Składniki:
- 450 g mąka pszenna
- 4 łyżki drożdże
- 60 ml woda letnia
- 250 ml mleko ciepłe
- 2 łyżki olej
- 1 płaska łyżeczka sól
- 1 łyżka cukier kryształ
- 1 do posmarowania jajko
Na początku trzeba rozpuśćić drożdze w wodzie i odstawić na 5 min.
Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, olej, mleko, i następnie drożdże. Wszystko zamieszać i dobrze wyrobić by było gładkim ciastem zrobić w kulkę i włożyć do miski do podwojenia swojej objętośći. Odstaw do ciepłego miejsca i przykryj śćiereczką.
Wyrośniete ciasto przełożyć na stolnice i pozbawić bąbelków powietrza, podzielić na równe części, mi wyszło 6 bułeczek i 1 mniejsza. formować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układac na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przykryć ściereczką i odstawic do ciepłego miejsca na ok 40 min. U mnie to był nagrzany piekarnik.
Po 40 min, musimy odkryc je i wysmarować je jajkiem roztrzepanym lub mlekiem, przez jajko będą się świecić, a z mlekiem nie ale to do was należy sposób wykonania, ja wysmarowałam jakiem. Można posypać sezamem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200C przez 20 min.
Po upieczeniu wykładamy bułeczki na talerz i do przestygnięcia. A następnie do zjedzenia jako hamburgery. Polecam z świeżą sałatą z pomidorkiem ogórkiem sosem i oczywiście z mięskiem.
Końcowy wynik widzimy u samej góry
Miłych wypeików!!!