Twaróg koperkowy

Opublikowano: 23.05.2013
Autor: Mysiunia
Twaróg koperkowy
Autorski przepis na smaczny twarożek według domowej receptury z koperkową nutą :)
Kilka dni temu podawałam przepis na kozi twaróg cytrynowy gotowy w kilka minut :) Dziś podobny przepis na kozi twaróg z dodatkiem cytryny, ale z mocno koperkowym aromatem.
 
Kozi twaróg bardzo lubię i często go robię - zajadam się nim głównie w wersji na ostro, na kanapkach z dodatkiem cebuli i majonezu (nie wiem dlaczego większość się dziwi na to połączenie) lub robię smaczne pasty z dodatkiem nowalijkowych warzyw :) Aby etap przygotowywania past twarogowych był szybszy postanowiłam wzbogacić domowy twaróg o jeden drobny szczegół, który bardzo zmienił wygląd i smak całego serka.
 
Na wstępie chciałabym jednak zaznaczyć, że taki twaróg można równie dobrze przygotować z mleka krowiego, ale smak jego będzie całkiem inny, jednak dla mnie smaczniejszy i bardziej delikatny jest ten kozi :) Jak pisałam we wpisie na "twaróg cytrynowy" mleko kozie jest bardziej lekkostrawne niż krowie i zawiera niższy poziom tłuszczu. W związku z tym z tej samej ilości mleka krowiego otrzymamy nieco więcej twarogu niż z mleka koziego. Jest to nieznacząca różnica, ale warto o tym wspomnieć :)
 
Wracając jednak do głównego wątku chciałabym Wam zaproponować przepis na kolejny kozi twarożek koperkowy.

 
Na zdjęciu prezentuje efekt końcowy, a poniżej opiszę szczegółowo krok po kroku, jak taki twarożek się robi :) Ale podobnie jak w poprzednim kozim twarogu czas przygotowania wynosi ok. 10 minut.
 
Składniki:
1,2 litra mleko kozie
4 łyżki siekanego koperku
0,5 cytryny

 
W pierwszej kolejności potrzebujemy świeże mleko kozie, świeżą cytrynę i koperek.  Mleko przelewamy do garnka i dodajemy do niego drobno posiekany koperek – nastawiamy na gaz. Do szklaneczki wciskamy sok z cytryny (odrzucamy pestki) i czekamy aż mleko zacznie wrzeć.

 
W chwili kiedy mleko z koperkiem się zagotuje to od razu wlewamy cały sok z cytryny i mieszamy łyżką – gotujemy na wolnym ogniu jeszcze pół minutki (wytworzą się grudki twarogu i serwatka). Następnie mleko zdejmujemy z ognia i cały wywar przelewamy przez metalowe siteczko i odciskamy formujemy kulkę.
 
Ot, cała tajemnica tak smacznego serka :)

 
Aby twaróg był dobry do krojenia (jak na zdjęciu) należy go bardzo mocno dociskać. Tak przygotowany twarożek świetnie nadaje się na kanapki. Świeże pieczywo, dobre swojskie masło, twaróg koperkowy i odrobina soli - coś pysznego! :) Jak wspomniałam na wstępie jest to też świetny dodatek do sałatek czy past, jest wiele wariacji i można go jeść na wiele sposobów :)
prymat