Późnym latem domowa spiżarnia wypełnia się domowym sokiem malinowym.
maliny 4 kg
cukier 1 kg
goździki 4 sztuki
cytryna 1 sztuk
Maliny rozgnieć i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej.
Następnie odcisnąć z nich sok, dodać cukier,goździki oraz wyciśnięty sok z 1 cytryny,i razem zagotować.
Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek. Dno garnka wyłożyć ścierką, włożyć butelki i doprowadzić do wrzenia – od tego momentu gotować syrop przez ok. 10–15 minut.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 2 l. pysznego soku.
Pyszny do herbatki.
SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jesienią na poprawienie nastroju piekę tartę czekoladową na kruchym cieście z malinami.
mąka krupczatka 1 szklanki
masło 100 gram
żółtka 2 sztuki
sól szczypta
woda lodowata 2 łyżki
czekolada mleczna 100 gram
czekolada gorzka 50 gram
śmietana kremówka 1 szklanka
masło 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
mrożone maliny
Mąkę wsypać do naczynia, dodać pokrojone masło ,żółtka, szczyptę soli ,wyrobić na koniec dolać lodowatą wodę .
Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny, wstawić do lodówki.Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia.Formę wylepić ciastem( dno i boki naczynia ), piec w 200 stopniach 15 minut.
Ostudzić.czekolady łamiemy i topimy w kąpieli wodnej dodajemy masło ,śmietanę ubijamy na sztywno i cienkim strumieniem wlewamy czekoladę ,wlewamy ekstrakt z wanilii.
Mieszamy.masę wlewamy na spód ,dekorujemy malinami ,tartę wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin do stężenia.Przed podaniem posypujemy kakao.
SMACZNEGO :)