Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki do hamburgerów

Miałam wielką chęć na dobrego hamburgera i chciałam sobie pierwszy raz upiec bułki do hamburgerów. No to do dzieła.

Bułki do hamburgerów

Składniki:

Bułki do hamburgerów

Na początku trzeba rozpuśćić drożdze w wodzie i odstawić na 5 min.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sól, olej, mleko, i następnie drożdże. Wszystko zamieszać i dobrze wyrobić by było gładkim ciastem zrobić w kulkę i włożyć do miski do podwojenia swojej objętośći. Odstaw do ciepłego miejsca i przykryj śćiereczką.

Bułki do hamburgerów

Wyrośniete ciasto przełożyć na stolnice i pozbawić bąbelków powietrza, podzielić na równe części, mi wyszło 6 bułeczek i 1 mniejsza. formować z nich kulki i lekko spłaszczyć. Układac na blaszce pokrytej papierem do pieczenia przykryć ściereczką i odstawic do ciepłego miejsca na ok 40 min. U mnie to był nagrzany piekarnik.

Bułki do hamburgerów

Po 40 min, musimy odkryc je i wysmarować je jajkiem roztrzepanym lub mlekiem, przez jajko będą się świecić, a z mlekiem nie ale to do was należy sposób wykonania, ja wysmarowałam jakiem. Można posypać sezamem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 200C przez 20 min.

Po upieczeniu wykładamy bułeczki na talerz i do przestygnięcia. A następnie do zjedzenia jako hamburgery. Polecam z świeżą sałatą z pomidorkiem ogórkiem sosem i oczywiście z mięskiem.

Końcowy wynik widzimy u samej góry

 

Miłych wypeików!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak