Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z jagodami

Kto nie lubi naszych przepysznych jagód i to jeszcze pierogów, ja je po prostu kocham, a wy podzielcie się swoimi opiniami czy wy lubicie pierogi z jagodkami.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

Przesiewamy mąkę na stolnice, dodajemy olej żółtko i troszeczkę wody. To wszystko ładnie trzeba wyrobic na gładkie ciasto.

UWAGA:
jak ciasto będzie się lepić prosze podsypywać je mąką, i ciasto które czeka na wycinanie trzymać pod ściereczką, a i gotowe pierogi nie można trzymać tylko odrazu wrzucać do wody

Pierogi z jagodami

Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cienko i równo i wycinamy je szklanką, nakładamy ok 1 łyżeczki jagód. Prosze nie przesadzić z jagodami gdyż jak będzie ich za dużo moga poprostu w trakcie gotowania pęknąć i wypłynąć. Następnie sklejamy je i wrzucamy do wody.

Wody trzeba dodać sół, i jak bedzie nam się gotować to dodać łyżkę oleju by nam się nie posklejaly

Wrzucone pierogi lekko zamieszać i po wypłynięciu na wierzch gotować przez 3 min. Przełożyć na druszlak, a później do garczka i pomaścić


Śmietanę wlać do salaterki dodać cukier puder i dobrze zamieszać.
Pierogi wyłożyć na talerz polać śmietaną i zjeść.

SMACZNEGO!!!:)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak