Sylwestrowe przekąski

Opublikowano: 30.12.2011
Autor: anemon
Sylwestrowe przekąski
Sylwestrowy wieczór zacznie się już za kilkanaście godzin. Spędzając go w domu z rodziną czy z przyjaciółmi warto przygotować coś smacznego. Czasu jest mało, dlatego zaproponuję kilka przekąsek, których przygotowanie nie jest trudne, zajmie nam mało czasu i dodatkowo nie zrujnuje naszego portfela.

Ziemniaczane gniazdka z farszem

Przygotowuje się je z ziemniaczanego puree, a po upieczeniu wypełnia masą z chudego boczku, cebuli i żółtego sera. To łatwa i niedroga przystawka, bardzo smaczna i efektownie prezentująca się na stole

ziemniaki  -  1.5 kg

jajka        -      4 szt.          

masło      -    170 g

mąka        -    5 łyżek        

sól do smaku                    

pieprz do smaku             

gałka muszkatołowa do smaku

FARSZ:

boczek surowy wędzony -  200 g              

cebula      -     2 szt.        

pieprz do smaku                             

szczypiorek posiekany  -   3 łyżki             

masło                     -             0.5 łyżki             

ser żółty                 -             50 g

 

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, przepuścić przez praskę. Dodać miękkie masło i przesianą mąkę.

Do masy dodać żółtka i przyprawy, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ziemniaków i delikatnie wymieszać.

Masą ziemniaczaną wypełnić rękaw cukierniczy. Wyciskać na wyłożoną papierem do pieczenia formę gniazdka jednakowej wielkości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec 17 minut.

Oczyszczoną i drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle razem z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodać ser starty na drobnej tarce, pieprz i szczypiorek, wymieszać. Farszem wypełniać upieczone ziemniaczane gniazdka.

Tartaletki z salami i mozzarellą

Wymagają nieco więcej pracy niż jedna, duża tarta, ale warto się postarać, ponieważ wspaniale się prezentują i robią wrażenie na gościach.

gotowe ciasto francuskie  1 szt.               

mozzarella                        150 g      

salami w plasterkach     5 szt.    

pomidorki koktajlowe   5 szt.    

żółtko                               1 szt.        

pieprz świeżo mielony  do smaku

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190*C. Z ciasta wyciąć 5 kółek o średnicy 10 cm. Brzeg kółka /2cm/ posmarować przy pomocy pędzelka żółtkiem. Na środku każdego kółka układać plasterek salami, kilka plasterków pomidorka koktajlowego, plaster sera i posypać pieprzem. Piec 15 minut.


Serowe spiralki z ciasta francuskiego

Spiralki błyskawicznie się przygotowuje i w takim samym tempie zjada.

gotowe  ciasto francuskie           1 szt.    

ser żółty                             100 g     

papryka mielona             1 łyżeczka          

żółtko roztrzepane         1 szt.

Arkusz gotowego ciasta francuskiego przekroić na dwie równe części, jedną część posmarować żółtkiem, następnie posypać startym żółtym serem. Następnie całość przykryć drugą częścią ciasta, delikatnie przycisnąć. Posmarować ponownie roztrzepanym żółtkiem, posypać delikatnie papryką. Pokroić na 10 równych pasków. Każdy pasek skręcić jak spiralę.

Spiralki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy. Piec 11 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190*C.

Sajgonki z pieczarkami i krewetkami

Malutkie sajgonki wypełnione farszem z pieczarek i krewetek z dużą ilością zielonej natki pietruszki. Smaczna przystawka nie tylko dla miłośników kuchni orientalnej, można ją łatwo zrobić samemu.

pieczarki    300g

krewetki koktajlowe 200 g

natka pietruszki posiekana 4 łyżki

czosnek ząbki 4 szt.

oliwa z oliwek 2 łyżki

sól i pieprz do smaku

papier ryżowy 10 szt.

olej do smażenia

Zamrożone krewetki opłukuję gorącą wodą i zostawiam na sitku do odsączenia. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję krewetki, drobno posiekany czosnek i smażę przez chwilę, często mieszając. Dodaję posiekaną natkę pietruszki i doprawiam do smaku sola morską i świeżo mielonym pieprzem.

Oczyszczone pieczarki ścieram na tarce o dużych oczkach. Wkładam na rozgrzaną patelnię i często mieszając smażę do czasu odparowania powstającego soku.

Usmażone pieczarki mieszam z wcześniej przygotowanymi krewetkami i w razie potrzeby doprawiam do smaku pieprzem i solą.

Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczę przez moment w letniej wodzie, tylko zamaczam i od razu wyjmuję. Odkładam na drewnianą deseczkę, aby płaty naleśników ryżowych zmiękły i lekko przeschły.

Następnie na każdym płacie papieru kładę 1 łyżkę farszu i delikatnie roluję, zawijając boki naleśnika do środka. Najlepiej jest to robić na deseczce.

Przygotowuję wszystkie sajgonki, a dopiero później je smażę.

Można je smażyć w głębokim oleju, ale ja wlewam na patelnię tylko 1 cm oleju i krótko smażę tak, aby się ładnie przyrumieniły z obu stron.

Po usmażeniu przekładam je na papierowy ręcznik, aby je odsączyć z nadmiaru oleju.

Przygotowuję sos do maczania sajgonek, mieszając 3 łyżki sosu sojowego z 1 łyżeczką oleju sezamowego i kilkoma kroplami octu winnego.

Życzą Wszystkim udanego Sylwestra i samych szczęśliwych chwil w Nowym Roku.

prymat