Tarty to jeden z pyszniejszych wypieków. Uwielbiam je robić. Jest tyle różnych pomysłów na tarty, że ciężko czasem zdecydować się, który upiec, który jest z tych najlepszy.
Popularne z owocami, różne kremy z truskawkami, malinami, czy też czekoladowe tarty- każda z nich jest równie smaczna. Pomysłem na nadzienie może być też masa kajmakowo-czekoladowa
Taka tarta jest prosta w zrobieniu. Sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Ciasto można zrobić zwykłe kruche, ale można też je urozmaicić dodając kakao.
Czasami najprostsze rozwiązanie jest najlepsze. Tak samo jest z tym wypiekiem. Najlepsze tarty są z owocami, a w szczególności z truskawkami.
Tarta z krówkami
Składniki
Ciasto:
- 0,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dag margaryny
Masa:
- 20 dag krówek
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 5 sztuk krówek
- 5 dag czekolady mlecznej
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Z kolei przygotowujemy masę: mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy je. Wrzucamy do mleka krówki i gotujemy aż się rozpuszczą. Cały czas musimy mieszać.
7. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do tarty.
8. Na wierzch tarty układamy pokruszone krówki. Dodatkowo rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią tartę.
9. Tarta jest już gotowa. Smacznego!
Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami
Składniki
Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm
Ciasto:
- 0,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dag margaryny
- 1 łyżka kakao
Masa:
- 25 dag serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru (można dać mniej, albo więcej zależy jak kto bardzo lubi słodkie)
Dodatkowo:
- kilka truskawek
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Z kolei przygotowujemy masę. Serek ucieramy za pomocą łyżki z cukrem pudrem.
6. Gotową masę przekładamy do tarty.
7. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy je na pół i układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!
Tarta truskawkowa
Składniki
Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm
Ciasto:
- 0,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dag margaryny
- 1 łyżka kakao
Masa:
- bita śmietana typu śnieżka
- 100 ml mleka
- 0,5 szklanki truskawek
Dodatkowo:
- 3 truskawki do dekoracji
- kostka czekolady mlecznej
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy masę. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy truskawki robiąc z nich mus. Gotowy mus wlewamy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
6. Gotową masą smarujemy tartę.
7. Truskawki układamy na tracie. Z czekolady robimy takie jakby wiórka, które następnie układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!
Tarta kajmakowo-czekoladowa
Składniki:
Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm
Ciasto:
- 0,5 szklanki cukru pudru
-1 szklanka mąki tortowej
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 12,5 dag margaryny
Masa:
- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
- 5 dag czekolady mlecznej
Dodatkowo:
- 5 dag czekolady mlecznej
Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy nią bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masą smarujemy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią tartę.
8. Smacznego!