Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, zup, dań mięsnych, sosów, przekąsek, omletów, pierogów, naleśników, tart a nawet koktajli.
Właściwości
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza ryzyko rozwoju astmy,
- ma w sobie sód, magnez, potas, cynk, fluor oraz fosfor,
- jest bogaty w witaminy A, C, E, B,
- zawiera przeciwutleniacze – luteinę i beta-karoten,
- kojąco wpływa na nerwy,
- jest niskokaloryczny,
- jest bogaty w kwas foliowy,
- zapobiega bólom głowy,
- może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego,
- ma działanie antyoksydacyjne.
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowo-szpinakowym
Składniki:
-
polędwica wieprzowa - 400 gram
-
kurki - 250 gram
-
szpinak świeży - 250 gram
-
oliwa z oliwek - 1 łyżka
-
sól
-
pieprz czarny
-
śmietana 18 proc - 200 gram
-
mąka - 1 łyżka
-
woda - 1 szklanka
Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm plastry.
Przyprawić z każdej strony, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, obsmażyć polędwiczki, podlać wodą i dusić 15 min. Następnie do mięsa wrzucić kurki, dusić kolejne 15 min.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do polędwiczek.
Na sam koniec dołączyć szpinak, całość dusić ok 10 min.
Rolada szpinakowa z łososiem
Składniki:
- szpinak mrożony - 450 gram
- łosoś wędzony plastry - 200 gram
- serek śmietankowy - 1 opakowanie
- chrzan śmietankowy -1 łyżeczka
- jajka - 3 sztuki
- sól - 0,5 łyżeczki
- czarny pieprz mielony - 0,5 łyżeczki
Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć. Następnie wymieszać z solą, pieprzem i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, po czym połączyć ze szpinakiem. Na blachę położyć papier do pieczenia i wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Piekarnik nagrzać do 190 stopni - piec 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy połączyć z chrzanem, następnie rozsmarować go na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę, owinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na min 1 godzinę.