Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tydzień z soją (I)

Soja zdrowa i smaczna czy nie bardzo.. każde zdanie można poprzeć mnóstwem artykułów na temat zdrowia. Ile ludzi tyle opinii. Na pewno ziarna soi mają dużo wartości jednak, aby móc je przyswoić trzeba je odpowiednio przyrządzić. Warto też kupować soję ekologiczną nie modyfikowaną genetycznie, bo tak naprawdę nie wiadomo czy człowiek potrafi ‘poprawiać’ naturę.

Uważam nasiona strączkowe za ciężkostrawne i raczej ich unikam, jednak na soję znalazłam sposób, aby była smaczna i nie sprawiała mi problemów trawiennych. Wystarczy ja zakwasić jogurtem/kefirem przez 24 godziny. Smakuje wtedy jak serek i można przyrządzić pyszne desery czy dania obiadowe. Chciałam przedstawić kilka najciekawszych i najsmaczniejszych (wg mnie) sposobów na przyrządzenie soi. Poniżej pierwszy z nich.



Pieczona cukinia nadziewana soją.

 

Tydzień z soją (I) 


Składniki:

Cukinia młoda (duża sztuka około 30 cm), soja ziarna (1,5 szklanki), cebula (1 sztuka), mąka (1-2 łyżki), jogurt (2 łyżki), pomidorki (kilka), ser (1-2 plastry), przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, kumin, majeranek), oliwa do smażenia, keczup.


Przygotowanie:

Soję namoczyć przez noc (12h), ziarna opłukać , przesypać do blendera i zalać 2 szklankami zimnej wody. Miksować parę minut. Taką papkę należy ugotować w dużym garnku około 10-15 minut. Odstawić do przestygnięcia, dodać jogurt, wymieszać dokładnie. Odstawić na min 24 godziny w temperaturze pokojowej (nie do lodówki).

Po tym czasie soję doprawić solą pieprzem, kurkumą kuminem i majerankiem. Cebulę obraną i pokrojoną w kostkę podsmażyć na patelni na złoty kolor i dodać do soi. Zagęścić mąką pszenną, dokładnie mieszając.

Cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona. W zagłębienia nałożyć   masę sojową, ozdobić połówkami pomidorków. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190-200 stopni C i piec około 30 minut. Po tym czasie posypać startym serem lub pokrojonym w paski i wstawić na kolejne 20 minut.

Gotowe, podawać z keczupem. Smacznego

 

Tydzień z soją (I)


S m a c z n e g o

 

 

Linki do wpisów „Tydzień z soją”:

Deser kakaowo - pomarańczowy z tofu na zimno.

Pasztet sojowo – owsiany.

Ciasto sojowo kokosowe z białą czekoladą.

Ciasto sojowe na razowym spodzie (jak sernik).

Soja w pikantnym sosie pomidorowym.

Prosta zupa z tofu i pasta sojowa do chleba.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak