W barku Onego cz.5

Opublikowano: 30.03.2013
Autor: ONY_za_kare
W barku Onego cz.5
Zima nie odpuszcza, choć kalendarzowa wiosna w pełni. A więc serwuję Wam kolejną porcję moich małych dawek barw, na zimne, szare wieczory...

 


Zachód Słońca


W barku Onego cz.5

Składniki:
0,5 szt. Tamarillo
3 łyżki soku z Grenadilli
1 łyżka miąższu z Grenadilli
1 Truskawka
50ml białego wina
50ml rumu białego
100ml soku o smaku limonki
3 kostki lodu

Sposób przygotowania:
Alkohole chłodzimy w lodówce minimum 3-4 godziny. Tamarillo obieramy ze skórki i wycinamy gniazdo nasienne. Kroimy w drobną kostkę i przekładamy do szklanki. Z owocu grenadilli wyciągamy miąższ i na drobnym sitku wyciskamy trzy łyżki soku i wlewamy do szklanki. Następnie dodajemy łyżkę miąższu. Odmierzoną porcję alkoholu, lód i soku o smaku limonki wlewamy do szejkera i dokładnie mieszamy energicznie wstrząsając. Zawartość szejkera wlewamy do szklanki. Truskawkę kroimy w plastry i wrzucamy do szklanki. Drinka dekorujemy plasterkiem tamarillo.   


Truskawki w szampanie skąpane


W barku Onego cz.5

Składniki:
450g mrożonych truskawek
0,5sztuki cytryny
0,5 szklanki cukru
0,75 szampana

Sposób przygotowania:
Truskawki wsypujemy do garnka i lekko rozmrażamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i wlewamy do truskawek. Dodajemy odmierzony cukier. Całość dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Szampana dobrze chłodzimy. Wlewamy powoli do zmiksowanych truskawek i delikatnie miksujemy, aż połączy się z truskawkami. Tak przygotowanego szampana nalewamy do lampek.

 

 


Powitanie Wiosny


W barku Onego cz.5

Składniki:
50ml Pinacolady
20ml Likieu Mango
5ml Blue Curacao
Bita śmietana

Sposób przygotowania:
Alkohole chłodzimy minimum 3-4 godziny przed przyrządzeniem drinka. Odmierzoną porcję alkoholi wlewamy do szejkera i dokładnie mieszamy energicznie potrząsając. Zawartość szejkera wlewamy do kieliszka. na górę drinka dajemy bitą śmietanę w aerozolu i wyrównujemy ( można też samemu ubić śmietanę kremówkę)

 


   

prymat