Knedle z truskawkami
Składniki:
1/2 l mleka
2 jajka
35 dag mąki pszennej
szczypta soli
30 dag truskawek
10 dag margaryny
pierniczki
Mleko zagotować dodać szczyptę soli oraz posiekaną margarynę. Mieszać, aż całkowcie się rozpuści. Mieszając, powoli wsypywać mąkę. Zdjąć z ognia i ostudzić. Przełożyć do miski, dodać jajka, zagnieść gładkie ciasto. Odrywać małe kawałki ciasta, delikatnie spłaszczyć i ułożyć truskawkę, zlepić knedle. Gotować w osolonej wodzie ok. 8 min od momentu wypłynięcia. Gotowe knedle udekorować pozostałymi truskawkami, posypać pokruszonymi pierniczkami i cukrem pudrem.
Roladki z kurczaka z truskawkowym farszem
Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka
łyżka ostrej przyprawy do kurczaka
10 dag truskawek
2 łyżki świeżej posiekanej bazylii
łyżka bułki tartej
sól, pieprz
Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje i lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem oraz przyprawą do kurczaka. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Następnie wymieszać z bułką tartą. Farsz nałożyć na kawałki mięsa, posypać bazylią, zrolować i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju ze wszystkich stron na złoto.
Mięsne szaszłyki z owocami
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
jajko
cebula
czerstwa bułka
sól, pieprz
bułka tarta
truskawki
brzoskwinie
szkl. mleka
olej do smażenia
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso wyrobić z jajkiem, odciśniętą bułką i posiekaną cebulą. Doprawić do smaku. Z masy formować małe kuleczki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju - najlepiej we frytownicy. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Na patyczki szaszłykowe nadziewać na przemian owoce i klopsiki.
Smacznego!!