To propozycja dla miłośników ziół poczujemy tymianek, oregano i rozmaryn.,oraz czosnek.
Ziemniaczki z grilla ziołowo -czosnkowe.
Składniki:
ziemniaki młode 1 kg.( średnie)
przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie
zioła świeże : tymianek, oregano,rozmaryn
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek 50 ml.
Ziemniaki myję i kroję na 4 części.Zioła rwę .
Do miski wrzucam ziemniaki ,posypuję obficie przyprawą do ziemniaków polewam oliwą z oliwek .
Dodaję zioła i zmiażdżone ząbki czosnku .
Mieszam,
Owijam folią i odstawiam na całą noc do lodówki.
Następnego dnia piekę na grillu lub w kuchence elektryczne z funkcją grill.
SMACZNEGO :)
Kolejna propozycja.
Dodatek dla wielbicieli ziemniaków i sera: ziemniaczane kuleczki z parmezanem i brokułem.
Zawarty w kuleczkach ser pod wpływem smażenia rozpływa się w ustach.
Polecam.
Składniki:
ziemniaki 5 sztuk
różyczki brokuła 5 sztuk
jajko 1 sztuka
sól do smaku
parmezan 100 gram
pieprz do smaku
natka pietruszki siekana
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.
Brokuła ugotować ( dodając 1 łyżeczkę cukru do wody), schłodzić ,zmielić w maszynce wraz z ziemniakami.
Do dużej miski przełożyć zmielone warzywa dodać jajko ,posiekaną natkę pietruszki ,sol i pieprz oraz starty parmezan, wyrobić masę ,( jak jest za rzadka dodać mąkę )
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego ,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano z każdej strony.
Podawać na ciepło.
SMACZNEGO :)