Tłusty Czwartek
Opublikowano: 26.02.2011
Tłusty czwartek, to dzień wielkiego obżarstwa. W całej Polsce w tym dniu całe rodziny zasiadają do stołów i wspólnie wypełniają tradycję, czyli jedzą m.in pączki, precelki, chrusty i inne tłuste smakołyki.Dawniejsze pączki nie przypominały swoim kształtem i smakiem dzisiejszych pączków.Dawniej przyrządzając pączki nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na nie trafi, będzie miał w życiu szczęście.Teraz pączki, które przyrządzamy w domu powinny być pulchne, ale lekko zapadnięte w środku - to świadczy o tym, że ciasto ma dobrą konsystencję. Pączki robi się z drożdży, mąki i jaj. Znawcy twierdzą, że najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Ciastka mogą być nadziewane nie tylko zwykłą marmoladą, ale także likierem, budyniem, serem, a nawet bitą śmietaną.Oczywiście, można także je kupić ze sklepu, ale prawdziwi znawcy pączków bardziej sobie cenią domową robotę.
I właśnie z tej okazji, że zbliża się świątę tłustego czwartku,, podaję wam swój przepis na domowe pączki.
Składniki:
żółtka 5 szt
drożdże 1 paczka
mleko 2 szkl
olej 1/2 szkl
margaryna 1/4 kostki
cukier waniliowy 1 opak
mąka 1 kg
sól
tłuszcz do pieczenia
cukier puder do posypania
dżem
Etapy przygotowania
Żółtka rozetrzeć z drożdżami,mleko, olej, margarynę, cukier waniliowy, lekko podgrzać składniki. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, do tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami.Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość dowolnego dżemu, zlepiać okrągłe pączki.Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy na bibułę, by osączyły się z nadmiaru tłuszczu i obtaczamy pączki w cukrze pudrze.