Tydzień z soją (IV)

Opublikowano: 16.08.2012
Autor: caralajna
Tydzień z soją (IV)
Kolejna propozycja na coś słodkiego z wykorzystaniem soi. Ciasto sojowo – kokosowe z białą czekoladą, trochę improwizowane, jednak bardzo smaczne i ciekawe, w stylu azjatyckim, przynajmniej tak mi się wydaje :) Zapraszam.

 

Tofu polecam własnej produkcji, wychodzi taniej i zdrowiej, choć wymaga czasu. Jednak to co najlepsze zawsze wymaga czasu. W dzisiejszych czasach większość żywności powstaje na taśmach produkcyjnych w wielkich fabrykach, może takie jest tańsze ale czy smaczniejsze i zdrowsze to już można by się sprzeczać.


Kremowe tofu - link do przepisu jak takie zrobić samemu.

  

Jest to wersja szybsza na serek sojowy. Ja dodatkowo przed koagulacją zakwaszam mleko sojowe jogurtem, gdyż bakterie kwasu mlekowego sprawiają że taki serek jest łatwiej strawny, lepiej przyswajalny, zdrowszy i zwyczajnie smaczniejszy.

Spód można zrobić szybciej i prościej z pokruszonych ciastek i masła.

 

Ciasto sojowo – kokosowe z białą czekoladą

 

 

Składniki na formę o średnicy 20 cm:

Ciasto: mąka pszenna (1 szklanka), żółtko, melasa (3 łyżki), śmietanka kokosowa lub masło (3 łyżki), proszek do pieczenia (płaska łyżeczka).

Warstwa tofu: tofu wg domowego przepisu (250 gram), miąższ kokosa (z połowy średniego orzecha), żółtka (2), białka jaja (3),  cukier waniliowy (32 gramy), śmietanka kokosowa lub masło (3 łyżki), czekolada biała (100 gram).

 

 


Żółtka zmiksowałam z cukrem waniliowym, a białka ubiłam na sztywno.

Ciasto: W misce zmieszałam mąkę (użyłam pełne ziarno Lubelli) z proszkiem do pieczenia. Z masy żółtkowej oddzieliłam 1/3 i zmieszałam z melasą. Następnie dodałam do mąki razem ze śmietanką kokosową. Dokładnie wymieszałam i wyłożyłam na dno formy, uprzednio natłuszczonej.

Warstwa tofu: Kremowe tofu wymieszałam ze startym na grubo miąższem kokosa.

W rondelku w kąpieli wodnej rozpuściłam białą czekoladę (3 kostki zostawiłam do dekoracji) ze śmietanką kokosową. Po przestygnięciu wymieszałam za pomocą miksera z masą żółtkową i dodałam do masy tufu i kokosa. Na końcu delikatnie wmieszałam białka.

Całość przełożyłam do formy na spód z ciasta.

Piekłam 40 minut w 170 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika posypałam czekoladą. Można dodatkowo udekorować świeżym kokosem i melasą.



 

 

S m a c z n e g o

 

 

 

Linki do wpisów „tydzień z soją”:

Pieczona cukinia nadziewana soją. 

Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno. 

Pasztet sojowo – owsiany.

Ciasto sojowe na razowym spodzie (jak sernik).

Soja w pikantnym sosie pomidorowym.

Prosta zupa z tofu i pasta sojowa do chleba.

prymat