Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik wiosenny serowy

Za trzy dni mamy wiosnę, tyle że kalendarzową, bo na prawdziwą się nie zanosi. Postanowiłam przyśpieszyć wiosnę w sensie kulinarnym i przygotowałam na pocieszenie słodki torcik w galaretkach

Torcik wiosenny serowyTorcik wiosenny serowy

Torcik wiosenny serowy


SKŁADNIKI:

BISZKOPT

5 jaj

0,5 szkl cukru

0,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA SEROWA

3 kost sera tłustego

1 galaretka z czarnej porzeczki

1 galaretka agrestowa

1 galaretka wiśniowa

śmietana 18% - 400 ml

PIANKA

1 szkl śmietany kremówki-36%

1 galaretka truskawkowa

PONCZ

woda gotowana ostudzona- 400 ml

spirytus -1 kieliszek

sok z cytryny

cukier -1 łyżeczka

PONADTO

200 g pierników nadziewanych w czekoladzie

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na posmarowany tłuszczem prodiż, wstawić do piekarnika na ok.30 minut w 175 stop. Upieczone ciasto ostudzić, przekroić na 3 części.
MASA SEROWA
Ser zemleć trzy razy w maszynce, wymieszać ze śmietaną, podzielić na 3 części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki truskawkowej.
PRZEŁOŻENIE CIASTA
Pierwszy krążek ciasta, wyłożyć na tortownicę, nasączyć ponczem, wyłożyć na ciasto masę wiśniową. Przykryć drugim krążkiem ciasta, nasączyć i wyłożyć masę agrestową. Pierniczki zanurzyć w ponczu, ułożyć na masie agrestowej. Przykryć masą z czarnej porzeczki. Na masie ułożyć 3 krążek ciasta, nasączyć i wyłożyć piankę truskawkową, rozsmarować wierzch i boki tortu. Udekorować tort galaretkami z woreczka.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak