Mini pączki cynamonowe to propozycja dla osób które lubią cynamon .
Nie minie godzinka a w domu będzie unosić się zapach cynamonu.
Pączusie są bardzo puszyste.
-
mąka 0,4 kg
-
jajka 2 sztuki
-
drożdże 60 gram
-
cynamon 1 łyżeczka
-
cukier 3 łyżki
-
mleko 125 ml
Mąkę przesiać na blat , w garnku podgrzej mleko z cukrem dodaj drożdże ,i przelej do mąki .
Następnie wbij jajka i wyrób ciasto.
Odstaw w ciepłe miejsce na godzinę .
Z ciasta wycinaj kieliszkiem krążki ,formuj małe kuleczki.
Odkładaj na blaszkę oprószoną mąką ,przykryj ściereczką .
Po 30 minutach rozgrzej olej.
Smaż pączki.
Po upieczeniu jeszcze jak pączki są ciepłe posypać mieszanką cynamonową ( cukier drobny pół szklanki wymieszaj z 1 łyżeczką cynamonu.)
Od pewnego czasu śledzę przepisy na pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Czytałam że dłużej zachowują świeżość i wilgotność , i faktycznie na drugi dzień są takie same jak w dniu smażenia.
Więc czas zabrać się za przygotowanie tych smacznych pączusiów.
Przepis na około 20 sztuk:
-
drożdże 12 gram
-
mleko 3,2% 1/2 szklanki
-
mąka 0,5 kg
-
ziemniaki ugotowane 200 gram
-
żółtka 4 sztuki
-
cukier 3/4 szklanki
-
wódka 1 łyżka
ROZCZYN:
Drożdże pokruszyć do miski dodać łyżkę cukru oraz ciepłe mleko .
Wymieszać .
Dosypać 3 łyżki mąki ponownie wymieszać aby nie było grudek.
Odstawić aby rozczyn zaczął pracować .( 10 minut)
Mąkę przesiać do miski .
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę małymi porcjami dodawać do mąki rozczyn, ugotowane i przepuszczone przez maszynkę ziemniaki, wyrobić ręką ok. 10 minut. Ciasto będzie luźne,na koniec dolać wódkę .
Odstawić pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Powinno podwoić objętość.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę lub blat.
Lekko rozwałkować.
Dużym kieliszkiem wykrawać kółka.
Układać na podsypanej mąką ściereczce, przykryć drugą i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Tłuszcz rozgrzać Smażyć pączki ok. 2 minuty po każdej stronie.
Odsączyć na papierze.
Polukrować.
SMACZNEGO :)