Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trochę inne chleby cz. 3

Na półce u mamy znalazłam ciekawą książkę „Kuchnia niskotłuszczowa” K. Hawkins, w której ostatnim przepisem jest : „Pikantny chlebek z pomidorami i papryką” .. genialny, pomyślałam.. i zrobiłam dwie własne wersje takiego chleba.. efekt spodobał się moim kubkom smakowym :P

Bardzo polecam takie chleby z warzywami (można dodać własny zestaw) i koniecznie rozmaryn. Piękny kolor nadaje kurkuma lub curry. Takie ciasto jest mocno aromatyczne i przepyszne.. osobiście smakuje mi z samym masłem.. niebo w gębie..

 

Pikantny chlebek z papryką kukurydzą i marchewką.


Trochę inne chleby cz. 3


Składniki:

Mąka pszenna typ 650 (2 szklanki), otręby pszenne (1/2 szklanki), drożdże suche (1 łyżeczka), sól morska (1 łyżeczka), oliwa (2 łyżki), kukurydza (1/2 szklanki), papryka czerwona (1/3 szklanki), marchewka tarta (1/2 szklanki), papryczka chili (1/2 szt.), curry (1 łyżeczka), szałwia świeża (kilka liści), rozmaryn (2-3 gałązki), tymianek (2 łyżeczki), pieprz czarny, woda (1/2 szklanki), maślanka (1/3 szklanki).

 
Trochę inne chleby cz. 3



Sposób przygotowania:

Mąkę przesiałam do miski, dodałam sól, drożdże, curry, pieprz i wymieszałam. Następnie oliwę, maślankę i wodę. Zagniotłam ciasto.

Marchewkę starłam na tarce a paprykę pokroiłam w kostkę. Zioła wyplukałam (kilka listków rozmarynu zostawiłam do dekoracji na wierzch ciasta) i wszystko dodałam do ciasta i przełożyłam do malaksera. Miksowałam około 30 sekund aż składniki się połączyły i rozdrobniły.

Na końcu dodałam kukurydzę i wmieszałam ją w ciasto rękoma. Przełożyłam do formy (średnica 17 cm) wysmarowanej olejem. Na wierzch ułożyłam rozmaryn i posypałam kryształkami soli. Odstawiłam do wyrośnięcia.

Piekłam 30-40 minut w 180 stopniach.

 

Pikantny chlebek z cukinią i papryką.

Trochę inne chleby cz. 3


 

 

Składniki:

mąka pszenna (2 szklanki), otręby pszenne (0,5 szklanki), oliwa (2 łyżki), drożdże suche (1 łyżeczka), sól morska (1 łyżeczka), curry lub kurkuma (1 łyżeczka), woda (niepełna  szklanka), papryka czerwona (1/2 szklanki), cukinia (1/2 szklanki), rozmaryn świeży (2 gałązki), tymianek świeży (1 łyżka), kilka listków szałwii, do smaku pieprz, chili, cukier (1 łyżeczka).

 

Trochę inne chleby cz. 3

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiałam do miski. Dodałam przyprawy, zioła, oliwę, wodę i drożdże i zagniotłam ciasto. Cukinię i paprykę drobno pokrojone dodałam do ciasta i przełożyłam do malaksera, miksowałam ok. 30 sekund. Ciasto przełożyłam do wysmarowanej olejem formy (17 cm średnicy). Na wierzch ułożyłam dodatkowo rozmaryn i posypałam kryształkami soli. Odstawiłam do wyrośnięcia.

Piekłam 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.


S m a c z n e g o
 

Linki do wpisów:

Trochę inne chleby cz. 1

Trochę inne chleby cz. 2

 

 

 

caralajna 19.09.2012 09:51
jest bardzo pyszny :) polecam
Edyta10
Edyta10 11.09.2012 15:36
Nigdy takiego nie jadłam, ale musi być pyszny :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak