Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty Czwartek, a więc pączki, faworki i róże karnawałowe

Tłusty czwartek, nazywany dawniej zapustami, to ostatni czwartek karnawału. Zgodnie z tradycją to dzień, w którym należało jeść tłusto i obficie. Nie zawsze były to, tak jak obecnie, pączki, faworki zwane czasami chrustem czy też oponki lub róże karnawałowe.

Tego dnia w naszych domach, szkołach, biurach i urzędach, a przede wszystkim w sklepach i cukierniach królują właśnie te smażone w głębokim tłuszczu smakołyki.

Niemal każdy ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na tłustoczwartkowe specjały. Ja również mam takie wielokrotnie wypróbowane przepisy, najpierw przez moją Mamę, teraz przeze mnie. Właśnie tymi przepisami, spisanymi ze starego zeszytu, chcę się z Wami podzielić. Jeśli dotychczas raczej decydowaliście się na pączki z cukierni, to dziś chcę spróbować Was przekonać, że zrobienie pączków czy faworków wcale nie jest trudne.


Tłusty Czwartek, a więc pączki, faworki i róże karnawałowe


Faworki na koniec karnawału

To niesamowite, że z kilku prostych składników wychodzi coś tak pysznego, czyli delikatne, cieniutkie i chrupiące faworki.

 

mąka pszenna -               250 g    

żółtka - 3 szt.    

kwaśna śmietana  12%   -  3 łyżki             

wódka  - 4 łyżki

 szczypta soli     

PONADTO:

cukier puder  - 3 łyżki   

olej do smażenia -  1 litr

 

Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i błyszczące ciasto. Konsystencja ciasta ma być podobna do konsystencji ciasta na makaron.

W dobrze wyrobione ciasto, energicznie uderzaj wałkiem do ciasta przez około 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza.

Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Następnie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypaną mąką i bardzo cieniutko rozwałkuj je. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska, tworząc coś na kształt kokardki.

W szerokim rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek.  Smaż je na złoty kolor pilnując, aby nie były spalone. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.

 

Tłusty Czwartek, a więc pączki, faworki i róże karnawałowe

 

Pączki z marmoladą na tłusty czwartek

Bez tych pączków nie wyobrażam sobie tłustego czwartku.

mąka -  500 g    

żółtka - 4 szt.    

masło - 60 g       

 cukier - 0.5 szk.              

mleko -                240 ml  

 drożdże świeże                 - 20 g  

 spirytus  -  2 łyżki           

sól   -    1 szczypta           

DODATKOWO:

marmolada   - 50 g           

 cukier puder  - 2 łyżki  

olej do smażenia  -  1 litr

Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Dodaj ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, spirytus oraz szczyptę soli. Bardzo starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich łyżeczką trochę marmolady. Uformowane pączki układaj w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakryj lniana ściereczką i poczekaj, około pól godziny, aż podrosną.

Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.

 

Tłusty Czwartek, a więc pączki, faworki i róże karnawałowe

 

Róże karnawałowe z malinowym oczkiem

Róże karnawałowe są bardziej pracochłonne od faworków, ale za to efektowniej wyglądają.

 

mąka pszenna  - 125 g  

żółtka małe  - 2 szt.       

śmietana kwaśna -  1 łyżka        

rum  - 2 łyżki     

szczypta soli      

PONADTO:

cukier puder  - 2 łyżki   

konfitury malinowe  - 2 łyżki

olej do smażenia

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i owinięte w folię spożywczą wstaw na godzinę do lodówki.

Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, bardzo delikatnie podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek natnij w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składaj po trzy krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.

Poskładane i sklejone ciastka wkładaj do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smaż na złoty kolor, po chwili przewróć je na drugą stronę. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekoruj je konfiturami i posyp cukrem pudrem. 

 

Mam nadzieję, że ktoś się zdecyduje i wybierze jeden z moich przepisów lub jeden z wielu przepisów zamieszczonych przez inne Użytkowniczki. Domowe pączki i faworki, choć czasami nie wyglądają jak z obrazka, to wiadomo, że są najsmaczniejsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak