Tarta winogronowa

Opublikowano: 08.02.2013
Autor: danusia19671
Tarta winogronowa
Moja rodzinka uwielbia tartę z różnymi owocami






Tarta winogronowa

SKŁADNIKI:

mąka -2 szkl

jajko -1 szt

cukier -2 łyżki

śmietana 18% -2 łyżki

masło 200 g

szczypta soli

tłuszcz do formy

bułka tarta.

KREM:

śmietana-18 %-1,5 szkl

galaretka cytrynowa -1 opak

woda gotowana -1 szkl

winogrona białe-150 g

winogrona czerwone-150 g

winogrona ciemne-150 g

 PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać mąkę,dodać posiekane masło,cukier,jajko,sól i śmietanę,zmiksować robotem. Następnie wyłożyć zmiksowaną kruszonkę na posypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto,formując kulę. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 35 minut do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkować ciasto i wyłożyć nim wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką formę na tarte. Ciasto po nakłuwać widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stop.przez ok 15 minut. Galaretkę zalać szkl,gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubić,dodając po łyżce galaretki,dalej ubijać. Krem wyłożyć na ostudzoną tartę. Winogrona oderwać od szypułek, opłukać,osączyć,ułożyć na kremie. Tarte odstawić do lodówki do całkowitego stęzenia.





prymat