W malinowym chruśniaku
To bogate źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i błonnika, zawierają trochę wapnia i żelaza oraz witaminy E. Zawierają też kwas foliowy, który stanowi niezbędny składnik diety kobiet planujących ciążę. Maliny oczyszczają organizm z toksyn, zwalczają niestrawności i biegunki. Sok z tych owoców pity w trakcie przeziębienia łagodzi kaszel i ma właściwości rozgrzewające. Herbatka z liści malin pita regularnie przez ostatnie trzy miesiące ciąży łagodzi bóle porodowe. Owoce malin ze względu na zawartość kwasu elagowego, który działa antybakteryjnie, pomagają zwalczać infekcje. Maliny są też bogate w potas, który ujędrnia skórę.
Kiedy przychodzi czas na maliny, pierwsze co mi się kojarzy to wiersz Leśmiana.
Leśmian Bolesław
"W malinowym chruśniaku"
W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem
Zapodziani po głowy, przez długie godziny
Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny.
Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem.
Bąk złośnik huczał basem, jakby straszył kwiaty,
Rdzawe guzy na słońcu wygrzewał liść chory,
Złachmaniałych pajęczyn skrzyły się wisiory
I szedł tyłem na grzbiecie jakiś żuk kosmaty.
Duszno było od malin, któreś, szapcząc, rwała,
A szept nasz tylko wówczas nacichał w ich woni,
Gdym wargami wygarniał z podanej mi dłoni
Owoce, przepojone wonią twego ciała.
I stały się maliny narzędziem pieszczoty
Tej pierwszej, tej zdziwionej, która w całym niebie
Nie zna innych upojeń, oprócz samej siebie,
I chce się wciąż powtarzać dla własnej dziwoty.
I nie wiem, jak się stało, w którym okamgnieniu,
Żeś dotknęła mi wargą spoconego czoła,
Porwałem twoje dłonie - oddałaś w skupieniu,
A chruśniak malinowy trwał wciąż dookoła.
Wiersz piękny, ale nam pozostaje jedzenie tych wspaniałych owoców. Głównie kojarzą nam się z sokiem lub herbatą, ale zapewniam was, że z malin można zrobić wiele. Oto kilka propozycji:
Sorbet z malin
Składniki:
- 70 % maliny,
- 20 % cukier puder,
- 10 % smietana 18%,
- kilka kropel sok z cytryny
Maliny zamrozić,zostawić tylko kilka do dekoracji. Zamrożone maliny skropić sokiem z cytryny, rozdrobnić z cukrem i śmietana. Udekorować malinami i od razu podawać.
Naleśniki z bitą śmietaną i malinami
Składniki:
- 1 litr maliny,
- 200 ml śmietana 30 %,
- 3 szt jajko,
- mąka,
- 3 łyżki otręby pszenne,
- mleko,
- woda mineralna gazowana,
- 2 szt cukier waniliowy,
- cukier
Zrobić ciasto na naleśniki. Jajka, mleko pół na pół z wodą, otręby i mąkę dodajemy w ilości takiej, aby ciasto było lejące. Smażyć placki. Śmietanę mocno schłodzoną ubić z cukrem waniliowym, wymieszać z 3/4 malin (nie miksować). Resztę malin zmiksować z cukrem - wg uznania. Placki smarować bitą śmietaną z malinami, polewać zmiksowanymi malinami. Smacznego!
Malinowy omlecik z cukrem pudrem
Składniki:
- do posypania cukier puder,
- 3 szt jajka,
- 3 łyżki śmietana,
- 5 łyżek mąka,
- 3 łyżki sok malinowy
Jajka,mąkę,sok i śmeitanę zmiksować na gładką masę. Wylewać na rozgrzaną patelnię, smażyć placki, składać na pół i posypać cukrem pudrem.Smacznego!
Malinowe placuszki
Składniki:
- 1,5 szklanki maliny,
- 4 szt białka,
- 2 szt żółtka,
- 1 szt cukier wanilowy,
- 2 łyżki cukier,
- 3 łyżki mąka,
- 5 łyżek otręby pszenne
Białka zmiksować na sztywno, dodać cukry, następnie żółtka oraz wymieszane razem - mąkę z otrębami. Smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni.Smacznego!
Koniecznie wypróbujcie moje propozycje. Ja chętnie spróbowałabym dobrej malinowej nalewki. Taką robił mój teść. Pycha…
A na razie zjem malinki ze śmietanką:)