Torcik od razu na myśli mamy czekoladowe , owocowe torty z masami lukrowymi.
SERDECZNIE ZAPRASZAM NA MOJE PROPOZYCJE TORCIKÓW
Torcik z racuchów
Składniki na racuchy
• mąka pszenna 50 dag
• drożdże 4 dag
• tłuszcz 10 dag
• jajka 4
• cukier kryształ 6 łyżek
• mleko 3,2% 50 ml
• tłuszcz do smażenia
sól szczypta
Składniki nadzienie /dekoracje
• dżem wiśniowy
• dżem z dyni
• cukier puder
Wykonanie :
Mąkę przesiać .Drożdże z 2 łyżkami cukru i 4 łyżkami mąki rozmieszać w 1/2 szklance mleka . Zostawić na kilka minut by podrosły . potem dodajemy drożdże do mąki , dodajemy utarte jajka z cukrem oraz resztę mleka sól oraz roztopiony tłuszcz . następnie dobrze wyrabiamy ciasto aż ukarzą się pęcherzyki . Zostawiamy ciasto na około 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dajemy na rozgrzaną patelnię ciasto dowolnej wielkości i smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia się z obu stron. Następnie po usmażeniu racuchów przekładamy raz dżemem wiśniowym raz dżemem z dyni . Wierzch Torcika posypujemy cukrem pudrem . Gotowy torcik wstawiamy do lodówki na 1 godziny przed podaniem.