Sernik z musem jeżynowym.
Sernik:
-
twaróg tłusty zmielony 500 gram
-
śmietana 30 % 3/4 szklanki
-
cukier 1 szklanka
-
budyń śmietankowy 1 sztuka
-
jajka 2 duże
Mus jeżynowy:
-
jeżyny 1/2 kg
-
galaretka owoce leśne 1 sztuka
-
śmietana 30 % 300 ml
-
miód 2 łyżki
MASA SEROWA :
Ser zmielony co najmniej dwa razy przełóż do dużej miski wbij jajka dodaj cukier , wlej śmietankę zmiksuj tylko do połączenia się składników , na koniec wsyp proszek budyniowy i ponownie szybko zmiksuj.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę serową .
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni , i piec 40 minut.
Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić do całkowitego ostudzenia.
MUS JEŻYNOWY :
jeżyny przełóż do garnka dodaj miód i na bardzo małym ogniu zacznij dusić około 15 minut aż owoce się rozpadną ,wtedy wsyp galaretkę ,wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce .
Śmietanę ubij na sztywno ,małymi porcjami dodawaj do zimnych jeżyn .
Mus przełóż na sernik ,wyrównaj , wstaw do lodówki na 2 godziny aż masa lekko stężeje .
SMACZNEGO !!!