Pierogi z jagodami

Składniki:
- 3 szklanki mąka
- 2 łyżki olej
- 250 ml woda
- 1 sztuka żółtko jaja
- 1 woreczek jagody
- ok. 150ml śmietana
- 3 czubatych łyżek cukier puder
- garnek duży woda
- 1 łyżka sól
- 1 łyżka olej
Przesiewamy mąkę na stolnice, dodajemy olej żółtko i troszeczkę wody. To wszystko ładnie trzeba wyrobic na gładkie ciasto.
UWAGA:
jak ciasto będzie się lepić prosze podsypywać je mąką, i ciasto które czeka na wycinanie trzymać pod ściereczką, a i gotowe pierogi nie można trzymać tylko odrazu wrzucać do wody
Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i równo i wycinamy je szklanką, nakładamy ok 1 łyżeczki jagód. Prosze nie przesadzić z jagodami gdyż jak będzie ich za dużo moga poprostu w trakcie gotowania pęknąć i wypłynąć. Następnie sklejamy je i wrzucamy do wody.
Wody trzeba dodać sół, i jak bedzie nam się gotować to dodać łyżkę oleju by nam się nie posklejaly
Wrzucone pierogi lekko zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować przez 3 min. Przełożyć na druszlak, a później do garczka i pomaścić
Śmietanę wlać do salaterki dodać cukier puder i dobrze zamieszać.
Pierogi wyłożyć na talerz polać śmietaną i zjeść.
SMACZNEGO!!!:)