Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tydzień z soją (V)

Jest jeszcze jedno ciasto sojowe, ciekawe i smaczne, o którym chciałam napisać. To ciasto jeśli jest zrobione wg wskazówek, smakuje jak sernik. Bardzo polecam.

Ciasto sojowe z  cytrynowym akcentem na razowym spodzie.


Jak nazwać cisto z soi które smakuje jak sernik? Sojnik? Dziwnie brzmi, ale może trzeba się przyzwyczaić do takiej nazwy aby było krócej..

 

Tydzień z soją (V) 


Składniki:

Proporcje na formę okrągłą o średnicy około 24 cm.


Soja ziarna (300 gram), cytryny (1-2 sztuki), jogurt/kefir (2-3 łyżki), mąka pełnoziarnista (1 szklanka), budyń waniliowy (1 opakowanie), jajka (3 sztuki), masło (70 gram), cukier (3/4 szklanki), kurkuma (1 łyżeczka – barwnik naturalny opcjonalnie), aromat waniliowy.

 

                           

1. Soję moczymy 8-12 h, odsączamy, umieszczamy w blenderze i zalewamy świeżą ciepłą wodą (wrzącą jeśli blender ma szklany kielich) na wysokość 3cm wyżej niż poziom ziaren i mielimy na papkę. Gotujemy w dużym garnku ciągle mieszając drewnianą łyżką (przypala się łatwo) przez 10 min. Po wystygnięciu nadaje się do przygotowania cista jednak ja polecam umieścić na 1-2 dni w szklanym słoju z paroma łyżkami kefiru lub jogurtu naturalnego w celu ukwaszenia i piec sernik z tak przygotowanej soi ponieważ jest wtedy lżej strawna i wtedy właśnie smakuje jak prawdziwy sernik.

2. Z jajek oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywno, a żółtka z cukrem. Do masy sojowej dodajemy żółtka, budyń w proszku, można dodać kurkumę dla pięknego koloru (akurat w tym sojniku pominęłam ten składnik), sok z 1-2 cytryn, aromat i mieszamy, na końcu dodajemy białka, mieszamy.

3. Mąkę razową mieszamy z olejem (można dodać łyżkę cukru) i dajemy na dno formy w postaci równej warstwy. Na to wlewamy masę sojową. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni po kolejnych 30 minutach, a następnie jeszcze przez około 20-30 min trzymać w piekarniku w temp zmniejszonej do 100 stopni.
(Ciasto czasem pęka na powierzchni, ale podobno można temu zaradzić właśnie zmniejszając temperaturę pieczenia stopniowo, co pół godziny.)

 

Dla odważnych polecam posypać pieprzem kajeńskim dla zaostrzenia wrażenia ;)

 

 

Tydzień z soją (V)

 

 

S m a c z n e g o

 

Linki do wpisów „Tydzień z soją”:

Pieczona cukinia nadziewana soją.

Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno.

Pasztet sojowo – owsiany.

Ciasto sojowo kokosowe z białą czekoladą.

Soja w pikantnym sosie pomidorowym.

Prosta zupa z tofu i pasta sojowa do chleba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak