Trochę zapomniana kasza jaglana

Opublikowano: 03.02.2012
Autor: anemon
Trochę zapomniana kasza jaglana
Była ważnym produktem w diecie naszych przodków, dziś jest mało znana i niedoceniana. Jest najzdrowszą i najbardziej lekkostrawną z kasz, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie dzieci i osób niejedzących mięsa.

Trochę zapomniana kasza jaglana

 

 

 Otrzymywana jest z nasion prosa.

Kasza jaglana zawiera lecytynę i rzadko występującą  w produktach spożywczych krzemionkę, ważną w leczeniu stawów, poprawiającą wygląd włosów, paznokci  i skóry. Jest zalecana osobom z anemią i żyjącym w stresie.

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo ważne, jeśli dieta jest obfita w pokarmy kwasotwórcze / mięso i jego przetwory, pieczywo, jaja, a zwłaszcza żółtka, żółte sery, gazowane słodkie napoje, kawa, cukier /.

Kleik z kaszy jaglanej jest jedną z najlepszych potraw dla osób przewlekle chorych na choroby układu pokarmowego oraz dla rekonwalescentów. Polecana jest przy chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek.

Warto  podawać jaglankę przy przeziębieniu i zapaleniu górnych dróg oddechowych. Ma właściwości wysuszające i antywirusowe,  jest bardzo pomocna w leczeniu zapalenia oskrzeli, jako kuracja uzupełniająca, więc warto choremu podawać ciepłą kaszę jaglaną.

Jaglana jest najlepszą kaszą dla dzieci, zalecana jest, jako pierwsza z kasz w żywieniu niemowląt.

Może być stosowana, jako dodatek do obiadów, dań z mięsa, zup, deserów i zapiekanek. Wyśmienicie smakuje na słodko z owocami i bakaliami.

 

Trochę zapomniana kasza jaglana

 

 Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Dokładnie wypłukać jedną szklankę kaszy, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.

Do garnka z grubym dnem wlać 2 szklanki zimnej wody, dodać kaszę. Możemy też kaszę ugotować w jednej szklance wody połączonej z jedną szklanką mleka – zyska delikatniejszy smak.

Doprowadzić do wrzenia, zamieszać kaszę w garnku / tylko teraz mieszamy, później gotujemy nie mieszając /. Gotować na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz należy ją zamieszać i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.

Jeśli lubimy kaszę bardziej rozgotowaną, należy zostawić ją jeszcze przez chwilę w gorącym garnku pod przykryciem /gaz wyłączony/.   

 

Trochę zapomniana kasza jaglana

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/130296/papryka-faszerowana-kasza-jaglana-i-warzywami.html

 

Trochę zapomniana kasza jaglana

Krewetki ze szpinakiem i kaszą jaglaną

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/138487/krewetki-ze-szpinakiem-i-kasza-jaglana.html

 

 

 


prymat