Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysię!!!

Kupiłam sobie raz ptysie w piekarni i tak pomyślałam czy by ich nie zrobić tylko sama i dwa razy większe. Dla mnie wyszły bardzo dobre, zobaczcie :)

Ptysię!!!

Składniki:

 

Ciasto:

1. Wlać wode do naczynia i gotować, po chwili dodać margaryne i sól. Musi sie rozpuscic i zagotować.
2. Puźniej dodajemy mąkę, szybko i energetycznie mieszając dotąd by ciasto nie było surowe. Odstawic do ostygnięcia
3. do ciasta dodawać po jajku, pod koniec z ostatnim jajkiem dodać łyżeczkę proszku do pieczenia miksować do wymieszania się składników.
4 nagrzać piekarnik do 230-250 stopni C. Do szprycy nałożyc ciasta i wyciskać na blache pokryta papierem do pieczenia.
UWAGA: zostawiać duże odstępy od ptysi gdyż będą one rosły, a i dla lepszego efektu rubcie je wieksze.
5 włożyc je na 30 min do piekarnika, ale uważać bo po 15 minutach trzeba spoglądnac czy sie nie przypalają, w wypatku gdy bedą mieć złocisty kolor po 15 min zmniejszyc tem. i suszyc je w piekarniku jeszcze wtedy przez 10 min
6. po upieczeniu ptysie przeciąć na pół i wystudzić




Masa:

1. Ubić śmietane, następnie dodać cukru waniliowego, pudru i fixy, nadal miksować
2. ubitą śmietane delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
3 Gotową masą napełnic szpryce i nakładać nią do ptysi.

UWAGA: Ptysie przechowywać w suchych pomieszczeniach, w innym przypadku ciasto zrobi się miękkie

Miłych i udanych wypieków, smacznego :)

Ptysię!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak