Tarta z francuskiego „tarte” - jest to rodzaj wypieku w skład którego wchodzi francuskie, drożdżowe lub kruche ciasto oraz nadzienie, które może być słodkie (np. z owocami, kremem, czekoladą) jak i pikantne (np. z mięsem, warzywami, serami czy też grzybami). Tartę można jeść na zimno i ciepło - w jednej i drugiej wersji jest zniewalająca i cieszy oko...
Tarta jest bardzo popularną potrawą kuchni francuskiej. Ma charakterystyczny kształt - do pieczenia tarty używa się specjalnej foremki - okrągłej, niskiej, o falowanych brzegach.
Istnieją trzy metody pieczenia tarty:
- opiera się na pieczeniu równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
- to pieczenie najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
- sprowadza się do pieczenia najpierw samego ciasta, a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Dobra tarta powinna być krucha i delikatna, poniżej przepis na tartę w słodkim oraz wytrawnym wydaniu.
Tarta czekoladowa z truskawkami
Składniki:
Spód z ciastek owsianych
- ciastka - 300 gram
- czekolada gorzka - 50 gram
- kakao - 3 łyżki
- cukier puder - 2 łyżki
- masło - 50 gram
Masa czekoladowa
- czekolada gorzka - 200 gram
- jajka - 4 sztuki
- cukier puder - 3 łyżki
Dodatkowo
- truskawki - 400 gram
Spód:
Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej po czym zmiksować w malakserze z pozostałymi składnikami na spód, do uzyskania jednolitej wilgotnej masy.
Masą wyłożyć dno oraz boki tarty o średnicy 30 cm. Wyrównać i docisnąć masę.
Masa czekoladowa:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Do roztopionej czekolady dodać żółtka oraz ubite białka - całość miksować do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Na spód z ciastek wyłożyć masę czekoladowa, po czym całość schłodzić w lodówce przez minimum 6 godzin.
Po schłodzeniu tarty, truskawki pokroić na ćwiartki i poukładać na wierzchu.
Tarta serowa z dodatkami
Składniki:
Ciasto:
- masło - 150 gram
- mąka - 250-300 gram
- jajko - 1 sztuka
- sól
Farsz:
- szpinak - 250 gram
- boczek wędzony - 50 gram
- szynka - 50 gram
- oliwki czarne - 20 sztuk
- szalotka - 2 sztuki
- masło
Masa serowa:
- jajka - 2 sztuki
- śmietana kremowa 30% lub 36% - 200 ml
- ser mozarella - 150 gram
- ser pleśniowy typu gorgonzola - 100 gram
- szczypiorek - 0,5 pęczka
- pieprz kolorowy - świeżo zmielony
Ciasto:
Mąkę przesiać, dodać sól, masło oraz jajko i dokładnie zagnieść. Ciasto uformować w kulę i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto na placek o średnicy większej niż forma. Ciastem wyłożyć boki oraz dno formy, następnie spód podziurkować widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min, po czym wyjąć z piekarnika.
Podczas gdy ciasto jest w lodówce można przygotować farsz oraz masę serową. Farsz: Boczek oraz szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle, po chwili dodać szalotkę pokrojoną w piórka oraz oliwki przecięte na pół. Całość smażyć ok 5 min. Pod sam koniec dodać szpinak - dusić 3-4 min. Masa serowa: Jajka wbić do naczynia dodać śmietanę i pieprz dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojony ser pleśniowy, startą mozzarelle oraz posiekany szczypiorek - całość wymieszać.
Na upieczone ciasto nałożyć farsz, po czym zalać do masą serową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 min.