Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Syrop pomarańczowy do herbaty, deserów, grzańca- pieknie pachnący cytrusami

Intensywnie cytrusowo pachnie i smakuje. Zamknięty w słoiczku może być prezentem dla bliskiej nam osoby. Syrop w zamkniętym słoiku trzymamy w lodówce.
Syrop pomarańczowy do herbaty, deserów, grzańca- pieknie pachnący cytrusami
Składniki:
  • 1 1/2 szklanki cukru 
  • 2 pomarańcze (sok z 1 sztuki, 1 sztuka do pocięcia na plastry) 
  • 1 cytryna
  • 1 laska cynamonu 
  • ziarnka z 3 owoców kardamonu 
  • 1 gwiazdka anyżu 
W garnuszku gotujemy 1 szklankę wody z 1 1/2 szklanki cukru- aż do rozpuszczenia się cukru. 
Dodajemy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny , laskę cynamonu (podzieloną na 2 części), kardamon (ziarnka), anyż- gotujemy wszystko 10 min. Wystawiamy.
Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry (ja nie miałam tak szerokiego słoika, więc pocięłam pomarańcze w półksiężyce), wrzucamy je do gorącego syropu i studzimy.
Możemy dodać kilka łyżek rumu do smaku. 
Wystudzone przekładamy pomarańcze do słoiczka i zalewamy syropem. Zakręcamy i przetrzymujemy w lodówce.
miszelka 19.12.2012 20:13
Bardzo fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak