Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort śmietankowy Wielkanocne Słodkości cz II

Na Świątecznym stole nie może zabraknąć również ciast z kremami,takimi jak np: torcika śmietankowego

Tort śmietankowy  Wielkanocne  Słodkości cz IITort śmietankowy  Wielkanocne  Słodkości cz II
TORT ŚMIETANKOWY

Składniki

BISZKOPT

jajka -6 szt dużych

proszek do pieczenia -2 łyżeczki

cukier -250 g

mąka ziemniaczana -250 g

mąka pszenna -125 g

ocet -1 łyżka

KREM

śmietana Puratos -750 ml

barwnik różowy

barwnik zielony

róża gotowa z masy

dżem wiśniowy -1 słoik

PONCZ

woda gotowana -1 szkl

sok z cytryny -2 łyżki

kilka kropli spirytusu

cukier -1,5 łyżeczki

 Sposób przygotowania

 BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać cukier, dalej ubijać. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, wlać do piany, ubijać jeszcze przez chwilę. Mąki wymieszać razem, przesiać przez sito, do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, piec w 175 stop. przez ok.35 minut.

Upieczone ciasto wyjąć , ostudzić, przekroić na 3 części.

 KREM
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijać przez 20 minut na średnich obrotach. Śmietana ma być dobrze ubita na gęsty krem.
 PONCZ
Do przegotowanej wody dodać cukier, sok z cytryny, spirytus, ostudzić.
 PRZEŁOŻENIE TORTU
Pierwszy blat tortu dobrze nasączyć ponczem,
 wyłożyć dżem wiśniowy
 Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć, nałożyć porcję krem u śmietankowego.
 Na krem położyć, trzeci krążek ciasta i wyłożyć 2 porcję kremu. Kremem posmarować wierzch i boki tortu.
 Resztę kremu podzielić na 2 części. Do jednej części kremu dodać barwnik zielony, do drugiej barwnik różowy. Specjalną szprycka do tortów, udekorować tort.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak