Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta grzechu warta...

Banalnie proste a jak wykwintne danie na obiad lub przystawkę.

Tarta z francuskiego „tarte” - jest to rodzaj wypieku w skład którego wchodzi francuskie, drożdżowe lub kruche ciasto oraz nadzienie, które może być słodkie (np. z owocami, kremem, czekoladą) jak i pikantne (np. z mięsem, warzywami, serami czy też grzybami). Tartę można jeść na zimno i ciepło - w jednej i drugiej wersji jest zniewalająca i cieszy oko...

 

 

 

Tarta jest bardzo popularną potrawą kuchni francuskiej. Ma charakterystyczny kształt - do pieczenia tarty używa się specjalnej foremki - okrągłej, niskiej, o falowanych brzegach.

 

Tarta grzechu warta...

Istnieją trzy metody pieczenia tarty:

  •  opiera się na pieczeniu równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
  •  to pieczenie najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
  •  sprowadza się do pieczenia najpierw samego ciasta, a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.

 

Tarta grzechu warta...

Dobra tarta powinna być krucha i delikatna, poniżej przepis na tartę w słodkim oraz wytrawnym wydaniu.

Tarta czekoladowa z truskawkami

Tarta grzechu warta...

Składniki:

Spód z ciastek owsianych

  • ciastka - 300 gram
  • czekolada gorzka - 50 gram
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier puder - 2 łyżki
  • masło - 50 gram

Masa czekoladowa

  • czekolada gorzka - 200 gram
  • jajka - 4 sztuki
  • cukier puder - 3 łyżki

Dodatkowo

  • truskawki - 400 gram

Spód:

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej po czym zmiksować w malakserze z pozostałymi składnikami na spód, do uzyskania jednolitej wilgotnej masy.
Masą wyłożyć dno oraz boki tarty o średnicy 30 cm. Wyrównać i docisnąć masę.

Masa czekoladowa:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do roztopionej czekolady dodać żółtka oraz ubite białka - całość miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na spód z ciastek wyłożyć masę czekoladowa, po czym całość schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin.
Po schłodzeniu tarty, truskawki pokroić na ćwiartki i poukładać na wierzchu.

Tarta serowa z dodatkami

Tarta grzechu warta...

Składniki:

Ciasto:

  • masło - 150 gram
  • mąka - 250-300 gram
  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Farsz:

  • szpinak - 250 gram
  • boczek wędzony - 50 gram
  • szynka - 50 gram
  • oliwki czarne - 20 sztuk
  • szalotka - 2 sztuki
  • masło

Masa serowa:

  • jajka - 2 sztuki
  • śmietana kremowa 30% lub 36% - 200 ml
  • ser mozarella - 150 gram
  • ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
  • szczypiorek - 0,5 pęczka
  • pieprz kolorowy - świeżo zmielony


Ciasto:

Mąkę przesiać, dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o średnicy większej niż forma. Ciastem wyłożyć boki oraz dno formy, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min, po czym wyjąć z piekarnika.

Podczas gdy ciasto jest w lodówce można przygotować farsz oraz masę serową. Farsz: Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, po chwili dodać szalotkę pokrojoną w piórka oraz oliwki przecięte na pół. Całość smażyć ok 5 min. Pod sam koniec dodać szpinak - dusić 3-4 min. Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę i pieprz dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, startą mozzarelle oraz posiekany szczypiorek - całość wymieszać.
Na upieczone ciasto nałożyć farsz, po czym zalać do masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.  

 

norweska20 18.03.2015 23:53
Tarty - o tak bardzo , ale to bardzo lubię ...pisałam o nich tez na moim blogu...twoje są mega apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak