Tebyl--jak to sie robi ???
2 kg ziarenek kolendry
1/2 ziarenek carvi Suszymy na sloneczku lub z pomoca piekarnika.
Wrzucamy do duzej misy, aby nam sie dobrze mieszalo,dodajemy
250 gr suszoneych strakow papryki
1/2 kg czosnku
garsc pokruszonych lisci laurowych
1 lyzka suszonych pakow rozy (mysle, ze platki tez moga byc )
Wszystkie skladniki dobrze mieszamy i mielimy w mlynku.
Zdaje sobie sprawe, ze taka duza ilosc skladnikow moze co niektorych zdziwic, ale tutaj robi sie te przyprawe raz do roku !!!
W zasadzie kuchnia tunezyjska bez tebylu nie istnieje...Dodaje sie ja do prawie wszystkich sosow pomidorowych, baraninki,mielonych mies, do marynaty.
A sprobujcie dodac do naszych poczciwych golabkow w kapuscie !!!!!!! Lyzeczke do sosu i troszke do farszu. Nie mowiac o klopsikach mielonych, ktore zyskuja ciekawa nutke po dodaniu tebylu.
Moje kolezanki w Polsce zawsze prosza mnie o te przyprawe, "zarazilam" je ?????