W Nowy Rok to zazwyczaj jesteśmy ospali i mało kto z nas myśli o tym, by spędzić czas w kuchni na pichceniu, ale niestety jeść trzeba... Ja już wiem, że w tym roku po raz kolejny będę się świetnie bawiła na domówce do białego rana, dlatego w miarę możliwości przygotuję sobie mięso na obiad dzień wcześniej :) Dzisiaj jest tak wiele możliwości jeśli chodzi o przygotowanie posiłku, że tak naprawdę nie ma powodu do obaw, ale w tym wypadku głównie chodzi o chęci, których po hucznym "sylwestrowaniu" po prostu może zabraknąć... :) Mięso możemy wcześniej zamarynować, możemy je upiec, a potem usmażyć, w piekarniku, czy mikrofalówce odgrzać...dla chcącego nic trudnego!
Na pierwszy ogień mięso, które tylko na trudne wygląda, a w rzeczywistości to cała sztuka polega na dobrym jego nacięciu i zwinięciu, by w czasie smażenia się nie rozleciało. Chodzi o schab faszerowany orzechami, mięsem mielonym i pieczarkami.
Oto lista składników:
schab bez kości 1200 g
orzechy włoskie 100 g
pieczarki 150 g
mięso wieprzowe ( łopatka lub szynka) 300 g
chrzan ze słoika 3-4 łyżki
kucharek
przyprawy
masło do smażenia
Mięso wieprzowe (łopatkę lub szynkę) myjemy, smażymy z dodatkiem przypraw, a następnie mielimy. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry smażymy na maśle z dodatkiem kucharka.Orzechy włoskie siekamy. Schab myjemy, osuszamy i nacinamy w taki sposób, by powstały dwie "kieszenie". Jedną, najdłuższą kiszeń smarujemy chrzanem, po czym wykładamy połowę usmażonych pieczarek. Następnie dodajemy zmielone mięso i posiekane orzechy, równomiernie rozkładając na całej powierzchni kieszeni. Odwijamy pierwszą warstwę i powtarzamy czynność z farszem. Całość zwijamy i obwiązujemy nicią. Gotowe mięso nacieramy mieszanką przypraw i obsmażamy z obu stron na maśle przez ok. 10-12 min. z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego łącznie z tłuszczem ze smażenia. Pieczemy przez ok. 90-100 min. w temp. 180 stopni od czasu do czasu polewamy powstałym tłuszczem. Jest to ten rodzaj mięsa, który możemy dokończyć na dzień następny, czyli faszerujemy i obsmażamy jednego dnia, a drugiego tylko pieczemy...
SMACZNEGO!
Kolejna moja propozycja to plastry szynki z pieczarkami muśnięte śmietanowym sosem. Tu już niestety trzeba sobie jakoś wygospodarować chwilkę czasu, ale jest to danie, które naprawdę robi się stosunkowo szybko, jak na mięso :)
Oto lista składników:
szynka wieprzowa 5-6 plastrów
pieczarki 300 g
śmietana 30 % 3-4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżeczka
sól do smaku
czarny pieprz mielony
kucharek
masło 3-4 łyżki
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na maśle z obu stron, a następnie przykrywamy pokrywką i dusimy do miękkości. Na osobnej patelni smażymy umyte i pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ze śmietany i mąki przygotowujemy zawiesinę. Gotowe mięso ściągamy z patelni, przykrywamy folią aluminiową, a śmietanowy sos przelewamy na patelnię i łączymy z powstałym w czasie duszenia sosem, zagotowujemy. Na półmisku układamy plastry mięsa, na wierzchu układamy pieczarki i polewamy sosem. Mięso jest naprawdę godne polecenia, bo dodatek pieczarek i sosu smakowo bardzo je wzbogacają.
SMACZNEGO!
Kolej na poczciwego kurczaka, czyli po prostu udka pieczone. To kolejna propozycja, którą możemy sobie przygotować dzień wcześniej, czyli mięso marynujemy, na noc chowamy do lodówki, a na drugi dzień tylko pieczemy od czasu do czasu polewając powstałym tłuszczem.
Oto lista składników:
udka z kurczaka 4 szt
czosnek ząbki 2 szt
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
papryka słodka mielona 1/2 łyżeczki
majeranek 1/2 łyżeczki
kucharek 1/2 łyżeczki
Z oliwy, drobno pokrojonego czosnku i przypraw przygotowujemy marynatę. Umyte i osuszone udka dokładnie nacieramy marynatą. Mięso przekładamy do miski, zamykamy i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień zamarynowane udka układamy na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 150 stopni i pieczemy przez ok. 100-120 min, od czasu do czasu polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Nic prostszego... klasyka to jest to :)!
SMACZNEGO!
I na zakończenie coś, co ostatnio bardzo mi zasmakowało, czyli polędwica wieprzowa nadziewana serem i pieczarkami, w cieście francuskim upieczona. To ponownie propozycja, która wydaję się "trudna", a tak naprawdę to w miarę prosto przygotowane mięso. Ponownie cała sztuka tkwi we właściwym "obwiązaniu" nicią :)
Oto lista składników:
polędwica wieprzowa 700 g
pieczarki 250 g
ser żółty 4-5 plasterków
ciasto francuskie 1 szt
kucharek 1/2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
masło do smażenia 2-3 łyżki
Pieczarki myjemy, pokroimy w plasterki i smażymy na części masła. Polędwicę myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż, przyprawiamy. Następnie w nacięciu układamy plasterki sera i pieczarki. Zwijamy mięso i obwiązujemy np. nicią. Przyprawiamy. Resztę masła topimy i obsmażamy polędwicę z obu stron przez ok. 5 min. Ciasto francuskie rozmrażamy, a następnie rozwijamy i kładziemy na nim mięso (wcześniej usuwamy nici), zwijamy w "rulon". Możemy odciąć pasek ciasta i "przyozdobić" mięso :) Pieczemy w temp. 210 stopni przez ok. 45 min. W przekroju ładnie widać pieczarki i roztopiony ser. Mięso możemy dzień wcześniej obsmażyć, a na drugi zawinąć tylko w ciasto francuskie i upiec :)
SMACZNEGO!
Mam nadzieję, że ktoś skorzysta, albo przynajmniej dowie się, ze wcale nie trzeba w Nowy Rok spędzić całego popołudnia w kuchni, by smacznie zjeść... :)
A tak przy okazji to:
Jeszcze chwila, jeden krok i wejdziemy w Nowy Rok. Niech się Wam życie z górki toczy, niech Wam wiatr nie wieje w oczy. Spełnienia marzeń oraz wielu pięknych wrażeń!!!
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!!
Zdjęcie główne pochodzi z:http://www.tapeciarnia.pl/edycja,224553.html