Truskawka w roli głównej

Opublikowano: 02.06.2012
Truskawka w roli głównej
Sezon truskawkowy w pełni, a więc kilka propozycji użycia tych wspaniałych owoców. Nowy post i nowa owocowa seria;)

Truskawki są cennym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, mają więcej  witaminy C (60 mg na 10 g) niż np. cytryna, (50 mg).  Zawierają wiele cennych minerałów - wapń, potas, fosfor i w szczególności żelazo), kwas owocowy. Co bardzo ważne są niskokaloryczne - kilogram liczy ok. 400 kalorii. [babyonline.pl]

 

Ponizej kilka przepisów na wykorzystanie truskawek w naszek kuchni:

 

Ciasto drozdzowe z truskawkami

5 dkg drożdzy

2 jajka

3 łyżki cukru

2 szklanki maki

100 g margaryny

1 szklanka cukru

1 kg truskawek

Posypka:

100 g margaryny

6-7 łyzek cukru

5 łyżek maki

 

Do ciasta uzywam miski tupperware.

Margaryne rozpuścic. Drozdze rozpuścic z cukrem. Wbić do nich jajka. Mleko podgrzac z margaryna i wlac do drożdzy. Wsypac cukier. Wyrobić ciasto. Odstawic w ciepłe miejsce i pozostawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozłożyc na blasze i wyłożyc truskawki. Przygotowac posypke z margaryny, cukru i maki. Pokruszyć na owoce. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.


 

Ciasto z masa truskawkową i truskawkami

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej

kostka masła 200g

1 kg truskawek

2 galaretki truskawkowe

Pół szklanki cukru

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Masło zmiksować z cukrem pudrem. Dodać połowe truskawek. Przygotowac galaretki. Biskzopt posmarowac masą, ułożyć umyte i obrane truskawki. Zalac tężejąca galaretka.

 

Drożdżówki z truskawkami

5 dkg drożdży

1 szklanka mleka

2 łyzki oleju

3 łyzki cukru

Cukeir waniliowy

3 szklanki maki pszennej

2 jajka

½ łyżeczki soli

0,5 kg mrożonych truskawek

 

W misce do ciasta drożdżowego zasypać drożdże cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Wbić jajka, dodać cukier waniliowy, sól i wymieszać. Wlać ciepłe mleko z olejem oraz wsypać mąkę. Ciasto wymieszać łopatką. Lekko posypać mąką i zamknąć miskę. Paroma kulistymi ruchami miski wyrobić ciasto. Wstawić miskę do ciepłej wody lub na grzejnik. Gdy pokrywa się otworzy ponownie zamknąć. Po 2 otwarciu ciasto jest gotowe. Z ciasta formować kulki i lekko je rozgnieść. W środek ułożyć truskawki. Piec w 180 stopniach.

 

 

Koktajl truskawkowy

400 ml kefiru

0,6 kg truskawek

2-3 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodkie są truskawki)

Listki miety

Truskawki opłukac i obrac z szypułek. Wsypac do blendera i zalac kefirem (najlepiej by był prosto z lodówki), posypac cukrem i zmiksować. Jeśli kefir nie jest zimny możemy zmiksowac z pokruszonymi kostkami lodu.

 

Kruche ciasto z truskawkami

½ kg maki

25 dkg margaryny

2 jajka

1 żółtko

20 dkg cukru

2 łyzki smiatany

½ proszku do pieczenia

0,5 kg truskawek

Cukier do posypania

Posypka:

5 dkg cukru

3 łyżki maki

10 dkg margaryny Kasi

 

 

Zagnieśc ciasto- tłuszcz posiekać z mąką i proszkiem. Dodać jajka, cukier i smiatanę. Rołożyc na blasze. Ułożyć owoce i posypac cukrem.  Składniki na posypkę zagnieść i posypac na owocach.. Piec ok. 1 godziny.

 

 

 

 

 

Sernik truskawkowy

Biszkopt:

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki margaryny

Ser:

1 kg serka homogenizowanego

300 ml śmietany kremówki

40 dkg truskawek

3 łyżki żelatyny

0,5 szklanki cukru pudru

Reszta:

0,5 kg truskawek

2 galaretki pomaranczowe

 

Margarynę rozpuścić. Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować.. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Przygotować żelatynę. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Po trochę dodawać serek.  Następnie żelatynę. Zmiksować. Na koniec dodać  opłukane i osuszone truskawki i zmiksować.

Przygotowac galaretkę.

Masę serowa wylac na biszkopt. Ułożyc truskawki i zalać tężejącą galaretką.


 

Tort truskawkowo czekoladowy

 

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej

1 galaretka truskawkowa

2 smietany 30% po 180g

0,5 kg truskawek

Pół szklanki cukru pudru

Pół szklanki wody

2 łyzeczki zelatyny

2 kopiaste łyzki kakao

Dzem czerwony (truskawkowy lub wiśniowy)

 

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu tylko, ze z 2 łyzeczek nie całego opakowania. Galaretkę przyrządzić wg przepisu na opakowaniu.

Śmietanę miskować z cukrem na wysokich obrotach do momentu aż podwoi objętość i zgęstnieje. Wlac zimną zelatynę i dodać kakao. Nadal miskować do całkowitego połaczenia.

Biszkopt przeciąć na pół. Dolny posmarować dzemem i połowa masy. Przykryc drugim biszkoptem i posmarować masą wierzch i boki. Ułożyc truskawki i zalać tężejąca galaretką.

 

 

Tort ze smietana i truskawkami

 

5 jajek

5-6 łyżek cukru

5-7 łyżek maki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

jesli chcemy np. biszkopt grubszy, aby go przeciąć, stosujemy proporcje ile jajek tyle lyzek cukru i maki lub troszkę więcej

0,5 l śmietany 30%

2 łyzeczki zelatyny

Pół szklanki cukru pudru

0,5 kg truskawek

 

Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.

Przygotowac żelatynę wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem. Dodać żelatynę. Zmiksowac i rozłożyć na biszkopt. Udekorować ćwiartkami truskawek.

 

 

Kluski na parze z truskawkami

 

1 kg maki

10 dkg drożdży

Szklanka mleka

2 jajka

2 cukry waniliowe

Szczypta soli

Cukier

truskawki

 

Drożdże rozpuścić z 3 łyżkami mąki, letnim mlekiem- tyle żeby dało się urobić jednolity rozczyn i łyżeczką cukru. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia. Śliwki umyć, przeciąć na pół, usunąć pestki. Gdy rozczyn już podwoi swoja objętość dodać resztę mąki, 3 łyżki cukru, jajka, szczyptę soli, cukry waniliowe i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Pozostawić na ok. pół godziny w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aby znów podwoił objętość). Gdy wyrośnie ubierać po trochę ciasta, wyrobić kulkę i spłaszczyć ją, rozciągając trochę. Na środek położyć truskawki ( tyle ile nam się zmieści) i wsypać pół łyżeczki cukru (mniej więcej zależy jak słodkie są owoce). Do garnka wlać troszkę wody (tak, aby metalowy „kwiatek” z dziurkami- nie wiem jak fachowo to się nazywa- był nad tą wodą). Na kwiatku ułożyć 6 klusek. Parzymy ok. 15 minut pod przykryciem. Po wyjęciu posypać cukrem.

 

Tym wpisem rozpoczynam moją owocową serię na blogu:)

prymat