Ptysię!!!

Składniki:
- 1/4 l woda
- 1/2 kostka margaryna
- 1 szklanka mąka pszenna
- szczypta sół
- 5 jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- masa
- 1 250g serek mascarpone
- 500 ml śmietanka kremowa
- 2 łyżki cukier puder
- 1/2 opakowania cukier waniliowy
- 2 opakowania śmietan fix
Ciasto:
1. Wlać wode do naczynia i gotować, po chwili dodać margaryne i sól. Musi sie rozpuscic i zagotować.
2. Puźniej dodajemy mąkę, szybko i energetycznie mieszając dotąd by ciasto nie było surowe. Odstawic do ostygnięcia
3. do ciasta dodawać po jajku, pod koniec z ostatnim jajkiem dodać łyżeczkę proszku do pieczenia miksować do wymieszania się składników.
4 nagrzać piekarnik do 230-250 stopni C. Do szprycy nałożyc ciasta i wyciskać na blache pokryta papierem do pieczenia.
UWAGA: zostawiać duże odstępy od ptysi gdyż będą one rosły, a i dla lepszego efektu rubcie je wieksze.
5 włożyc je na 30 min do piekarnika, ale uważać bo po 15 minutach trzeba spoglądnac czy sie nie przypalają, w wypatku gdy bedą mieć złocisty kolor po 15 min zmniejszyc tem. i suszyc je w piekarniku jeszcze wtedy przez 10 min
6. po upieczeniu ptysie przeciąć na pół i wystudzić
Masa:
1. Ubić śmietane, następnie dodać cukru waniliowego, pudru i fixy, nadal miksować
2. ubitą śmietane delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
3 Gotową masą napełnic szpryce i nakładać nią do ptysi.
UWAGA: Ptysie przechowywać w suchych pomieszczeniach, w innym przypadku ciasto zrobi się miękkie
Miłych i udanych wypieków, smacznego :)