Lato w melonowym kolorze

Przepis na Panna Cottę z sosem melonowym znalazłam przypadkowo w internecie, zmodyfikowałam go do swoich potrzeb. Deser okazał się zaskakujący swoim bogactwem smaków. Słodka, kusząca Panna Cotta idealnie współgrała z rześkim, słodko - kwaskowatym sosem melonowym. Aromat tego egzotycznego owocu, przenosił myślami w dalekie tropikalne podróże. Ponadto delikatna nuta białego półsłodkiego wina dodawała całości elegancji i wytrawności. Deser był niebanalny i wykwintny, a każdy kęs sprawiał, że czułam się jakbym kosztowała specjału siedząc w najlepszej włoskiej restauracji.
Tak właśnie wyglądała moja przygoda z Panna Cottą i melonem. Jeden deser a sprawił, że byłam jednocześnie we Włoszech i w tropikach.
A oto przepis:
Panna Cotta:
-200 ml mleka
-200 ml śmietanki 36%
-2 łyżki cukru
-1 łyżka rumu
-2 łyżeczki ekstraktu z wanili
-3 łyżeczki żelatyny w proszku
Melonowy sos:
- ½ szklanki wina białego półsłodkiego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżka cukru
-1/2 szklanki wody
-3 łyżki soku z cytryny
- 1 melon Galia
-1 czekolada (do dekoracji)
Sposób przyrządzenia:
-Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, moczyć 10 min. W międzyczasie do rondla wlać mleko, śmietanę, cukier, ekstrakt z wanilii. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać rum, doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
- Mieszankę rozlać do filiżanek i ostudzić. Następnie przełożyć do lodówki (przykryć) i chłodzić ok. 4 godzin.
- Wino podgrzać z cukrem, wlać wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą i zagotować. Wystudzić.
- Melon umyć, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne. Wykrawać kulki specjalną łyżeczką do melona. Ok. 2 szklanki kulek zostawić do dekoracji. Pozostałe resztki zmiksować blenderem wraz z sokiem z cytryny. Dolać przygotowany wcześniej sos z winem. Schłodzić w lodówce
- Schłodzoną czekoladę mleczną zetrzeć przy pomocy obieraczki do warzyw. Do czasu dekoracji można włożyć wiórki do lodówki.
-Gdy deser będzie już schłodzony filiżanki zanurzyć na parę sekund w ciepłej wodzie i wyłożyć Panna Cottę na talerz. Polać sosem, udekorować kulkami melona i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!