W rolach głównych kaczka

Opublikowano: 27.01.2016
Autor: Maridka19
W rolach głównych kaczka
Kaczka dla wielu piękna opowieść kulinarna dla innych kłopot jak się za nią zabrać , by była smaczna , miękka i soczysta. Zapraszam na wpis o kaczce i przepisach z jej wykorzystaniem.

Kaczka dla wielu jest tematem tabu . Dla mnie też była ale w końcu się odważyłam i teraz dla mnie kaczka nie ma żadnych tajemnic. Aby kaczka była miękka i soczysta należy zrobić marynatę z ulubionych przypraw i natrzeć kaczkę i odstawić ją na kilka godzin aby kaczka przeszła przyprawami . Zapraszam na kilka przepisów z kaczką w roli głównej.

Kaczka z jabłkami i karmelizowaną marchewką

 W rolach głównych kaczka

 

Składniki

Składniki do kaczki

  • kaczka ok.2-3 kg
  • jabłka 1/2 kg
  • czosnek granulowany
  • ziemniaki 4 duże
  • majeranek Prymat
  • słodka papryka Prymat
  • sól
  • Pieprz czarny- MŁYNEK
  • Sól ziołowa- MŁYNEK
  • ziele angielskie 4 
  • liście laurowe Prymat 4 
  • masło pół kostki do tacki 

karmelizowane marchewki

  • marchewka 1/2 kg
  • masło 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • sól
  • kostka rosołowa 1/2 
  • woda letnia 1/2 l

Wykonanie :

Kaczkę umyć natrzeć majerankiem , papryką ,solą , pieprzem . Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem . Marchewkę myjemy i obieramy. Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami . Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.

 

prymat