Nie bocz się na Boczniaka

Opublikowano: 11.07.2013
Autor: ONY_za_kare
Nie bocz się na Boczniaka
Boczniak jest grzybem o niezwykłych właściwościach leczniczych. Zawarte w boczniakach związki obniżają poziom cholesterolu, cukru, a nawet skutecznie niszczą komórki nowotworowe.

Nie bocz się na Boczniaka

Boczniaki w przeciwieństwie do innych grzybów leśnych (pozbawionych wartości odżywczych) są źródłem witamin, białka i soli mineralnych.

W 100g świeżych boczniaków znajduje się aż 40% dziennej dawki witaminy B i 15% dziennej dawki witaminy C. Zawierają wapń, magnez, żelazo, sód, cynk, potas, selen, fosfor i sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawarte w nich białko jest w 70% przyswajalne.

 

Boczniak grzybem leczniczym?


Słowaccy naukowcy wyizolowali z boczniaka beta-glukan. Związek ten ma poprawiać odporność organizmu i zwalczć niektóre nowotwory. Natomiast japońscy badacze wykazali, że ekstrakt z tego grzyba może powodować zmniejszenie guzów nowotworowych, przez zawartą substancję aktywną pleuran.

Spożywając regularnie boczniaka możemy obniżyć cholesterol. Dla cukrzyków dieta z użyciem boczniaka pozwala obniżyć poziom cukru, a u osób z arteriosklerozą poprawia się stan naczyń krwionośnych.

 

Z boczniakiem spotykamy się nie tylko w lasach, ale i parkach, czy ogrodach. Sami możemy też hodować go we własnych gospodarstwach domowych.

Grzyb ten jest bardzo popularny i można go kupić w wielu sklepach spożywczych.

Jest mnóstwo potraw, w których boczniak odgrywa rolę główną lub jest użyty jako składnik uzupełniający. Możemy go smażyć i dusić. Dodawać do zup i sosów. Podczas gotowania nie traci on swoich właściwości.

 

Oto mój pomysł na wykorzystanie tego grzyba:

Boczniaki z opuncją i rzodkiewką

Nie bocz się na Boczniaka


Składniki:

150g boczniaka mikołajkowego

50g boczniaka ostrygowatego

5 pieczarek

1 język opuncji

3 duże rzodkiewki

1 listek lubczyku

Kilka gałązek natki pietruszki

100g śmietany 18%

Sól i pieprz do smaku

Nie bocz się na BoczniakaNie bocz się na Boczniaka

Sposób przygotowania:

Boczniaki czyścimy, pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kawałki. Język opuncji czyścimy z kolców i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w słupki. Rzodkiewkę myjmy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu i wrzucamy boczniaki z pieczarkami. Dusimy, aż ładnie odparują. Dodajemy pokrojoną rzodkiewkę i opuncję i smażymy do miękkości. Natkę pietruszki i lubczyk myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i drobno siekamy. Do smażonych składników dodajemy śmietanę i posypujemy posiekaną zieleniną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze 2-3 minuty. Gotowe danie przekładamy na talerz. Ja podałem z odsmażanymi ziemniaczkami.

Nie bocz się na Boczniaka

 

Smacznego :)

 

prymat