Dzień Naleśnika czyli pomysły na wykwintnego naleśnika

Gdy mowa o naleśnikach przeważnie na myśl przychodzi nam danie na słodko, z owocami, białym serem bądź bitą śmietaną. Przeważnie traktujemy je bardziej jak deser. Dziś przedstawię swoje pomysły a nalesniki, które moga stać się daniem głównym i wcale NIE SĄ NA SŁODKO.
Naleśniki po meksykańsku
Składniki:
NALEŚNIKI,
- 1 szklanka mąka,
- 1,5 szklanki mleko,
- 2 szt jaja,
- 2 łyżki oliwa,
- szczypta Sól,
- do smaku papryka mielona,
- do smaku zioła prowansalkie Prymat,
FARSZ,
- 800 g mięso mielone,
- 1,5 szt cebula,
- 3 ząbki czosnek,
- 1 puszka Pomidory krojone z puszki,
- 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
- 1 łyżeczka cukier,
- oliwa,
- do smaku Sól,
- 0,5 szt papryka,
- 1 puszka kukurydza w puszce,
- 1 puszka fasola czerwona z puszki
- przyprawy:PAPRYKA MIELONA SŁODKA, ZIOŁA PROWANSALSKIE, PIEPRZ CAYENNE, OREGANO
1. Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone. Dusić ok 15 min.
2.Pomidory z puszki zmiksować, dodać do mięsa. Dodać koncentrat, sól, cukier oraz PRZYPRAWY
Dodać pokrojoną w paski paprykę czerwoną, kukurydzę i fasolę czerwoną z puszki. Duśić jeszcze ok 10 min
3. W misce umiksuj ciasto z mleka, jajek, mąki, oliwy, soli i przypraw. Piecz na patelni do naleśników. Po upieczeniu wyłóż na talerz i przykryj pokrywką, niech poleżą chwilę, staną się bardziej elastyczne.
4.Naleśniki nadziej farszem, zwiń w rulon. Możesz polać sosem od mięsa i posypać utartym żółtym serem.
Naleśniki ze szpinakiem i kurczakiem pod serowo-czosnkową pierzynką
Składniki:
NALEŚNIKI
- 2 szt jajka,
- 1/2 szklanki mąka,
- 3/4 szklanki mleko,
- 1 łyżki oliwa,
FARSZ,
- 1 szt filet z kurczaka,
- 140 g szpinak świeży,
- 2 ząbki czosnek,
- 1 szt cebula,
- 2 łyżki śmietana 12%,
- sól do smaku,
- do smaku pieprz cayenne,
- do smaku curry Prymat,
SOS,
- 1 łyżka masło,
- 1 łyżka mąka,
- 3/4 szklanki mleko,
- 20 g ser gorgonzala,
- do smaku czosnek granulowany
1.Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by sie "spociły". Dzięki temu będą elastyczne.
2. Cebulę poszatkować, czosnek zgnieść i podsmażyć na oliwie na złocisty kolor.
Szpinak opłukać, poobierać listki i pokroić je na drobne kawałki. Dodać do cebuli i czosnku i smażyć jakies 10 min. Można doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę.
3. Filet kurczaka pokroić na drobną kostkę, smażyć na oliwie z dodatkiem pieprzu cayenne i curry ( lub swoimi innymi ulubionymi przyprawami do kurczaka). Gdy mięso się usmaży dodać do szpinaku i wymieszać.
4.Wrzuć masło do rondelka, dodaj mąkę, wymieszaj różdżką, następnie powoli wlej mleko i mieszaj aż do zagotowania. Dodaj czosnek granulowany i tarty ser gorgonzola (lub Blue) i gotuj jeszcze chwilę aż zgęstnieje.
Naleśniki ze smażonym tofu
Składniki:
NALEŚNIKI,
- 310 ml mleko,
- 250 g mąka,
- 2 szt jaja,
- 3 łyżki olej,
- szczypta Sól,
NADZIENIE,
- 90 g tofu,
- 3 łyżki panierka do kurczaka prymat,
- garść sałata,
- 2 szt pomidorki cherry,
- sos czosnkowy,
- sos sojowy
1. Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać na gładką masę i upiec. Upieczone wyłożyć na talerz pod przykryciem by sie "spociły". Dzięki temu będą elastyczne.
2. Tofu pokroić w plastry, nejlepiej żeby było mokre od zalewy. Opanierować z każdej strony panierką do kurczaka. Można skropić sosem sojowym. Smażyć z każdej strony aż będą rumiane.
3. Na naleśniki ułożyć porwaną sałatę, pokrojone pomidorki oraz odsączone z tłuszczu kawałki tofu. Polać sosem czosnkowym. Zawinąć