Tego dnia w naszych domach, szkołach, biurach i urzędach, a przede wszystkim w sklepach i cukierniach królują właśnie te smażone w głębokim tłuszczu smakołyki.
Niemal każdy ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy na tłustoczwartkowe specjały. Ja również mam takie wielokrotnie wypróbowane przepisy, najpierw przez moją Mamę, teraz przeze mnie. Właśnie tymi przepisami, spisanymi ze starego zeszytu, chcę się z Wami podzielić. Jeśli dotychczas raczej decydowaliście się na pączki z cukierni, to dziś chcę spróbować Was przekonać, że zrobienie pączków czy faworków wcale nie jest trudne.
Faworki na koniec karnawału
To niesamowite, że z kilku prostych składników wychodzi coś tak pysznego, czyli delikatne, cieniutkie i chrupiące faworki.
mąka pszenna - 250 g
żółtka - 3 szt.
kwaśna śmietana 12% - 3 łyżki
wódka - 4 łyżki
szczypta soli
PONADTO:
cukier puder - 3 łyżki
olej do smażenia - 1 litr
Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj żółtka, szczyptę soli, wódkę i śmietanę. Ze wszystkich składników wyrób elastyczne i błyszczące ciasto. Konsystencja ciasta ma być podobna do konsystencji ciasta na makaron.
W dobrze wyrobione ciasto, energicznie uderzaj wałkiem do ciasta przez około 10 minut, aż zaczną pokazywać sie pęcherzyki powietrza.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
Następnie wyłóż ciasto na stolnicę, tylko minimalnie podsypaną mąką i bardzo cieniutko rozwałkuj je. Radełkiem pokrój ciasto na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrób nacięcie i przełóż przez to nacięcie jeden koniec paska, tworząc coś na kształt kokardki.
W szerokim rondlu rozgrzej olej i wkładaj po kilka ciastek. Smaż je na złoty kolor pilnując, aby nie były spalone. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone faworki posyp cukrem pudrem.
Pączki z marmoladą na tłusty czwartek
Bez tych pączków nie wyobrażam sobie tłustego czwartku.
mąka - 500 g
żółtka - 4 szt.
masło - 60 g
cukier - 0.5 szk.
mleko - 240 ml
drożdże świeże - 20 g
spirytus - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
DODATKOWO:
marmolada - 50 g
cukier puder - 2 łyżki
olej do smażenia - 1 litr
Świeże drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżeczką cukru, dodaj 1 łyżkę mąki i 3 łyżki ciepłego mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj masę żółtkową i wyrośnięty rozczyn. Dodaj ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło, spirytus oraz szczyptę soli. Bardzo starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Miskę nakryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formuj pączki, wkładając do nich łyżeczką trochę marmolady. Uformowane pączki układaj w odstępach na oprószonej mąką stolnicy. Nakryj lniana ściereczką i poczekaj, około pól godziny, aż podrosną.
Gdy pączki podwoją swoją objętość smaż w głębokim rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ostygną posyp cukrem pudrem.
Róże karnawałowe z malinowym oczkiem
Róże karnawałowe są bardziej pracochłonne od faworków, ale za to efektowniej wyglądają.
mąka pszenna - 125 g
żółtka małe - 2 szt.
śmietana kwaśna - 1 łyżka
rum - 2 łyżki
szczypta soli
PONADTO:
cukier puder - 2 łyżki
konfitury malinowe - 2 łyżki
olej do smażenia
Ze wszystkich składników zagnieć ciasto i owinięte w folię spożywczą wstaw na godzinę do lodówki.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto, bardzo delikatnie podsypując stolnicę mąką. Z ciasta wycinaj kółka o średnicy: 3,5 cm, 5 cm i 6,5 cm. Każdy krążek natnij w kilku miejscach tworząc pałatki róży. Składaj po trzy krążki - od największego do najmniejszego - przyciskając w środku palcem, aby się dokładnie zlepiły.
Poskładane i sklejone ciastka wkładaj do rozgrzanego oleju najmniejszym krążkiem do spodu i smaż na złoty kolor, po chwili przewróć je na drugą stronę. Usmażone układaj na ręczniku papierowym. Gdy ciastka przestygną udekoruj je konfiturami i posyp cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że ktoś się zdecyduje i wybierze jeden z moich przepisów lub jeden z wielu przepisów zamieszczonych przez inne Użytkowniczki. Domowe pączki i faworki, choć czasami nie wyglądają jak z obrazka, to wiadomo, że są najsmaczniejsze.