Intensywnie cytrusowo pachnie i smakuje.
Zamknięty w słoiczku może być prezentem dla bliskiej nam osoby.
Syrop w zamkniętym słoiku trzymamy w lodówce.

Składniki:
- 2 pomarańcze (sok z 1 sztuki, 1 sztuka do pocięcia na plastry)
- ziarnka z 3 owoców kardamonu
W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru.
Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny , laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy.
Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy.
Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku.
Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.