Kaczka dla wielu jest tematem tabu . Dla mnie też była ale w końcu się odważyłam i teraz dla mnie kaczka nie ma żadnych tajemnic. Aby kaczka była miękka i soczysta należy zrobić marynatę z ulubionych przypraw i natrzeć kaczkę i odstawić ją na kilka godzin aby kaczka przeszła przyprawami . Zapraszam na kilka przepisów z kaczką w roli głównej.
Kaczka z jabłkami i karmelizowaną marchewką
Składniki
Składniki do kaczki
- kaczka ok.2-3 kg
- jabłka 1/2 kg
- czosnek granulowany
- ziemniaki 4 duże
- majeranek Prymat
- słodka papryka Prymat
- sól
- Pieprz czarny- MŁYNEK
- Sól ziołowa- MŁYNEK
- ziele angielskie 4
- liście laurowe Prymat 4
- masło pół kostki do tacki
karmelizowane marchewki
- marchewka 1/2 kg
- masło 2 łyżki
- miód 1 łyżka
- sól
- kostka rosołowa 1/2
- woda letnia 1/2 l
Wykonanie :
Kaczkę umyć natrzeć majerankiem , papryką ,solą , pieprzem . Kaczkę ułożyć na brytfance , do brytfanki włożyć pół kostki masła liść laurowy , ziele angielskie oraz czosnek . Kaczkę wypychamy jabłkami i spinamy wykałaczkami wkładamy do piekarnika i pieczemy 1.5 godziny pod przykryciem i 1 godzinę pieczemy odkrytą kaczkę co jakiś czas podlewamy powstałym sosem . Marchewkę myjemy i obieramy. Marchewkę dusimy w rondelku w wodzie i pół kostki rosołowej . Całość dusimy około 10 minut .Pod koniec duszenia dajemy 2 łyżki masła i 1 łyżkę miodu i dusimy około 5 minut na patelni . Całość doprawiamy przyprawami . Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki . Dosolić i doprawić według uznania. Gotowe talarki ułożyć obok kaczki.