Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Owoce runa leśnego - jeżyny

Latem kiedy obrodzi jeżyna warto wyruszyć w las i nazbierać tych zdrowych owoców.Są bogate w błonnik.Uwielbiam jeżyny w wypiekach,ich lekko kwaśny smak współgra z słodkimi ciastami np.sernikiem.

Sernik z musem jeżynowym.Owoce runa leśnego - jeżyny

Sernik:

 

  • twaróg tłusty  zmielony 500 gram 
     
  • śmietana 30 % 3/4 szklanki 
  • cukier 1 szklanka 
     
  • budyń śmietankowy 1 sztuka 
     
  • jajka 2 duże 

 

Mus jeżynowy:

 

  • jeżyny 1/2 kg 
     
  • galaretka owoce leśne 1 sztuka 
     
  • śmietana 30 % 300 ml 
     
  • miód 2 łyżki 

 

MASA SEROWA :

Ser zmielony co najmniej dwa razy przełóż do dużej miski wbij jajka dodaj cukier , wlej śmietankę zmiksuj tylko do połączenia się składników , na koniec wsyp proszek budyniowy i ponownie szybko zmiksuj.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę serową .
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni , i piec 40 minut.
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia.

MUS JEŻYNOWY :

jeżyny przełóż do garnka dodaj miód i na bardzo małym ogniu zacznij dusić około 15 minut aż owoce się rozpadną ,wtedy wsyp galaretkę ,wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce .
Śmietanę ubij na sztywno ,małymi porcjami dodawaj do zimnych jeżyn .
Mus przełóż na sernik ,wyrównaj , wstaw do lodówki na 2 godziny aż masa lekko stężeje .

SMACZNEGO !!!

Owoce runa leśnego - jeżyny

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak