Na kaca najlepsza praca!
Kto z nas się z nim nie spotkał?
Po suto zakrapianej alkoholem nocy, rano otwieramy oczy i co?
Ból głowy, wielkie pragnienie, drgawki, biegunka, wymioty a w skrajnych przypadkach nawet lęki i depresja..
Pierwsza myśl – wody! ostatnia – podjęcie wysiłku fizycznego…
O tyle ile pierwsza myśl jest trafna, bo woda zapobiega nadmiernej utracie płynów wywołanej przez alkohol, to ostatnia myśl jest zła.
Okazuje się, że ruch może nam pomóc. Podejmując wysiłek fizyczny zwiększymy tempo metabolizmu, a co za tym idzie szybciej pozbędziemy się nagromadzonych toksyn. Nieprzetrawiony alkohol zostanie spalony, a wraz z potem pozbędziemy się szkodliwego aldehydu octowego. Innym pozytywnym aspektem aktywności fizycznej jest to, że nasz organizm się dotleni.
Na to z jaką siłą uderzy kac ma wpływ nie tylko spożywany alkohol, ale również to co podczas picia jemy. Bez wpływu nie zostają również papierosy. Dowiedziono, że osoby palące podczas zakrapianej imprezy, są bardziej narażone na nieprzyjemny ból głowy…
Ku zdziwieniu wielu, najbezpieczniej jest pić czystą wódkę. Jest ona wolna od związków cynku, które mają za zadanie podniesienie walorów smakowych w zdradliwych likierach.
Whisky, brandy, koniak czy grappa zawierają niewielkie ilości szkodliwych substancji będących produktem ubocznym fermentacji ( nazywane są fuzlami lub niedogonami)
Czerwone wina też nie są bez winy. Zawierają taniny, które mogą przyczyniać się do powstania kaca.
Ważne jest aby nie pić na pusty żołądek. Godzinę, czy nawet dwie przed pierwszym kieliszkiem zjedzmy solidny posiłek. Ważne by zawierał on sporo tłuszczu, gdyż pokryje on ściany żołądka ochronną powłoką. Dzięki temu spowolnimy przyswajanie alkoholu. Istotna jest obecność witamin z grupy B, witaminy C, potasu i magnezu. Wzmocnią one odporność organizmu. Zawczasu zadbajmy o uzupełnienie płynów. Jeszcze przed wyjściem wypij 2-3 szklanki wody.
Nie tylko podczas picia alkoholu, ale również następnego dnia należy jeść dużo kiszonek, przede wszystkim kapustę i ogórki. Dzięki zawartej w nich witaminie C pozbędziemy się z organizmu toksyn. Pijąc soki warzywne i pomidorowe podniesiemy poziom mikroelementów, a ich zasadowe pH ukoi zakwaszony żołądek.
Pamiętajmy, że glikoza i fruktoza pomagają w szybkim odzyskaniu sił, a więc przyda nam się też miód!
Na imprezowym stole nie powinno zabraknąć sałatek, serów, wędlin, koreczków, kanapeczek, czy jajek z majonezem… Jeżeli nie mamy w domu nic poza chipsami i paluszkami to choć nie jest to zdrowe, wyjdziemy na tym lepiej niż nic nie jedząc.
Ostatnie kroki by uniknąć kaca musimy poczynić tuż przed położeniem się spać… Choć może być trudno z kojarzeniem i nie bardzo możemy mieć na to chęć wmuśmy w siebie dwie szklanki wody mineralnej niegazowanej, soku pomidorowego lub napoju izotonicznego. Można też zażyć aspirynę, lub kilka witamin C, a przebudzenie nie będzie dla nas tak bolesne.
Oto kilka propozycji na szybkie przekąski:
Sałata z szynką Parmeńską
Składniki:
120g Mix sałat
Garść rukoli
0,5 papryki czerwonej
0,5 ogórka zielonego
Kilka kawałków suszonych pomidorów
5 plastrów szynki Parmeńskiej
50g mozzarelli
1 opakowanie sosu sałatkowego włoskiego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Rukolę myjemy i osuszamy, przekładamy razem z mixem sałat do miski. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i płuczemy pod bieżącą wodą. Kroimy w niewielkie kawałki. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w plasterki. Pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kawałki. Szynkę i mozzarellę kroimy w drobne kawałki. Sos sałatkowy rozrabiamy w trzech łyżkach wody i trzech łyżkach oliwy. Całość dokładnie mieszamy.
Mini kanapeczki piętrowe
Składniki:
Kilka kromek Pumpernikla
Kilka plasterków chudej szynki
Kilka plasterków sera żółtego
Masło
Ogórek zielony, sałata i majonez do dekoracji
Sposób przygotowania:
Z kromek chleba Pumpernikiel wycinamy przy użyciu wycinaczy do ciasteczek parzystą liczbę mini kromeczek o różnych kształtach. Jeżeli ktoś nie ma wycinaczy do ciastek kromeczki może wyciąć kółeczka przy użyciu szklanki. Następnie wycinamy tyle samo plasterków z chudej szynki.
Z sera żółtego również wycinamy tą samą liczbę plasterków o kształtach odpowiadających wcześniej wyciętym kromeczkom.
Kromeczki smarujemy cienko masłem i układamy na nich szynkę i ser o odpowiednich kształtach. Pary łączymy ze sobą stawiając jedną na drugiej.
Nasze mini kromeczki dekorujemy niewielką ilością majonezu. Ogórka i sałatę kroimy na cienkie paseczki, a następnie układamy obok majonezu.
Sałata lodowa po mojemu
Składniki:
0,5 główki sałaty lodowej
0,5 papryki czerwonej
1 pomidor
0,5 ogórek zielony
Garść oliwek
Ocet balsamiczny
Sól i pieprz do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Liście sałaty lodowej rwiemy lub kroimy na średniej wielkości kawałki i dajemy do miski Z papryki usuwamy gniazdo nasienne dokładnie myjemy i kroimy w średniej długości paseczki i dodajemy do sałaty Pomidora myjemy ( można też sparzyć i obrać ze skórki) i kroimy w grubą kostkę i dodajemy do miski
Ogórka zielonego obieramy ze skórki kroimy s średniej grubości paski i wsypujemy do miski Garść oliwek osączamy z zalewy na sitku a następnie przekrawamy każdą z oliwek na pół i dołączamy do całość
Według uznania doprawiamy octem balsamicznym solą oraz pieprzem Całość dokładnie mieszamy Sałatkę wykładamy na talerz i polewamy niewielką ilością octu balsamicznego.
Idealne też będą swojskie ogórki kiszone!
A jakie są Twoje sposoby na kaca?