składniki: Ciasto
250 g mąki
150 g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
2-3łyżeczka przyprawy do piernika
20 g proszku do pieczenia
3jajka 1 białko
110 g roztopionego margaryny
300 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
100 g obranej i startej marchewki,
1 łyżeczka kawy Paclan rozpuszczona w minimalnej ilości wody
Polewa:
100 g białej czekolady
50 ml śmietanki UHT 30%
150 g serka homogenizowanego waniliowego
Dekoracja
100 g czekolady deserowej
55 g miodu
niewielka ilość białej i deserowej czekolad
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wyjmujemy pestki, kroimy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Gotujemy około 10 minut (aż dynia będzie miękka). Studzimy i miksujemy.
Jajka i białko ubijamy z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym kolejno dodajemy kawę i rozpuszczoną margarynę ( w prawdziwym przepisie było masło ja uważam że masło jest za ciężkie) i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy dodajemy proszek do pieczenia i przyprawę do piernika ( zwiększyłam ilość gdyz było go mało). Wsypujemy nasze suche składniki do masy jajecznej mieszając szpatułką. Następnie dodajemy przygotowane purée z dyni i startą marchewkę, mieszamy. Ciasto umieszczamy do foremki o średnicy 20 cm wyłożonym papierem paclan. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach przez 30-35 min z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia, najlepiej na godzinę do lodówki.
Polewa
Śmietankę zagotowujemy w kuchence mikrofalowej, białą czekoladę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Czekoladę łączymy ze śmietanką i stopniowo dodajemy serek homogenizowany.
Dekorację:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miód podgrzewamy i dodajemy do czekolady mieszamy do połączenia się skłądników( może nam się zdawać że czekolada się zważyłą ale tak ma być) Czekoladę wylewamy na folie spożywczą Paclan i zawijamy zostawiamy do przestygnięcia w temperaturze pokojowej.
Gdy wystygnie, z tak przygotowanej masy formujemy w dłoniach pająki.
Wyrównujemy górną warstwę ciasta. Na wystudzone ciasto wylewamy polewę i delikatnie wygładzamy całość nożem. Rozpuszczamy białą i deserową czekoladę w osobnych miseczkach.
Z papieru do pieczenia Paclan przygotowujemy dwa rożki (jeden do czekolady białej, drugi do deserowej). Z czekolady deserowej za pomocą rożka tworzymy pajęczynkę na cieście (pomoże nam w tym wykałaczka) oczka pajączka tworzymy za pomocą białej czekolady i źrenice za pomocą gorzkiej. Na ciasto nakładamy gotową dekorację - czekoladowego pająka.
Smacznego!!!