kroimy w plastry nasze mięsko. Dobrze rozbijamy na cieniutkie kotlety. Kotlety oprószamy przyprawy . Smarujemy musztardą i nakładamy na każdy kotlet po jednym plasterku szynki wieprzowej. Paprykę myjemy , osuszamy. Po osuszeniu paprykę kroimy w plastry i nakładamy na szynkę . Po nałożeniu zwijamy roladki w rulonik. Gotowe roladki oprószamy pieprzem, solą ziołową oraz papryką słodką. Gotowe roladki dajemy na rozgrzaną patelnię. Roladki smażymy z każdej strony do miękkości mięsa . Czas smażenia około 15-25 minut.

Schabik po skandynawsku

W rolach głównych schab

Składniki

• schab bez kości 2 kg
• tymianek 1 łyżeczka
• imbir mielony 1/2 łyżeczki
• rozmaryn Prymat 1 łyżeczka
• olej 2 łyżki
• wino białe wytrawne 3 łyżki
• sól do smaku 2 łyżeczki
• czarny pieprz mielony Prymat 1 łyżeczka

Wykonanie :

Na samym początku opłukujemy i osuszamy mięso . Po osuszeniu mięsa oczyszczamy mięso . Olejem mieszamy z winem oraz z wszystkimi przyprawami .Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na jedną godzinę przed nacieraniem mięsa. Po wyciągnięciu marynaty z lodówki nacieramy dokładnie mięso i wkładamy do naczynia żaroodpornego. I odstawiamy na godzinę przed pieczeniem. Po wyciągnięciu mięsa wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 minut.

Schab w sosiku z cebulką i papryką

W rolach głównych schab

Składniki

  • schab bez kości 2 plastry
  • papryka czerwona 1 średnia
  • cebula 1 średnia
  • słodka papryka Prymat
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • woda 1 szklanka

Składniki na sos

  • mąka pszenna 1 łyżka
  • woda 75 ml
  • musztarda delikatesowa 2 łyżeczki
  • przyprawy

Wykonanie : Schab płuczemy wodzie oczyszczamy i odkrawamy tłuszcz. Schab kroimy w paski. Pokrojone mięsko posypujemy papryką i resztą przypraw. Mięsko dusimy w wodzie do miękkości. Paprykę myjemy ,osuszamy po osuszeniu kroimy w kostkę. To samo robimy z cebulką. Pokrojone warzywa dajemy do schabu i wszystko dusimy razem . Do szklanki dajemy wszystkie składniki na sos. Całość dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. Całość dajemy do schabu delikatnie mieszamy i dusimy jeszcze chwilkę do powstania sosiku.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak