Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagowe wariacje cz.2

Sezon szparagowy kończy się lada chwila. Mam nadzieje, że wykorzystaliście go najpełniej. A jeśli nie, macie ostatni dzwonek, żeby jeszcze dostać te bardzo zdrowe warzywka i coś pysznego upichcić. Ja tymczasem podsuwam Wam parę pomysłów.

Spaghetti szparagowe z szynką parmeńską

Szparagowe wariacje cz.2

Składniki:

2 porcje spaghetti,
6-7 plastrów szynka parmeńska,
7-10 szt szparagi zielone,
0,5 szklanki śmietana 30 %,
30 g ser pleśniowy niebieski,
oliwa

 

1.Makaron ugotuj al dante z kropla oliwy. W międzyczasie obrać szparagi w 1/3, odłamać końce. Gotować ok 10 min tak by główki wystawały ponad poziom wody. Podzielić na 3 cm kawałki.

2.Szynkę parmeńską pokroić na kawałki podsmażyć delikatnie na patelni. Część można odłożyć do dekoracji, odciskając nadmiar tłuszczu w ręcznik papierowy.

3.Szynkę zalać śmietanką i dodać pokruszonego sera pleśniowego (jeśli ktoś nie lubi można pominąć, a dla zagęszczenia zaklepać mąką). Gotujemy chwilę aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać makaron i szparagi, wymieszać wszystko ze sobą.

 

Farfalle z zielonymi szparagami i serkiem kozim

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak