Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą na zakończenie sezonu

Opublikowano: 03.06.2012
Autor: anemon
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą na zakończenie sezonu
Sezon rabarbarowy już się w zasadzie kończy, ale w moim ogrodzie ciągle wyrastają nowe łodygi rabarbaru. Zwyczajnie, aż szkoda nie skorzystać z tego dobrodziejstwa i nie upiec czegoś słodkiego na deser.

Mój wybór padł na prostą do zrobienia tartę rabarbarowo-kokosową zwieńczoną warstwą słodkiej kokosowej bezy.

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą na zakończenie sezonu

Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą

CIASTO:

mąka orkiszowa  - 100 g

mąka tortowa    - 100 g

mąka ryżowa      - 100 g

cukier puder   -    50 g

miękkie masło   - 150 g

szczypta soli

KOKOSOWA BEZA:

białka  - 3 szt.

cukier puder  -  3 łyżki

wiórki kokosowe  - 100 g

szczypta soli

PONADTO:

 rabarbar  -  800 g

cukier kryształ  - 2 łyżki

wiórki kokosowe  -  2 łyżki

SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia.

Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz  fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.

Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut.

*mój rabarbar był bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco starszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.

 

prymat