Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

To nie siara, że spożywam siarę!

Mało kto z nas zdaje sobie z tego sprawę, jak dobroczynna dla naszego organizmu jest siara. Dzięki jej cudownej mocy nie tylko przyspieszysz budowanie masy mięśniowej podczas ćwiczeń, ale i poprawisz stan skóry, czy podniesiesz swoją odporność

Siara jest mlekiem które gromadzi się w ciągu kilku godzin po porodzie w piersiach ssaków. Ten cudowny napój zawiera ponad 250 związków chemicznych! Są to hormony, poliamidy, pochodne kwasów nukleinowych, enzymy, pochodne aminokwasów, substancje bakteriostatyczne, w tym immunoglobuliny, leukocyty, lizozym, laktoferynę, lakteiny, czy laktoperoksydazy. Jest szczególnie bogata w białka, Zawiera sporo witaminy A, sodu i chlorków… Ma moc… prawda?

Aby zapewnić sobie tak dużą dawkę zdrowia wystarczy pić siarę krowią! Jest naukowo udowodnione, że w działaniu niczym się nie różni od siary ludzkiej.

Pamiętajmy, że istotny wpływ ma tu czas kiedy pobierana jest siara. Siara podczas trwania ciąży nie jest jeszcze tak dobroczynna. Najlepiej pobrać ją do 18 godzin od porodu.

Takie mleko matki dla dorosłych, które gorąco polecam!

A jako ciekawostkę dołączę przepis na pieczoną siarę krowią. Pamiętam ten smak jeszcze z dzieciństwa…

To nie siara, że spożywam siarę!

Składniki:

1litr siary krowiej

2 jajka

3 łyżki mąki

Sól do smaku

Przygotowanie:

Świeżą krowią siarę przelewamy do garnka. Sypiemy mąkę i sól do smaku, wbijamy jajka. Przy użyciu miksera dokładnie mieszamy, żeby nie było żadnych grudek. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy zawartość garnka na blaszkę. Piekarnik rozgrzewamy do 180stopni C. Wstawiamy blaszkę i pieczemy około pół godziny na ładny brązowo złoty kolor.

katarzynka455 16.04.2013 15:13
Coś mi ucięło i nie skończyłam że powodem tych zakazów była śmierć dziecka znajomych które to podobno piło krowią siarę więcej nie bardzo pamiętam a i nie mam już kogo zapytać.Dziś sama nieraz robię np naleśniki ale picia tkwi mi w głowie tamten zakaz.Dodam że siarę można też zamrozić.
katarzynka455 16.04.2013 15:05
A to moja babcia była przeciwnością naukowych udowodnień.Pamiętam jako dziecko muszę przyznać że było to bardzo dawno . rodzice, babcia brali też siarę do użytku ale jako dzieci mieliśmy zapowiedziane że nie wolno jej się napić.Robiono na niej kluski kładzione,naleśniki,makaron(dodawana była zamiast jajek)i w tej chwili nie pamiętam już co ale nigdy nie nie było wolno jej się napić.
Łucja 15.04.2013 21:39
jak byłam mała często mama nam robiła taką siarę :) całkiem to smaczne, nie zdawałam sobie sprawy z jej dobroczynnych właściwości :)
caralajna 09.04.2013 17:46
super, ja niestety nie mam takich możliwości, choć jeśli kiedyś będę spędzać wakacje w agroturystyce to będę wiedziała za czym się rozglądać. mam trochę bzika na temat zdrowej żywności i siara mnie zaintrygowała :)
ONY_za_kare 09.04.2013 16:13
Tak od gospodarza. No nie jest łatwo.. zależy jak mu się krowy cielą :)
caralajna 09.04.2013 14:42
bardzo ciekawe, nie słyszałam o tym. chyba nie jest łatwo ją dostać.. skąd masz taką, od gospodarza?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak