Dla wielu osób szpinak był zmorą dzieciństwa, ale przygotowany z odpowiednio dobranymi dodatkami smakuje całkiem dobrze, przez co w ostatnim czasie stał się dość popularnym i chętniej wykorzystywanym w kuchni warzywem.
Szpinak jest niskokaloryczny, dlatego jest świetnym dodatkiem w diecie odchudzającej, nie każdy również wie, że ma on właściwości antynowotworowe i chroni przed miażdżycą, więc warto się do niego przekonać przynajmniej z tego względu.
Ze szpinaku można przygotować nie tylko sałatki, czy surówki, jest bowiem doskonałym składnikiem do napojów, sosów, czy farszów, a nawet sprawdza się jako naturalny barwnik do ciast.
Z czym go podawać, to już kwestia gustu, ale według mnie w wersji wytrawnej szpinak najlepiej smakuje z wszystkimi serami i czosnkiem, a na słodko z dowolnymi owocami, wybór należy do każdego z osobna.
Przepisy z użyciem szpinaku:
Omlet ze szpinakiem i pomidorkami
Składniki (na 1 porcję):
- 2 duże jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła
- garść szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- sól do smaku
- szczypiorek do podania
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Czosnek siekamy drobno, szpinak szatkujemy, a pomidorki kroimy na ćwiartki.
Na rozgrzane masło wrzucamy posiekany czosnek i szpinak, solimy do smaku. Podsmażamy, aż szpinak zmięknie, a następnie dodajemy pokrojone pomidorki i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Całość zalewamy roztrzepanymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy na wolnym ogniu ok. 4-5 minut, odwracamy na drugą stronę i dosmażamy.
Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Śniadaniowe zielone smoothie
Składniki (na 2 porcje):
- 40 g szpinaku baby
- 1 duży banan
- 1 jabłko
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- 20 g płatków żytnich
- 250 ml mleka
Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i umieszczamy w pojemniku blendera.
Banana obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, jabłko myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w mniejsze kawałki.
Owoce dodajemy do szpinaku razem z pozostałymi składnikami.
Blendujemy przez kilka minut, do utworzenia jednolitego, kremowego smoothie.
Torcik na szpinakowym spodzie z arbuzową galaretką
Składniki:
Spód:
- 1 garść świeżego szpinaku baby
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju
- duża szczypta proszku do pieczenia
Masa serkowo-jogurtowa:
- 200 g jogurtu greckiego
- 250 g serka waniliowego
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżeczki wody
Galaretka:
- 800 g arbuza
- 3 łyżeczki żelatyny
- sok z 1/2 limonki
Do dekoracji:
- 100 ml śmietany kremówki
- cząstki limonki
Przygotowanie:
Do malaksera wrzucamy szpinak, dodajemy olej, żółtka, mąkę, skrobię i proszek do pieczenia.
Miksujemy całość na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z masą szpinakową.
Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 21 cm, pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Jogurt mieszamy z serkiem waniliowym i nasionami chia, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Żelatynę mieszamy z wodą, czekamy, aż napęcznieje po czym rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Żelatynę hartujemy zimną masą serową i całość mieszamy.
Brzegi tortownicy owijamy folią spożywczą, na dnie formy kładziemy wystudzony biszkopt.
Na biszkopcie równomiernie rozprowadzamy masę i wkładamy do lodówki do czasu stężenia.
Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, miąższ blendujemy.
Do żelatyny wlewamy sok z limonki, czekamy aż napęcznieje i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, hartujemy zblednowanym arbuzem i delikatnie razem mieszamy.
Galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Przed podaniem dekorujemy ubitą śmietaną i ew. cząstkami limonki.
Ravioli z batatami i szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000) + trochę do podsypywania stolnicy
- 200 g gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Nadzienie:
- 350 g batatów
- 100 g świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- woda do gotowania
Przygotowanie: