Szpinak i jego właściwości

Opublikowano: 01.07.2015
Autor: dollce
Szpinak i jego właściwości
Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, zup, dań mięsnych, sosów, przekąsek, omletów, pierogów, naleśników, tart a nawet koktajli.

Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek, zup, dań mięsnych, sosów, przekąsek, omletów, pierogów, naleśników, tart a nawet koktajli.

 

Szpinak i jego właściwości

 

Właściwości

  • obniża ciśnienie krwi,
  • zmniejsza ryzyko rozwoju astmy,
  • ma w sobie sód, magnez, potas, cynk, fluor oraz fosfor,
  • jest bogaty w witaminy A, C, E, B,
  • zawiera przeciwutleniacze – luteinę i beta-karoten,
  • kojąco wpływa na nerwy,
  • jest niskokaloryczny,
  • jest bogaty w kwas foliowy,
  • zapobiega bólom głowy,
  • może być stosowany przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego,
  • ma działanie antyoksydacyjne.

 

 

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowo-szpinakowym

Szpinak i jego właściwości

Składniki:

  • polędwica wieprzowa - 400 gram
  • kurki - 250 gram
  • szpinak świeży - 250 gram
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny
  • śmietana 18 proc - 200 gram
  • mąka - 1 łyżka
  • woda - 1 szklanka

Polędwiczki wieprzowe umyć, osuszyć i pokroić na 2 cm plastry.
Przyprawić z każdej strony, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, obsmażyć polędwiczki, podlać wodą i dusić 15 min. Następnie do mięsa wrzucić kurki, dusić kolejne 15 min.
Śmietanę wymieszać z mąką, dodać do polędwiczek.
Na sam koniec dołączyć szpinak, całość dusić ok 10 min.

 

Rolada szpinakowa z łososiem

Szpinak i jego właściwości


Składniki:

  • szpinak mrożony - 450 gram
  • łosoś wędzony plastry - 200 gram
  • serek śmietankowy - 1 opakowanie
  • chrzan śmietankowy -1 łyżeczka
  • jajka - 3 sztuki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony - 0,5 łyżeczki



Mrożony szpinak rozmrozić i odsączyć. Następnie wymieszać z solą, pieprzem i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę, po czym połączyć ze szpinakiem. Na blachę położyć papier do pieczenia i wyłożyć równomiernie masę szpinakową. Piekarnik nagrzać do 190 stopni - piec 15 minut, następnie pozostawić do ostygnięcia. Serek śmietankowy połączyć z chrzanem, następnie rozsmarować go na cieście szpinakowym. Na serku ułożyć plastry wędzonego łososia. Całość zawinąć w roladę, owinąć w folie spożywczą i wstawić do lodówki na min 1 godzinę.

 

prymat