Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lato w melonowym kolorze

W modzie hitem tego lata były kolory pastelowe: malinowe, łososiowe, miętowe, bananowe. O dziwo wszystkie kojarzące się z jedzeniem. Moim hitem wakacyjnym był kolor melonowy...ale nie w szafie, tylko na talerzu!

 

Lato w melonowym kolorze

 

 

Przepis na Panna Cottę z sosem melonowym znalazłam przypadkowo w internecie, zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Deser okazał się zaskakujący swoim bogactwem smaków. Słodka, kusząca Panna Cotta idealnie współgrała z rześkim, słodko - kwaskowatym sosem melonowym. Aromat tego egzotycznego owocu, przenosił myślami w dalekie tropikalne podróże. Ponadto delikatna nuta białego półsłodkiego wina dodawała całości elegancji i wytrawności. Deser był niebanalny i wykwintny, a każdy kęs sprawiał, że czułam się jakbym kosztowała specjału siedząc w najlepszej  włoskiej restauracji.

Tak właśnie wyglądała moja przygoda z Panna Cottą i melonem. Jeden deser a sprawił, że byłam jednocześnie we Włoszech i w tropikach.

 

 

Lato w melonowym kolorze

 

A oto przepis:

Panna Cotta:

-200 ml mleka

-200 ml śmietanki 36%

-2 łyżki cukru

-1 łyżka rumu

-2 łyżeczki ekstraktu z wanili

-3 łyżeczki żelatyny w proszku

Melonowy sos:

- ½ szklanki wina białego półsłodkiego

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

-1 łyżka cukru

-1/2 szklanki wody

-3 łyżki soku z cytryny

- 1 melon Galia

-1 czekolada (do dekoracji)

 

Lato w melonowym kolorze

 

Sposób przyrządzenia:

-Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, moczyć 10 min. W międzyczasie do rondla wlać mleko, śmietanę, cukier, ekstrakt z wanilii. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać rum, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.

- Mieszankę rozlać do filiżanek i ostudzić. Następnie przełożyć do lodówki (przykryć) i chłodzić ok. 4 godzin.

- Wino podgrzać z cukrem, wlać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i zagotować. Wystudzić.

- Melon umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wykrawać kulki specjalną łyżeczką do melona. Ok. 2 szklanki kulek zostawić do dekoracji. Pozostałe resztki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Dolać przygotowany wcześniej sos z winem. Schłodzić w lodówce

- Schłodzoną czekoladę mleczną zetrzeć przy pomocy obieraczki do warzyw. Do czasu dekoracji można włożyć wiórki do lodówki.

-Gdy deser będzie już schłodzony filiżanki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie i wyłożyć Panna Cottę na talerz. Polać sosem, udekorować kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!

 

Lato w melonowym kolorze

 

 

caralajna 05.09.2012 23:13
myślałam, że ten deser już mnie niczym nie zaskoczy a tu proszę.. sos bardzo oryginalny, a zdjęcia jak galerii.. mniam :)
Katarzyna40 04.09.2012 21:05
cudne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak