Truskawka w roli głównej
Truskawki są cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, mają więcej witaminy C (60 mg na 10 g) niż np. cytryna, (50 mg). Zawierają wiele cennych minerałów - wapń, potas, fosfor i w szczególności żelazo), kwas owocowy. Co bardzo ważne są niskokaloryczne - kilogram liczy ok. 400 kalorii. [babyonline.pl]
Ponizej kilka przepisów na wykorzystanie truskawek w naszek kuchni:
Ciasto drozdzowe z truskawkami
5 dkg drożdzy
2 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki maki
100 g margaryny
1 szklanka cukru
1 kg truskawek
Posypka:
100 g margaryny
6-7 łyzek cukru
5 łyżek maki
Do ciasta uzywam miski tupperware.
Margaryne rozpuścic. Drozdze rozpuścic z cukrem. Wbić do nich jajka. Mleko podgrzac z margaryna i wlac do drożdzy. Wsypac cukier. Wyrobić ciasto. Odstawic w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.
Ciasto rozłożyc na blasze i wyłożyc truskawki. Przygotowac posypke z margaryny, cukru i maki. Pokruszyć na owoce. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Ciasto z masa truskawkową i truskawkami
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
kostka masła 200g
1 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Pół szklanki cukru
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać połowe truskawek. Przygotowac galaretki. Biskzopt posmarowac masą, ułożyć umyte i obrane truskawki. Zalac tężejąca galaretka.
Drożdżówki z truskawkami
5 dkg drożdży
1 szklanka mleka
2 łyzki oleju
3 łyzki cukru
Cukeir waniliowy
3 szklanki maki pszennej
2 jajka
½ łyżeczki soli
0,5 kg mrożonych truskawek
W misce do ciasta drożdżowego zasypać drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbić jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Ciasto wymieszać łopatką. Lekko posypać mąką i zamknąć miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe. Z ciasta formować kulki i lekko je rozgnieść. W środek ułożyć truskawki. Piec w 180 stopniach.
Koktajl truskawkowy
400 ml kefiru
0,6 kg truskawek
2-3 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)
Listki miety
Truskawki opłukac i obrac z szypułek. Wsypac do blendera i zalac kefirem (najlepiej by był prosto z lodówki), posypac cukrem i zmiksować. Jeśli kefir nie jest zimny możemy zmiksowac z pokruszonymi kostkami lodu.
Kruche ciasto z truskawkami
½ kg maki
25 dkg margaryny
2 jajka
1 żółtko
20 dkg cukru
2 łyzki smiatany
½ proszku do pieczenia
0,5 kg truskawek
Cukier do posypania
Posypka:
5 dkg cukru
3 łyżki maki
10 dkg margaryny Kasi
Zagnieśc ciasto- tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem. Dodać jajka, cukier i smiatanę. Rołożyc na blasze. Ułożyć owoce i posypac cukrem. Składniki na posypkę zagnieść i posypac na owocach.. Piec ok. 1 godziny.
Sernik truskawkowy
Biszkopt:
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki margaryny
Ser:
1 kg serka homogenizowanego
300 ml śmietany kremówki
40 dkg truskawek
3 łyżki żelatyny
0,5 szklanki cukru pudru
Reszta:
0,5 kg truskawek
2 galaretki pomaranczowe
Margarynę rozpuścić. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować.. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotować żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Po trochę dodawać serek. Następnie żelatynę. Zmiksować. Na koniec dodać opłukane i osuszone truskawki i zmiksować.
Przygotowac galaretkę.
Masę serowa wylac na biszkopt. Ułożyc truskawki i zalać tężejącą galaretką.
Tort truskawkowo czekoladowy
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
1 galaretka truskawkowa
2 smietany 30% po 180g
0,5 kg truskawek
Pół szklanki cukru pudru
Pół szklanki wody
2 łyzeczki zelatyny
2 kopiaste łyzki kakao
Dzem czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu tylko, ze z 2 łyzeczek nie całego opakowania. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.
Śmietanę miskować z cukrem na wysokich obrotach do momentu aż podwoi objętość i zgęstnieje. Wlac zimną zelatynę i dodać kakao. Nadal miskować do całkowitego połaczenia.
Biszkopt przeciąć na pół. Dolny posmarować dzemem i połowa masy. Przykryc drugim biszkoptem i posmarować masą wierzch i boki. Ułożyc truskawki i zalać tężejąca galaretką.
Tort ze smietana i truskawkami
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej
0,5 l śmietany 30%
2 łyzeczki zelatyny
Pół szklanki cukru pudru
0,5 kg truskawek
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem. Dodać żelatynę. Zmiksowac i rozłożyć na biszkopt. Udekorować ćwiartkami truskawek.
Kluski na parze z truskawkami
1 kg maki
10 dkg drożdży
Szklanka mleka
2 jajka
2 cukry waniliowe
Szczypta soli
Cukier
truskawki
Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami mąki, letnim mlekiem- tyle żeby dało się urobić jednolity rozczyn i łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Gdy rozczyn już podwoi swoja objętość dodać resztę mąki, 3 łyżki cukru, jajka, szczyptę soli, cukry waniliowe i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aby znów podwoił objętość). Gdy wyrośnie ubierać po trochę ciasta, wyrobić kulkę i spłaszczyć ją, rozciągając trochę. Na środek położyć truskawki ( tyle ile nam się zmieści) i wsypać pół łyżeczki cukru (mniej więcej zależy jak słodkie są owoce). Do garnka wlać troszkę wody (tak, aby metalowy „kwiatek” z dziurkami- nie wiem jak fachowo to się nazywa- był nad tą wodą). Na kwiatku ułożyć 6 klusek. Parzymy ok. 15 minut pod przykryciem. Po wyjęciu posypać cukrem.
Tym wpisem rozpoczynam moją owocową serię na blogu:)