Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pełnoziarniste

Ja osobiście bardzo lubie domowe pieczywo, po prostu w trakcie pieczenia zapach rozprzeszczenia po całym domu. Do gotowania migiem!!! :D

Bułki pełnoziarniste

Składniki:

Bułki pełnoziarniste

1. Wsypujemy do miski mąki ( pełnoziarnista i pszenna), następnie drożdże rozdrabniamy w rondelku i dodajemy do nich 100 ml letniej wody, mieszamy i odstawiamy na 5 min.Do mąki dodajemy sół cukier (można dodać ulubionych ziaren). Następnie do mąki dodajemy drożdże i olej, póżniej reszte wody (prosze uważać z wodą można dodać mniej, jak ciasto nie bedzie przyjmować naszej wody. Zagniatamy do uzyskania gładkiej kuli. wkładamy do miski i odstawiamy do ciepłego miejsca na ok 1,5-2 godzin do podwojenia swojej objętośći.
Po ok. 2 godzinach wyciągamy ciasto i leko zarabiamy i dzielimy na równe częsci by powstały bułeczki (kształt zależy jedynie od was)
Jak ktoś lubi wgniecienia na bułce to prosze leko dociskają patyczkiem to wykonać.

Bułki pełnoziarniste

Bułki układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do bardzo ciepłego miejśća na ok 30 min (ja to robie w nagrzanym piekarniku)

 

Bułki pełnoziarniste

 

Po 30 min wykładamy bułeczki smarujemy je roztrzepanym jajkiem lub mlekiem zależy to od was jak chcecie by wasze bułeczki się świeciły to wysmarujcie je jajkiem mozna pod koniec smarowania posypać je jakimś ziarnem np słonecznika, dyni to do waszego uznania.
Pieczemy je w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok.25 min w tem 210C


Uwaga prosze uważać po 20 min żeby wasze bułeczki się zbytnio nie przypiekły

Pod koniec wyciagamy bułeczki do wystygnięcia, a na końcu je zjadamy

SMACZNEGO I UDANYCH I MIŁYCH WYPIEKÓW

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak