Truskawkowe ostatki
Na początek zdradzę Wam kilka moich przepisów na pyszne ciasta truskawkowe...
Truskawkowa magia smaku
Biszkopt:
5 białek
szczypta soli
3/4 szkl. cukru
70 g płatków migdałowych
1/2 szkl. mąki pszennej
budyń waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać do tortownicy o śr. 27cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem:
400 ml mleka
3 błyskawiczne kaszki Mleczny Start truskawkowe
60 dag truskawek
20 dag margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
Kaszki zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrami i zimną kaszką. Delikatnie wymieszać z drobno pokrojonymi truskawkami. Masą przełożyć krążki ciasta.
Wierzch:
1/2 l kremówki
2 śmietan-fixy
3 łyżki cukru pudru
10 dag truskawek
60 g płatków migdałowych
Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Posmarować wierzch i boki ciasta. Płatki podprażyć na suchej patelni, obsypać boki tortu. Udekorować truskawkami, perełkami cukrowymi i miętą.
Mini serniczki z truskawkami
Spód:
150 g herbatników pełnoziarnistych
5 dag margaryny
Herbatniki zmielić w blenderze, wymieszać ze stopioną margaryną. Nakładać po łyżce masy na dno silikonowych foremek do muffinek.
Masa serowa:
1/2 kg półtłustego twarogu
łyżeczka olejku wnailiowego
2 jajka
8 dag cukru pudru
10 dag truskawek
Twaróg zmielić utrzeć z pudrem, jajkami i olejkiem waniliowym. Wylać na gotowy spód z ciastek. Piec ok. 30 min w temp. 165 st. Ostudzić i udekorować truskawkami.
Biało - czerwony sernik na zimno
Składniki:
1/2 kg półtłustego twarogu
300 g białej czekolady
cukier waniliowy
szkl. śmietanki 30%
łyżka żelatyny
60 dag truskawek
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem waniliowym i stopioną, lekko przestudzoną czekoladą. Kremówkę ubić, delikatnie zmieszać z masą serową. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Lekko przestudzić i dodać do masy. Wylać na dno tortownicy o śr. 22cm. Udekorować połówkami truskawek. Schładzać kilka godzin.
Truskawkowe muffinki z migdałową kruszonką
Składniki:
2 szkl mąki
60 g białej czekolady
1/2 szkl. cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 szkl. truskawek
Jajka rozkłócić, wymieszać z mlekiem i olejem. Suche produkty wymieszać, dodać do masy jajecznej. Czekoladę posiekać na kawałki, dodać do ciasta. Na koniec wmieszać drobno pokrojone truskawki. Nałożyć ciasto do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.
Kruszonka:
100g migdałów
20g margaryny
3 czubate łyżeczki cukru
Migdały sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Zmielić w blenderze. Zagnieść z pozostałymi składnikami. Gotową kruszonką posypać muffinki. Piec ok. 25 min w temp. 180st.
Babeczki z truskawkami
Składniki:
15 dag cukru
12,5 dag margaryny
3 jajka
łyżeczka olejku waniliowego
28 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szkl. jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
5 dag orzechów włoskich
1,5 szkl. truskawek
Orzechy drobno posiekać, ułożyć na papierze do pieczenia i piec ok. 5 min w temp. 180st. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, wlać olejek. W osobnej miseczce zmieszać sypkie produkty, dodawać do ciasta na przemian z jogurtem. Na koniec dodać orzechy oraz umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki. Delikatnie wymieszać. Nałożyć do 4 foremek na babeczki o śr. 18cm. Piec ok. godz. w temp. 180st. Przed podaniem oprószyć pudrem.
Bezowa rolada z truskawkami i masą serową
Ciasto:
5 białek
szkl. cukru
60g płatków migdałowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Masę wylać na blaszkę o wym. 37x42cm. Bezę posypać płatkami migdałowymi. Piec ok. 8 min w temp. 200st, następnie 15 min w temp. 160st. Ciasto wyjąć na czysty papier stroną z migdałami i ostudzić.
Masa serowa:
250g serka mascarpone
łyżka cukru
cukier waniliowy
3/4 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
30 dag truskawek
Serek utrzeć z cukrami i jogurtem. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w kosteczkę. Delikatnie wymieszać z masą. Krem rozsmarować na bezowym spodzie, ostrożnie zwinąć w roladę i schłodzić. Roladę należy zjeść w dniu upieczenia, bo inaczej bezowy spód przestane być kruchy.
Smacznego!!