Obiad prawie królewski...........

Opublikowano: 19.05.2012
Autor: cris04
Obiad prawie królewski...........
Bardzo lubię, kiedy z piekarnika oprócz zapachu pieczonej ryby, ulatnia się wspaniały zapach przypraw. W mojej kuchni większość dań doprawiam świeżymi lub suszonymi przyprawami, czasem nawet przesadnie. Dzięki gotowym mieszankom przypraw smaki i proporcje są doskonale skomponowane i wiadomo co do czego używać. Moje dzisiejsze danie pachnie cudownie i zapewniam, że tak samo smakuje,a do przyprawienia ryby użyłam gotowej mieszanki ,która została wytypowana jako przyprawa tygodnia.

 

 

Ryby  dzięki swojej wartości odżywczej  bardzo korzystnie wpływają na nasz organizm.

Właśnie dlatego warto je jeść/wszyscy o tym wiemy/, bo znajdziemy w nich  pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe witaminy i wiele ważnych dla naszego organizmu  składników mineralnych.

A tym razem na  moim stole zagościła pyszna ryba ,którą względu na swój wygląd/złoty pasek między oczami ,który przypomina  kształt korony/ nazywa się doradą królewską. Ryba ta ma   bardzo delikatne  i pyszne w smaku mięso ,dlatego też nie powinno się przesadzać z  nadmiernym przyprawianiem jej. Odrobina wystarczy.

 

 

Dorada pieczona to smaczne i wykwintne danie. Smakuje również doskonale przygotowana na grillu.

 

Składniki/dla 2 osób/

 

-1 duża dorada lub 2 mniejsze

-przyprawa do ryb/ do smaku

- pieprz kolorowy/  do smaku

-sól morska / do smaku

-2-3  cieniutkie plastry surowego boczku

-1 łyżka oliwy z oliwek

-2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

-2 łyżki świeżego  soku z cytryny

-2  cienkie plasterki cytryny lub limonki

-1 ząbek czosnku

-1-2 szklanki białego wytrawnego wina

 

Oczyszczoną z łusek/skóra jest jadalna/,  dokładnie  wypatroszoną, umytą i osuszoną rybę  skropić sokiem z cyrtryny, posypać z wierzchu solą i przyprawą do ryb. Dodatkowo  na skórze  można zrobić 2-3 głębsze ukośne nacięcia , przez które przyprawa  wnika do  mięśnia ryby i  dzięki  którym ryba łatwiej się piecze.  Środek ryby również obsypać przyprawą  i wypełnić posiekaną  zieloną pietruszką i plasterkiem cytryny.   Rybę owinąć plastrami  boczku i ułożyć a naczyniu do zapiekania.  Przy pomocy pędzelka   posmarować  rybę  oliwą /lub skropić/. Wstawić do nagrzanego piekarnika /ok.180 st/.

Po upływie  ok.10 min  rybę podlać białym winem i  piec  jeszcze ok.15-20 min./w zależności od wielkości ryby/. W trakcie pieczenia rybę należy  dodatkowo/ 1 lub 2 razy/ polewać  z wierzchu  wytworzonym sosem . Kiedy wierzch ryby i boczek  są ładnie przyrumienione należy wyjąć ją z piekarnika i serwować.

Tak przygotowaną  doradę można podać z pieczonymi ziemniaczkami i sałatką lub surówką   z dresingiem cytrynowym. Mój dodatek to   gotowana  fasolka szparagowa, brokuł, cukinia  i zielone szparagi   w  cytrynowym  sosie sałatkowym.

Oczywiście zapomniałam dodać, że do ryby nalezy podać białe wytrawne wino i uczta prawie królewska. 

prymat