Karczochami zajadam sie o tej porze roku. Najbardziej lubie faszerowane mieskiem i zapiekane w sosie pomidorowym.
Zanim sie je nafaszeruje nalezy najpierw obrac.
Ale zanim to nastapi chce powiedziec Panstwu o walorach rowniez zdrowotnych tego malo w Polsce uzywanego warzywa.
Juz od dawna uzywano go do leczenia dolegliwosci zwiazanych z watroba.Liscie karczocha zawieraja cynaryne, ktora wplywa na wydzielanie zolci, pomaga w trawieniu tluszczow.
Cenne zrodlo blonnika, potasu, wapnia, zelaza;fosforu i innych mineralow.
Przedstawiam karczochy w calej okazalosci
Nalezy je umyc pod biezaca woda, przygotowac cytryny, miske, ostry noz.
Najpierw obcinamy od dolu liscie i smarujemy sokiem z cytryny, aby nie sczernialy.
reka odrywamy dalsze liscie, po kolei, az ukaze sie nam zoltawy kolor , szybko smarujemy cytrynka
nastepnie obcinamy listki i lyzeczka wydrazamy wloski kwiatowe.
Teraz mamy serca karczochow gotowe do nadziewania
Nadzienie robie z mielonego mieska, podobnie , jak na kotlety mielone; ukladam w szklanej formie, zalewam sosem pomidorowym i wkladam do piekarnika.
i gotowe. Smacznego