Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Tłusty Czwartek już za kilka dni

Nie wiem jak wy ale ja już nie mogę doczekać się tłustego czwartku .W tym roku będziemy raczyć się pączusiami 8 lutego .Jaki był wasz rekord bo mój 9 sztuk .Ja uwielbiam pączki tradycyjne oblane lukrem z marmoladą .A wasze jakie są ulubione ?

Tłusty Czwartek już za kilka dniMini pączki cynamonowe to propozycja dla osób które lubią cynamon .

Nie minie godzinka a w domu będzie unosić się zapach cynamonu.

Pączusie są  bardzo puszyste.

 

 

  • mąka 0,4 kg 
  • jajka 2 sztuki
  • drożdże 60 gram
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • mleko 125 ml

Mąkę przesiać na blat , w garnku podgrzej mleko z cukrem dodaj drożdże ,i przelej do mąki .

Następnie wbij  jajka i wyrób ciasto.

Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .

Z ciasta wycinaj kieliszkiem krążki ,formuj małe kuleczki.

Odkładaj na blaszkę oprószoną mąką ,przykryj ściereczką .

Po 30 minutach rozgrzej olej.

Smaż pączki.

Po upieczeniu jeszcze jak pączki są ciepłe posypać mieszanką cynamonową ( cukier drobny pół szklanki wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu.)

Tłusty Czwartek już za kilka dni

Od pewnego czasu śledzę przepisy na pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Czytałam że dłużej zachowują świeżość i wilgotność  , i faktycznie na drugi dzień są takie same jak w dniu smażenia.

Więc czas zabrać się za przygotowanie tych smacznych pączusiów.

Przepis na około 20 sztuk:

  • drożdże 12 gram
  • mleko 3,2% 1/2 szklanki
  • mąka 0,5 kg
  • ziemniaki ugotowane 200 gram
  • żółtka 4 sztuki
  • cukier 3/4 szklanki
  • wódka 1 łyżka 

 

ROZCZYN:


Drożdże pokruszyć do miski dodać łyżkę cukru oraz ciepłe mleko .
Wymieszać .

Dosypać 3 łyżki mąki ponownie wymieszać aby nie było grudek.

Odstawić aby rozczyn zaczął pracować .( 10 minut)


Mąkę przesiać do miski .

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę małymi porcjami dodawać do mąki rozczyn, ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wyrobić ręką ok. 10 minut. Ciasto będzie luźne,na koniec dolać wódkę .

Odstawić pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.

Powinno podwoić objętość.

Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę lub blat.

Lekko rozwałkować.

Dużym kieliszkiem wykrawać kółka.

Układać na podsypanej mąką ściereczce, przykryć drugą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.

Tłuszcz rozgrzać Smażyć pączki ok. 2 minuty po każdej stronie.

Odsączyć na papierze.

Polukrować.

SMACZNEGO :)

Tłusty Czwartek już za kilka dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak