Spaghetti szparagowe z szynką parmeńską
Składniki:
2 porcje spaghetti,
6-7 plastrów szynka parmeńska,
7-10 szt szparagi zielone,
0,5 szklanki śmietana 30 %,
30 g ser pleśniowy niebieski,
oliwa
1.Makaron ugotuj al dante z kropla oliwy. W międzyczasie obrać szparagi w 1/3, odłamać końce. Gotować ok 10 min tak by główki wystawały ponad poziom wody. Podzielić na 3 cm kawałki.
2.Szynkę parmeńską pokroić na kawałki podsmażyć delikatnie na patelni. Część można odłożyć do dekoracji, odciskając nadmiar tłuszczu w ręcznik papierowy.
3.Szynkę zalać śmietanką i dodać pokruszonego sera pleśniowego (jeśli ktoś nie lubi można pominąć, a dla zagęszczenia zaklepać mąką). Gotujemy chwilę aż ser się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać makaron i szparagi, wymieszać wszystko ze sobą.
Farfalle z zielonymi szparagami i serkiem kozim

Składniki:
2 porcje makaron kokardki,8-10 szt szparagi zielone,
Sól,
0,5 szklanki śmietana 30 %,
80 g ser kozi,
pieprz,
oliwa
1.Makaron ugotować al dante z paroma kroplami oliwy i szczyptą soli. W międzyczasie obrać szparagi w 1/3, odłamać końce. Gotować ok 10 min tak by główki wystawały ponad poziom wody. Podzielić na 3 cm kawałki.
2.Do rondla wlać śmietanę oraz połowę serka koziego, podgrzewać tak by serek się rozpuścił, zagotować. Zdjąć z ognia, wrzucić makaron i szparagi, wymieszać.
3.Porcje przełożyć na talerz, udekorować kawałkami sera koziego i świeżo zmielonym pieprzem.
Omlet ze szparagami i kurczakiem

Składniki:
0,5 pęczka szparagi zielone,1 szt filety z kurczaka,
Przyprawa do kurczaka,
12-15 kostek feta,
3 szt jajka,
oliwa,
Sól,
pieprz
1.Szparagi obrać w 1/3 długości, odłamać końcówki, pociąć na kawłki. Na patelnie wlać parę kropel oliwy, dusić szparagi pod przykryciem ok 7 min.
2.Filet z kurczaka doprawić przyprawą do kurczaka i obsmażyć oddzielnie na patelce, pokroić na kawałki. Gdy szparagi już zmiękną dorzucić kurczaka i fetę, zalać rozbełtanymi jajkami z solą.
3.Smażyć omlet aż jajko się zetnie, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
SMACZNEGO!!!