karczoch

Opublikowano: 13.01.2012
Autor: Barbara40
karczoch
Karczochami zajadam sie o tej porze roku. Najbardziej lubie faszerowane mieskiem i zapiekane w sosie pomidorowym. Zanim sie je nafaszeruje nalezy najpierw obrac. Ale zanim to nastapi chce powiedziec Panstwu o walorach rowniez zdrowotnych tego malo w Polsce uzywanego warzywa. Juz od dawna uzywano go do leczenia dolegliwosci zwiazanych z watroba.Liscie karczocha zawieraja cynaryne, ktora wplywa na wydzielanie zolci, pomaga w trawieniu tluszczow. Cenne zrodlo blonnika, potasu, wapnia, zelaza;fosforu i innych mineralow.

Przedstawiam karczochy w calej okazalosci

Nalezy je umyc pod biezaca woda, przygotowac cytryny, miske, ostry noz.
Najpierw obcinamy od dolu liscie i smarujemy sokiem z cytryny, aby nie sczernialy.

 

reka odrywamy dalsze liscie, po kolei, az ukaze sie nam zoltawy kolor , szybko smarujemy cytrynka





























nastepnie obcinamy listki  i lyzeczka wydrazamy wloski kwiatowe.
 Teraz mamy serca karczochow gotowe do nadziewania





Nadzienie robie z mielonego mieska, podobnie , jak na kotlety mielone; ukladam w szklanej formie, zalewam sosem pomidorowym i wkladam do piekarnika.









i gotowe. Smacznego






prymat