Tort pajęnczynka "Niezłe ciacha"

Opublikowano: 22.11.2014
Autor: aniach32
Tort pajęnczynka  "Niezłe ciacha"
Tort jest w środku wilgotny ma smak dyni z nutką marchewki i przyprawy do piernika mmmmm pycha

składniki: Ciasto

250 g mąki
150 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
  2-3łyżeczka przyprawy do piernika
20 g proszku do pieczenia
3jajka 1 białko
110 g roztopionego margaryny

300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
100 g obranej i startej marchewki,

 1 łyżeczka kawy Paclan  rozpuszczona w minimalnej ilości wody

Polewa: 

100 g białej czekolady
50 ml śmietanki UHT 30%
150 g serka homogenizowanego waniliowego

Dekoracja

100 g czekolady deserowej
55 g miodu
niewielka ilość białej i deserowej czekolad

 

Przygotowanie:

Dynię obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Gotujemy około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Studzimy i miksujemy.

Jajka i białko ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym kolejno dodajemy kawę i  rozpuszczoną margarynę ( w prawdziwym przepisie było masło ja uważam że masło jest za ciężkie) i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę do piernika ( zwiększyłam ilość gdyz było go mało). Wsypujemy nasze suche składniki do masy jajecznej mieszając szpatułką. Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, mieszamy. Ciasto umieszczamy do foremki o średnicy 20 cm wyłożonym papierem paclan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 30-35 min z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.

Polewa

Śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej, białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.

Dekorację:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i dodajemy do czekolady mieszamy do połączenia się skłądników( może nam się zdawać że czekolada się zważyłą ale tak ma być) Czekoladę wylewamy na folie spożywczą Paclan i zawijamy zostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej.

Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.

Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.

Z papieru do pieczenia Paclan przygotowujemy dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej). Z czekolady deserowej za pomocą rożka tworzymy pajęczynkę na cieście (pomoże nam w tym wykałaczka) oczka pajączka tworzymy za pomocą białej czekolady i źrenice za pomocą gorzkiej.  Na ciasto nakładamy gotową dekorację - czekoladowego pająka.

     Smacznego!!!

 

prymat