U mnie na Święta gościły kruche ciasteczka z migdałami, wIórkami kokosowymi z dodatkiem mąki pełnoziasrnistej i orkiszowej. Lubię wzbogacać wypieki właśnie tymi mąkami, gdyż są wtedy wartościowsze.
Na moim stole zagościli także pomocnicy św. Mikołaja, a dokładniej RENIFERY....nawet całe stadko :)
MUFFINKI CYNAMONOWE - RENIFERY
CIASTO:
-250 mąki pszennej tortowej
-1/4 szklanki oleju
1 łyżka stopionwgo masła
-200 ml mleka
-1 jajko
-80g cukru pudru
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszcz.
-1 łyżeczka cukru waniliowego
-1 łyzeczka cynamonu
KREM:
-150g serek śmietankowy typu Philadephia
-150 g masło
-3/4 szklanki cukru pudru
DEKORACJA:
-draże białe
-precelki czekoladowe
-lentilki lub m&m's
-czekolada
1. CIASTO:Mąkę przesiać. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki suche i mokre osobno w oddzielnych naczyniach. Następnie delikatnie połączyć ze sobą wszystkie składniki (mogą pozostać niewymieszane grudki).
2. Ciasto wyłożyć do papierowych foremek na ok. 2/3 wysokości. Piec ok 20 min w temp. 180 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia.
3.KREM: Masło utrzeć do białości, dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serek cały czas ucierając na gładką masę.
4. Babeczki posmarować kremem. Precelki czekoladowe pokroić na pół i wbić w krem (rogi można także zrobić wcześniej za pomocą dekoratora i roztopionej czekolady). Oczy zrobić z draży, roztopioną czekoladą narysować źrenice. Przyprawić nos z lentilek lub M&M's.
KRUCHE ROGALIKI MIGDAŁOWO-ORKISZOWE
-100 g mąka orkiszowa,
-180 g mąka pszenna,
-100 g migdały,
-4 łyżeczki cukier wanilinowy,
-200 g masło,
-50 g cukier,
-200 g czekolada
1.Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, cukru wanilinowego oraz mielonych migdałów.
2.Uformować z ciasta rogaliki o grubości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 160 stopni C przez 20-25 min. Upieczone rogaliki pozostawić do wystygnięcia. Najlepiej ich wcześniej nie dotykać, gdyż wyciągnięte prosto z pieca są bardzo kruche.
3.Tabliczkę czekolady (najlepiej pół na pół mlecznej i gorzkiej) rozpuścić w kąpieli wodnej. Rogaliki zamaczać w czekoladzie do połowy i rozłożyć na kratce, bądź macie silikonowej do stęgnięcia.
KRUCHE CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE Z KOKOSEM
-150 g mąka pszenna,
-90 g mąka pełnoziarnista,
-90 g mąka krupczatka,
-200 g masło,
-50 g cukier,
-100 g wiórki kokosowe,
-1 szt żółtko jaja,
DEKORACJA,
-wiórki kokosowe,
-200 g czekolada
1.Zagnieść szybko ciasto z przesianej mąki, zimnego pokrojonego masła, cukru, żółtka oraz wiórków kokosowych.
2.Ciasto owinąć w folię i chłodzić w lodówce przez min. 1 godz. Po wychłodzeniu, kroić w plastry i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinać ciasteczka foremkami do ciastek lub szklanką.
3.Piec w temp. 180 stopni C przez 15-20 min aż będą lekko rumiane. Pozostawić do wystygnięcia. Gwiazdki udekorować roztopioną czekoladą i wiórkami kokosowymi.