Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ostrzę zęby na ostrygi

Już w starożytności ostryga zyskała miano afrodyzjaku. Przyrządzano z niej miłosne potrawy i napoje. Chyba każdemu znany z niezliczonej liczby podbojów serc Casanova, zjadał ich 50 na kolację...

 

Ostrzę zęby na ostrygi

Ostrygi znane są jako afrodyzjak i podnoszą wydolność seksualną. Dzieje się tak przez zawarty w nich cynk, który jest niezbędny do sprawnego funkcjonowania „męskich spraw” : ) i poprawy potencji seksualnej. Cynk w organizmie kontroluje poziom progesteronu, hormonu zwiększającego libido.

W 100g surowych ostryg zawarte jest 63mg cynku. Natomiast w dostępnych na naszym rynku ostrygach wędzonych, pakowanych po 85g w puszki zawarte jest aż 103mg cynku!

Dla porównania napiszę, że uznana za bogate źródło cynku wątroba wołowa w 100g zawiera 3mg tego pierwiastka.

Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek wynosi od 15 do 30mg i choć nadmiar cynku jest toksyczny, udowodniono że nasz organizm nie wchłonie aż takiej jego ilości. Nawet jedząc same ostrygi organizm przyjmie niewielką jego część, a przecież jemy coś jeszcze. W wielu pokarmach są składniki hamujące przyswajanie tego mikroelementu. Największymi wrogami są alkohol, mleko i jego przetwory, spożywany w dużych ilościach błonnik oraz cukier.

 

Jak je jeść?

W wielu krajach ostrygi spożywa się na surowo, skropione jedynie sokiem z cytryny lub octem winnym, zaraz po wyjęciu z muszli. Jednak dla mniej zaawansowanych polecane się ostrygi pieczone, gotowane, wędzone, czy też w marynatach.

Aby otworzyć ostrygę potrzebujemy twardego noża z ostrym szpicem. Ostrygę należy owinąć ściereczką układając ją wypukłą częścią do spodu. Nóż wbijamy między muszle (od grubszej i węższej strony ostrygi). Delikatnie podważamy, a kiedy muszla się uchyli odcinamy ostrygę od górnej muszli. Uważamy przy tym by nie wylała nam się woda, która jest w środku. Następnie odcinamy ostrygę od dolnej muszli. Jest mnóstwo filmików w Internecie, na których widać jak to prawidłowo zrobić.

Ostrzę zęby na ostrygi

Kupując je w sklepie warto zwrócić uwagę na to, czy ich muszle są szczelnie zamknięte. Jeśli tak nie jest, może to świadczyć o tym, że są stare i nieświeże. Skorupka powinna być wypukła z jednej strony. Ważny jest także sposób ich przechowywania. Powinny leżeć w chłodzie, najlepiej obłożone lodem. Ważne jest aby leżały wypukłą stroną do dołu. Po wstawieniu ich do lodówki, należy je przykryć wilgotną ściereczką, by nie powysychały.

 

Ja świeże ostrygi spotkałem w małym nadmorskim sklepiku rybnym. Postanowiłem je kupić i spróbować jak „to” smakuje, teraz namawiam Was do zakupu i spróbowania. Na pierwszy raz przygotowałem je w taki sposób:

 

Ostrygi z koperkiem i czosnkiem

Ostrzę zęby na ostrygi

Składniki:

2 Ostrygi

Łyżka masła

Ząbek czosnku

Łyżka posiekanego koperku

0,5 limonki

Sposób przygotowania:

Ostrygi dokładnie myjemy i osuszamy. Przy zakupie zwracamy uwagę na to aby muszle były szczelnie zamknięte.

Ząbek czosnku obieramy z łupiny, koperek myjemy pod bieżącą wodą i drobno siekamy.

Masło dajemy do miseczki, ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, wsypujemy posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Ostrygi układamy wypukłą częścią do dołu i przy pomocy noża z krótkim i twardym ostrzem otwieramy muszle, uważając aby nie wylała się ze środka woda. Ostrygę odcinamy z obu stron od muszli. Masełko przekładamy do muszli.

Ostrzę zęby na ostrygi

Rozgrzewamy piekarnik do 180stopni Celsjusza i wstawiamy nasze ostrygi. Pieczemy przez 5minut. Wyciągamy i przekładamy na talerz. Przed zjedzeniem skrapiamy sokiem ostrygi sokiem z limonki.

Są dwa sposoby by je teraz zjeść.. Możemy nabić ostrygę na widelec i zjeść ją popijając sokiem, który został w muszli lub przytykając muszlę do ust przechylić jej zawartość.

 

caralajna 27.07.2013 14:03
Ostrygi kojarzą mi się z perłami i właśnie z cynkiem, ale nigdy nie jadłam.. wyglądają egzotycznie :)
ONY_za_kare 27.07.2013 10:32
Ja też mieszkam w takim miejscu, że kupno świeżych graniczy z cudem... ale od tego są wakacje :) a no widzisz... ten cynk ;)
IwonaDD 27.07.2013 10:27
Z koperkiem i czosnkiem, mniam super połaczenie ! Jak spotykam swieże to też zawsze kupuje, ale to się praktyczne zdarza raz, dwa razy do roku na wakacjach, a wtedy wszystko nabiera magicznego smaku i atmosfery :) ( ps. teraz wiem że to zasługa cynku :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak