Szpinak w roli głównej... SAŁATKI :)

Chodząc do przedszkola modliłam się by na obiad nie było szpinaku... Wszystkie dzieciaki z mojej grupy na samo słowo "szpinak" dostawały gęsiej skórki! Niestety, panie, których zadaniem było pilnowanie, by dzieci ładnie wszystko zjadały siłą wmuszały w nas niesmaczną, zieloną papkę przekonując, że to dobre i zdrowe... :( Niejedno z nas płakało rzewnymi łzami łykając to paskudztwo, ale wyjścia nie było... Bardzo długo nie mogłam potem na szpinak patrzeć, nie mówiąc o tym, by go jeść...
Ale człowiek z wiekiem mądrzeje i przekonuje się na nowo, do swoich uprzedzeń. tak było właśnie ze szpinakiem, którego smaku musiałam się uczyć od początku :)
To dobrze, że teraz można sobie poszperać w internecie, lub zasięgnąć rady bardziej doświadczonych kulinarnie i dowiedzieć jak to robić, by szpinak smakował tak bardzo, że zacznie się żałować tych wszystkich zmarnowanych lat, gdy szerokim łukiem się go omijało...
Od jakiegoś czasu eksperymentuję ze szpinakiem i póki co, nawet mi ta sztuka wychodzi. Co prawda chłopaków muszę bardziej przekonywać, że szpinak naprawdę jest smaczny, ale wszystko jest na dobrej drodze :)
Dzisiaj przedstawię kilka propozycji, które moim zdaniem są totalnym zaskoczeniem, jeśli chodzi o połączenie smaków. Chodzi o sałatki ze szpinakiem, ale przyrządzanych w wersji z owocami, czyli w głównej mierze na słodko. Sałatki te równie dobrze mogą stanowić dodatek do drugiego dania, przekąskę lub nawet podwieczorek :)
Oto kilka propozycji:
Nr 1. Sałatka ze szpinaku z białymi owocami :)
Do tej sałatki musimy przygotować:
- szpinak świeży 2 garści
- winogrona zielone 300 g
- gruszka 1 szt
- pestki słonecznika 1-2 łyżki
- cukier brązowy 1 łyżka
- banan 1 szt
- sok z cytryny do smaku
Liście szpinaku myjemy, suszymy, odcinamy końcówki i układamy na półmisku. Dodajemy plastry banana, które należy skropić sokiem z cytryny. Ziarna słonecznika prażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Na półmisek przekładamy karmelizowaną gruszkę i połówki winogrona. Całość polewamy sokiem z gruszek i posypujemy słonecznikiem.
SMACZNEGO!
Nr 2. Sałatka ze szpinaku z figą :)
Do tej sałatki musimy przygotować :
- szpinak baby 2 garści
- cukier brązowy 1 łyżeczka
- gruszka 1 szt
- figi 1-2 szt
- mozzarella w kulce 1/2 szt
Z brązowego cukru przygotowujemy karmel. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę, karmelizujemy przez kilka minut. Na półmisek wykładamy umyty i osuszony szpinak i posypujemy startą na dużych oczkach mozzarellą. Następnie przekładamy gruszkę i dodajemy obrane figi.
Smacznego!
Nr 3. Sałatka szpinakowa do grilla :)
Do tej sałatki musimy przygotować :
- szpinak świeży 100 g
- pomidorki koktajlowe 12-14 szt
- arbuz 1-2 plastry
- winogrona zielone 200 g
- płatki migdałowe 50 g
- miód płynny 1-2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
Liście szpinaku myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i układamy na półmisku. Pomidorki myjemy, kroimy na pół i wykładamy na szpinak. Podobnie postępujemy z winogronami. Arbuza kroimy w kostkę (ale wcześniej wyciągamy pestki) i układamy na sałatce. Płatki migdałowe prażymy na patelni. Z miodu i oliwy przygotowujemy sos. Gotową sałatkę posypujemy płatkami i obficie skrapiamy sosem.
SMACZNEGO!
Nr 4 Sałatka ze szpinaku z owocami :)
Do tej sałatki będziemy potrzebować :
- szpinak baby 100 g
- winogrona zielone 250 g
- gruszka 2 szt
- nektarynki 2 szt
- płatki migdałowe 2-3 łyżki
- miód płynny 1-2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki
Liście szpinaku z łodygami opłukać i osuszyć. Wyłożyć na talerz. Winogrono umyć, przekroić w p[poprzek na pół i wyłożyć na szpinak. Gruszki umyć, nie obierać. Wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki, a potem w plastry. Poukładać na winogronie. Nektarynki umyć, nie obierać, usunąć pestkę i pokroić w plastry, wyłożyć na sałatkę. Miód, oliwę i ocet balsamiczny dokładnie ze sobą połączyć. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Całość posypujemy płatkami migdałowymi i gotowe.
- szpinak świeży 1 garść
- pomidorki koktajlowe 8-10 szt
- mozzarella małe kulki 8-10 szt
- gruszka 1-2 szt
- kiełki brokuła 1 garść
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki
- cukier 1 łyżeczka
- sok z cytryny 1 łyżeczka
Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy, odrywamy łodygi i układamy na półmisku. Mozzarellę odcedzamy i wykładamy na szpinak. Pomidorki koktajlowe płuczemy, kroimy na pół i układamy na sałatce. Gruszki obieramy, wyciągamy gniazda i kroimy w ósemki, dodajemy do pozostałych składników. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, cukier i mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotowym sosem polewamy sałatkę. Jej wierzch posypujemy kiełkami, które wcześniej należy sparzyć wrzątkiem.
SMACZNEGO!
I to tyle jeśli chodzi o sałatki. Nam bardzo smakowały i często musiałam je powtarzać... Szpinak choć nie jest tak wartościowym warzywem jak wcześniej zakładano, to i tak należy do smacznych i godnych uwagi :)