Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarty

Tarty to jeden z pyszniejszych wypieków. Zapraszam po kilka inspiracji.

Tarty to jeden z pyszniejszych wypieków. Uwielbiam je robić. Jest tyle różnych pomysłów na tarty, że ciężko czasem zdecydować się, który upiec, który jest z tych najlepszy.
Popularne z owocami, różne kremy z truskawkami, malinami, czy też czekoladowe tarty- każda z nich jest równie smaczna. Pomysłem na nadzienie może być też masa kajmakowo-czekoladowa
Taka tarta jest prosta w zrobieniu. Sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach. Ciasto można zrobić zwykłe kruche, ale można też je urozmaicić dodając kakao.
Czasami najprostsze rozwiązanie jest najlepsze. Tak samo jest z tym wypiekiem. Najlepsze tarty są z owocami, a w szczególności z truskawkami.

 

Tarta z krówkami

Tarty
Składniki
Ciasto:

- 0,5 szklanki cukru pudru

-1 szklanka mąki tortowej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 12,5 dag margaryny

Masa:

- 20 dag krówek

- 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

- 5 sztuk krówek

- 5 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Z kolei przygotowujemy masę: mleko wlewamy do garnka, zagotowujemy je. Wrzucamy do mleka krówki i gotujemy aż się rozpuszczą. Cały czas musimy mieszać.
7. Jeszcze ciepłą masę przelewamy do tarty.
8. Na wierzch tarty układamy pokruszone krówki. Dodatkowo rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i dekorujemy nią tartę.
9. Tarta jest już gotowa. Smacznego!

 

Tarta z serkiem mascarpone i truskawkami

Tarty
Składniki
Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Ciasto:

- 0,5 szklanki cukru pudru

-1 szklanka mąki tortowej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 12,5 dag margaryny

- 1 łyżka kakao

Masa:

- 25 dag serka mascarpone

- 3 łyżki cukru pudru (można dać mniej, albo więcej zależy jak kto bardzo lubi słodkie)

Dodatkowo:

- kilka truskawek


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Z kolei przygotowujemy masę. Serek ucieramy za pomocą łyżki z cukrem pudrem.
6. Gotową masę przekładamy do tarty.
7. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Następnie kroimy je na pół i układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!


Tarta truskawkowa

Tarty
Składniki
Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Ciasto:

- 0,5 szklanki cukru pudru

-1 szklanka mąki tortowej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 12,5 dag margaryny

- 1 łyżka kakao

Masa:

- bita śmietana typu śnieżka

- 100 ml mleka

- 0,5 szklanki truskawek

Dodatkowo:

- 3 truskawki do dekoracji

- kostka czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, kakao,cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
4. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Upieczoną tartę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Następnie przygotowujemy masę. Bitą śmietanę ubijamy z mlekiem na puszystość. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i blendujemy truskawki robiąc z nich mus. Gotowy mus wlewamy do bitej śmietany i jeszcze chwilkę ubijamy.
6. Gotową masą smarujemy tartę.
7. Truskawki układamy na tracie. Z czekolady robimy takie jakby wiórka, które następnie układamy na tarcie.
8. Gotowe! Smacznego!

 

Tarta kajmakowo-czekoladowa

Tarty
Składniki:

Składniki na dwie tarty o średnicy około 18 cm

Ciasto:

- 0,5 szklanki cukru pudru

-1 szklanka mąki tortowej

- 1 jajko

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 12,5 dag margaryny

Masa:

- 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku

- 5 dag czekolady mlecznej

Dodatkowo:

- 5 dag czekolady mlecznej


Sposób przygotowania przepisu:
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Margarynę z tymi składnikami rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Formę do pieczenia tarty smarujemy lekko margaryną i posypujemy nią bułką tartą.
4. Ciasto wałkujemy oraz wylepiamy nim formę do pieczenia tarty. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem.
5. Tartę pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach.
6. Następnie czekoladę wraz z kajmakiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Masą smarujemy tartę i odstawiamy do zastygnięcia.
7. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią tartę.
8. Smacznego!

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak