Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty Czwartek już za kilka dni

Nie wiem jak wy ale ja już nie mogę doczekać się tłustego czwartku .W tym roku będziemy raczyć się pączusiami 8 lutego .Jaki był wasz rekord bo mój 9 sztuk .Ja uwielbiam pączki tradycyjne oblane lukrem z marmoladą .A wasze jakie są ulubione ?

Tłusty Czwartek już za kilka dniMini pączki cynamonowe to propozycja dla osób które lubią cynamon .

Nie minie godzinka a w domu będzie unosić się zapach cynamonu.

Pączusie są  bardzo puszyste.

 

 

  • mąka 0,4 kg 
  • jajka 2 sztuki
  • drożdże 60 gram
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 125 ml

Mąkę przesiać na blat , w garnku podgrzej mleko z cukrem dodaj drożdże ,i przelej do mąki .

Następnie wbij  jajka i wyrób ciasto.

Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .

Z ciasta wycinaj kieliszkiem krążki ,formuj małe kuleczki.

Odkładaj na blaszkę oprószoną mąką ,przykryj ściereczką .

Po 30 minutach rozgrzej olej.

Smaż pączki.

Po upieczeniu jeszcze jak pączki są ciepłe posypać mieszanką cynamonową ( cukier drobny pół szklanki wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu.)

Tłusty Czwartek już za kilka dni

Od pewnego czasu śledzę przepisy na pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Czytałam że dłużej zachowują świeżość i wilgotność  , i faktycznie na drugi dzień są takie same jak w dniu smażenia.

Więc czas zabrać się za przygotowanie tych smacznych pączusiów.

Przepis na około 20 sztuk:

  • drożdże 12 gram
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • mąka 0,5 kg
  • ziemniaki ugotowane 200 gram
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • wódka 1 łyżka 

 

ROZCZYN:


Drożdże pokruszyć do miski dodać łyżkę cukru oraz ciepłe mleko .
Wymieszać .

Dosypać 3 łyżki mąki ponownie wymieszać aby nie było grudek.

Odstawić aby rozczyn zaczął pracować .( 10 minut)


Mąkę przesiać do miski .

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę małymi porcjami dodawać do mąki rozczyn, ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wyrobić ręką ok. 10 minut. Ciasto będzie luźne,na koniec dolać wódkę .

Odstawić pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Powinno podwoić objętość.

Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę lub blat.

Lekko rozwałkować.

Dużym kieliszkiem wykrawać kółka.

Układać na podsypanej mąką ściereczce, przykryć drugą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Tłuszcz rozgrzać Smażyć pączki ok. 2 minuty po każdej stronie.

Odsączyć na papierze.

Polukrować.

SMACZNEGO :)

Tłusty Czwartek już za kilka dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak