Świąteczne małe słodkości

Opublikowano: 26.12.2012
Autor: Renia1
Świąteczne małe słodkości
Nie wyobrażam sobie Świąt bez kruchych pachnących ciasteczek na kształt gwiazdeczek, serduszek, kolorowo dekorowanych pierniczków i innych małych słodkości którymi można poczęstować lub obdarować bliskich. Często taki własnoręcznie upieczony prezent bardziej cieszy, niż kolejny bibelot.

U mnie na Święta gościły kruche ciasteczka z migdałami, wIórkami kokosowymi z dodatkiem mąki pełnoziasrnistej i orkiszowej. Lubię wzbogacać wypieki właśnie tymi mąkami, gdyż są wtedy wartościowsze.

 

Na moim stole zagościli także pomocnicy św. Mikołaja, a dokładniej RENIFERY....nawet całe stadko :)

 

 

MUFFINKI CYNAMONOWE - RENIFERY

 

 

CIASTO:

-250 mąki pszennej tortowej

-1/4 szklanki oleju

1 łyżka stopionwgo masła

-200 ml mleka

-1 jajko

-80g cukru pudru

-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/2 łyżeczki sody oczyszcz.

-1 łyżeczka cukru waniliowego

-1 łyzeczka cynamonu

 

KREM:

-150g serek śmietankowy typu Philadephia

-150 g masło

-3/4 szklanki cukru pudru

 

DEKORACJA:

-draże białe

-precelki czekoladowe

-lentilki lub m&m's

-czekolada

 

1. CIASTO:Mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche i mokre osobno w oddzielnych naczyniach. Następnie delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki (mogą pozostać niewymieszane grudki).

2. Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na ok. 2/3 wysokości. Piec ok 20 min w temp. 180 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia.

3.KREM: Masło utrzeć do białości, dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek cały czas ucierając na gładką masę.

4. Babeczki posmarować kremem. Precelki czekoladowe pokroić na pół i wbić w krem (rogi można także zrobić wcześniej za pomocą dekoratora i roztopionej czekolady). Oczy zrobić z draży, roztopioną czekoladą narysować źrenice. Przyprawić nos z lentilek lub M&M's.

 

 

KRUCHE ROGALIKI MIGDAŁOWO-ORKISZOWE

 

 

 

-100 g mąka orkiszowa,
-180 g mąka pszenna,
-100 g migdały,
-4 łyżeczki cukier wanilinowy,
-200 g masło,
-50 g cukier,
-200 g czekolada

1.Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, cukru wanilinowego oraz mielonych migdałów.

2.Uformować z ciasta rogaliki o grubości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez 20-25 min. Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej ich wcześniej nie dotykać, gdyż wyciągnięte prosto z pieca są bardzo kruche.

3.Tabliczkę czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej. Rogaliki zamaczać w czekoladzie do połowy i rozłożyć na kratce, bądź macie silikonowej do stęgnięcia.

 

KRUCHE CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE Z KOKOSEM

 

 

-150 g mąka pszenna,
-90 g mąka pełnoziarnista,
-90 g mąka krupczatka,
-200 g masło,
-50 g cukier,
-100 g wiórki kokosowe,
-1 szt żółtko jaja, 


DEKORACJA,
-wiórki kokosowe,
-200 g czekolada

 

1.Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, żółtka oraz wiórków kokosowych.

2.Ciasto owinąć w folię i chłodzić w lodówce przez min. 1 godz. Po wychłodzeniu, kroić w plastry i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinać ciasteczka foremkami do ciastek lub szklanką.

3.Piec w temp. 180 stopni C przez 15-20 min aż będą lekko rumiane. Pozostawić do wystygnięcia. Gwiazdki udekorować roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.

 

 

 

prymat