Bardzo polecam takie chleby z warzywami (można dodać własny zestaw) i koniecznie rozmaryn. Piękny kolor nadaje kurkuma lub curry. Takie ciasto jest mocno aromatyczne i przepyszne.. osobiście smakuje mi z samym masłem.. niebo w gębie..
Pikantny chlebek z papryką kukurydzą i marchewką.
Składniki:
Mąka pszenna typ 650 (2 szklanki), otręby pszenne (1/2 szklanki), drożdże suche (1 łyżeczka), sól morska (1 łyżeczka), oliwa (2 łyżki), kukurydza (1/2 szklanki), papryka czerwona (1/3 szklanki), marchewka tarta (1/2 szklanki), papryczka chili (1/2 szt.), curry (1 łyżeczka), szałwia świeża (kilka liści), rozmaryn (2-3 gałązki), tymianek (2 łyżeczki), pieprz czarny, woda (1/2 szklanki), maślanka (1/3 szklanki).
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, drożdże, curry, pieprz i wymieszałam. Następnie oliwę, maślankę i wodę. Zagniotłam ciasto.
Marchewkę starłam na tarce a paprykę pokroiłam w kostkę. Zioła wyplukałam (kilka listków rozmarynu zostawiłam do dekoracji na wierzch ciasta) i wszystko dodałam do ciasta i przełożyłam do malaksera. Miksowałam około 30 sekund aż składniki się połączyły i rozdrobniły.
Na końcu dodałam kukurydzę i wmieszałam ją w ciasto rękoma. Przełożyłam do formy (średnica 17 cm) wysmarowanej olejem. Na wierzch ułożyłam rozmaryn i posypałam kryształkami soli. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam 30-40 minut w 180 stopniach.
Pikantny chlebek z cukinią i papryką.
Składniki:
mąka pszenna (2 szklanki), otręby pszenne (0,5 szklanki), oliwa (2 łyżki), drożdże suche (1 łyżeczka), sól morska (1 łyżeczka), curry lub kurkuma (1 łyżeczka), woda (niepełna szklanka), papryka czerwona (1/2 szklanki), cukinia (1/2 szklanki), rozmaryn świeży (2 gałązki), tymianek świeży (1 łyżka), kilka listków szałwii, do smaku pieprz, chili, cukier (1 łyżeczka).
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiałam do miski. Dodałam przyprawy, zioła, oliwę, wodę i drożdże i zagniotłam ciasto. Cukinię i paprykę drobno pokrojone dodałam do ciasta i przełożyłam do malaksera, miksowałam ok. 30 sekund. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem formy (17 cm średnicy). Na wierzch ułożyłam dodatkowo rozmaryn i posypałam kryształkami soli. Odstawiłam do wyrośnięcia.
Piekłam 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
S m a c z n e g o
Linki do wpisów: