Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nie bocz się na Boczniaka

Boczniak jest grzybem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Zawarte w boczniakach związki obniżają poziom cholesterolu, cukru, a nawet skutecznie niszczą komórki nowotworowe.

Nie bocz się na Boczniaka

Boczniaki w przeciwieństwie do innych grzybów leśnych (pozbawionych wartości odżywczych) są źródłem witamin, białka i soli mineralnych.

W 100g świeżych boczniaków znajduje się aż 40% dziennej dawki witaminy B i 15% dziennej dawki witaminy C. Zawierają wapń, magnez, żelazo, sód, cynk, potas, selen, fosfor i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nich białko jest w 70% przyswajalne.

 

Boczniak grzybem leczniczym?


Słowaccy naukowcy wyizolowali z boczniaka beta-glukan. Związek ten ma poprawiać odporność organizmu i zwalczć niektóre nowotwory. Natomiast japońscy badacze wykazali, że ekstrakt z tego grzyba może powodować zmniejszenie guzów nowotworowych, przez zawartą substancję aktywną pleuran.

Spożywając regularnie boczniaka możemy obniżyć cholesterol. Dla cukrzyków dieta z użyciem boczniaka pozwala obniżyć poziom cukru, a u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych.

 

Z boczniakiem spotykamy się nie tylko w lasach, ale i parkach, czy ogrodach. Sami możemy też hodować go we własnych gospodarstwach domowych.

Grzyb ten jest bardzo popularny i można go kupić w wielu sklepach spożywczych.

Jest mnóstwo potraw, w których boczniak odgrywa rolę główną lub jest użyty jako składnik uzupełniający. Możemy go smażyć i dusić. Dodawać do zup i sosów. Podczas gotowania nie traci on swoich właściwości.

 

Oto mój pomysł na wykorzystanie tego grzyba:

Boczniaki z opuncją i rzodkiewką

Nie bocz się na Boczniaka


Składniki:

150g boczniaka mikołajkowego

50g boczniaka ostrygowatego

5 pieczarek

1 język opuncji

3 duże rzodkiewki

1 listek lubczyku

Kilka gałązek natki pietruszki

100g śmietany 18%

Sól i pieprz do smaku

Nie bocz się na BoczniakaNie bocz się na Boczniaka

Sposób przygotowania:

Boczniaki czyścimy, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki. Język opuncji czyścimy z kolców i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Rzodkiewkę myjmy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy boczniaki z pieczarkami. Dusimy, aż ładnie odparują. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i opuncję i smażymy do miękkości. Natkę pietruszki i lubczyk myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Do smażonych składników dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie przekładamy na talerz. Ja podałem z odsmażanymi ziemniaczkami.

Nie bocz się na Boczniaka

 

Smacznego :)

 

ONY_za_kare 15.07.2013 14:07
podpisz się to pogadamy :)
15.07.2013 13:53
boczniak OSTRYGOWATY a nie ostrogowaty. Poza tym wiadomości o leczniczych właściwościach tyczą się raczej właśnie boczniaka ostrygowatego a nie wszystkich gatunków boczniaków
Łucja 13.07.2013 21:59
bardzo wartościowy wpis :) lubię boczniaka i moja mama często go robi, ja jeszcze nigdy, ale zmienię to :)
miszelka 13.07.2013 20:39
Czasem coś przygotuję z boczniaków, ale nigdy nie próbowałam opuncji (to tak na marginesie :) ). Fajny wpis, dużo się dowiedziałam o "niby" znanych grzybach :)
ONY_za_kare 12.07.2013 15:44
u mnie w domu rodzinnym często się jadło. Jak się wyprowadziłem to długo długo nie jadłem... a teraz tylko patrzę po półkach-zwłaszcza w niemieckim Kauflandzie, czy nie ma jakiejś promocji, bo wtedy dosłownie za parę centów można je kupić :)
caralajna 12.07.2013 13:11
Nie wiedziałam, że to taki zdrowy grzyb, nigdy nawet nie jadłam. Chyba zacznę kupować, może mi zasmakuje :)
IwonaDD 12.07.2013 09:14
Przyznam szczerze,że o boczniaku nie wiedziałam prawie nic, rzadko kiedy go też używałam w kuchni, ale po tym wpisie napewno częściej zwróce na niego uwagę, dzięki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak