Otrzymywana jest z nasion prosa.
Kasza jaglana zawiera lecytynę i rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, ważną w leczeniu stawów, poprawiającą wygląd włosów, paznokci i skóry. Jest zalecana osobom z anemią i żyjącym w stresie.
Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo ważne, jeśli dieta jest obfita w pokarmy kwasotwórcze / mięso i jego przetwory, pieczywo, jaja, a zwłaszcza żółtka, żółte sery, gazowane słodkie napoje, kawa, cukier /.
Kleik z kaszy jaglanej jest jedną z najlepszych potraw dla osób przewlekle chorych na choroby układu pokarmowego oraz dla rekonwalescentów. Polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek.
Warto podawać jaglankę przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wysuszające i antywirusowe, jest bardzo pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli, jako kuracja uzupełniająca, więc warto choremu podawać ciepłą kaszę jaglaną.
Jaglana jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jest, jako pierwsza z kasz w żywieniu niemowląt.
Może być stosowana, jako dodatek do obiadów, dań z mięsa, zup, deserów i zapiekanek. Wyśmienicie smakuje na słodko z owocami i bakaliami.
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?
Dokładnie wypłukać jedną szklankę kaszy, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
Do garnka z grubym dnem wlać 2 szklanki zimnej wody, dodać kaszę. Możemy też kaszę ugotować w jednej szklance wody połączonej z jedną szklanką mleka – zyska delikatniejszy smak.
Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy nie mieszając /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Jeśli lubimy kaszę bardziej rozgotowaną, należy zostawić ją jeszcze przez chwilę w gorącym garnku pod przykryciem /gaz wyłączony/.
Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/130296/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-i-warzywami.html
Krewetki ze szpinakiem i kaszą jaglaną
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/138487/krewetki-ze-szpinakiem-i-kasza-jaglana.html