Mój wybór padł na prostą do zrobienia tartę rabarbarowo-kokosową zwieńczoną warstwą słodkiej kokosowej bezy.
Tarta rabarbarowo-kokosowa z bezą
CIASTO:
mąka orkiszowa - 100 g
mąka tortowa - 100 g
mąka ryżowa - 100 g
cukier puder - 50 g
miękkie masło - 150 g
szczypta soli
KOKOSOWA BEZA:
białka - 3 szt.
cukier puder - 3 łyżki
wiórki kokosowe - 100 g
szczypta soli
PONADTO:
rabarbar - 800 g
cukier kryształ - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
SPÓD DO TARTY: miękkie masło ucieram z cukrem pudrem do białości. Następnie dodaję wymieszane wszystkie rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wszystko miksuję na najniższych obrotach miksera, aż składniki zaczną przypominać zacierki. Teraz wszystko szybko łączę rękami w kulę zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki i wylepiam nim dno i boki wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do tarty o średnicy 21 cm. Ciasto nakłuwam widelcem, nakrywam arkuszem papieru do pieczenia i wsypuję ziarna fasoli przeznaczonej wyłącznie do pieczenia.
Formę wstawiam do nagrzanego do 190°C piekarnika i piekę 10 minut, następnie usuwam papier oraz fasolę i piekę kolejne 5 minut. Wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
WIERZCH TARTY: umyty i osuszony rabarbar kroję na dwucentymetrowe kawałki i mieszam w misce z cukrem. Odstawiam na bok, a w tym czasie przygotowuję bezę. Białka ubijam z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodaję cukier i jeszcze dalej ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dodaję wiórki kokosowe i dokładnie mieszam.
Na wystudzonym spodzie tarty rozsypuję 2 łyżki wiórków kokosowych, następnie odsączony z soku rabarbar i kokosową bezę. Formę wstawiam do nagrzanego do 170°C piekarnika i piekę około 35 minut.
*mój rabarbar był bardzo młody, więc go nie obierałam, jeśli robię z nieco starszego muszę go obrać z włókien i dodać więcej cukru.