Dzień Naleśnika czyli pomysły na wykwintnego naleśnika

Opublikowano: 15.02.2012
Autor: Renia1
Dzień Naleśnika czyli pomysły na wykwintnego naleśnika
Angielskim odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika, który obchodzony jest w przeddzień Środy Popielcowej, czyli w nasz Śledzik. Tradycyjnie w tym dniu organizowane są "biegi z patelniami". Zwyczaj zapoczątkowała pewna dama, która obawiając się spóźnienia do spowiedzi pobiegła do Kościoła z patelnią, na której piekł się naleśnik.

Gdy mowa o naleśnikach przeważnie na myśl przychodzi nam danie na słodko, z owocami, białym serem bądź bitą śmietaną. Przeważnie traktujemy je bardziej jak deser. Dziś przedstawię swoje pomysły a nalesniki, które moga stać się daniem głównym i wcale NIE SĄ NA SŁODKO.

 

Naleśniki po meksykańsku

 

 

Składniki:

NALEŚNIKI,

  • 1 szklanka mąka,
  • 1,5 szklanki mleko,
  • 2 szt jaja,
  • 2 łyżki oliwa,
  • szczypta Sól,
  • do smaku papryka mielona,
  • do smaku zioła prowansalkie Prymat,

FARSZ,

  • 800 g mięso mielone,
  • 1,5 szt cebula,
  • 3 ząbki czosnek,
  • 1 puszka Pomidory krojone z puszki,
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • oliwa,
  • do smaku Sól,
  • 0,5 szt papryka,
  • 1 puszka kukurydza w puszce,
  • 1 puszka fasola czerwona z puszki
  • przyprawy:PAPRYKA MIELONA SŁODKA, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PIEPRZ CAYENNE, OREGANO

1. Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone. Dusić ok 15 min.

2.Pomidory z puszki zmiksować, dodać do mięsa. Dodać koncentrat, sól, cukier oraz PRZYPRAWY

Dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną, kukurydzę i fasolę czerwoną z puszki. Duśić jeszcze ok 10 min

3. W misce umiksuj ciasto z mleka, jajek, mąki, oliwy, soli i przypraw. Piecz na patelni do naleśników. Po upieczeniu wyłóż na talerz i przykryj pokrywką, niech poleżą chwilę, staną się bardziej elastyczne.

4.Naleśniki nadziej farszem, zwiń w rulon. Możesz polać sosem od mięsa i posypać utartym żółtym serem.

 

 

Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką

 

Składniki:

NALEŚNIKI

  • 2 szt jajka,
  • 1/2 szklanki mąka,
  • 3/4 szklanki mleko,
  • 1 łyżki oliwa,

FARSZ,

  • 1 szt filet z kurczaka,
  • 140 g szpinak świeży,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 szt cebula,
  • 2 łyżki śmietana 12%,
  • sól do smaku,
  • do smaku pieprz cayenne,
  • do smaku curry Prymat,

SOS,

  • 1 łyżka masło,
  • 1 łyżka mąka,
  • 3/4 szklanki mleko,
  • 20 g ser gorgonzala,
  • do smaku czosnek granulowany

1.Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by sie "spociły". Dzięki temu będą elastyczne.

2. Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Szpinak opłukać, poobierać listki i pokroić je na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku i smażyć jakies 10 min. Można doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę.

3. Filet kurczaka pokroić na drobną kostkę, smażyć na oliwie z dodatkiem pieprzu cayenne i curry ( lub swoimi innymi ulubionymi przyprawami do kurczaka). Gdy mięso się usmaży dodać do szpinaku i wymieszać.

4.Wrzuć masło do rondelka, dodaj mąkę, wymieszaj różdżką, następnie powoli wlej mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dodaj czosnek granulowany i tarty ser gorgonzola (lub Blue) i gotuj jeszcze chwilę aż zgęstnieje.

 

 

Naleśniki ze smażonym tofu

 

 

Składniki:

NALEŚNIKI,

  • 310 ml mleko,
  • 250 g mąka,
  • 2 szt jaja,
  • 3 łyżki olej,
  • szczypta Sól,

NADZIENIE,

  • 90 g tofu,
  • 3 łyżki panierka do kurczaka prymat,
  • garść sałata,
  • 2 szt pomidorki cherry,
  • sos czosnkowy,
  • sos sojowy

1. Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by sie "spociły". Dzięki temu będą elastyczne.

2. Tofu pokroić w plastry, nejlepiej żeby było mokre od zalewy. Opanierować z każdej strony panierką do kurczaka. Można skropić sosem sojowym. Smażyć z każdej strony aż będą rumiane.

3. Na naleśniki ułożyć porwaną sałatę, pokrojone pomidorki oraz odsączone z tłuszczu kawałki tofu. Polać sosem czosnkowym. Zawinąć

 

 

prymat